Autorijden na een CVA/TIA

Inleiding

U heeft een CVA/TIA gehad. Dit betekent dat u (tijdelijk) geen auto en/of motor mag besturen. Uw arts heeft u al een en ander uitgelegd. Hier kunt u alles nalezen.

Melding bij het CBR

Het is uw eigen verantwoordelijkheid het CBR te melden dat u een beroerte heeft gehad. Dit is vastgelegd in de regeling van de Staatscourant 29 januari 2002. Hierin staat dat er een plicht tot melding is van de situatie na een CVA bij het CBR. Het niet melden is (nog) niet strafbaar. Op het gebied van uw autoverzekering ligt dit anders. Wanneer u niet handelt volgens de regelgeving of niet meldt, kan dit gevolgen hebben voor uw autoverzekering.

Wie bepaalt of ik weer mag autorijden?

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is door de minister belast met de uitvoering van de Regeling eisen geschiktheid 2000 ( te downloaden via de CBR-website, www.cbr.nl). In deze regeling staan de eisen die gesteld worden aan de rijgeschiktheid.

De medewerkers van het CBR die met de beoordeling van de rijgeschiktheid belast zijn, weten als geen ander hoe belangrijk mobiliteit en zelfstandigheid zijn voor mensen die op medisch gebied iets hebben moeten doormaken. De kennis en de ervaring zijn dus ook in ruime mate aanwezig om u in staat te stellen mobiel te worden of te blijven. Dus als uw gezondheidstoestand is veranderd dan is het verstandig om het CBR daarvan in kennis te stellen.

Hoe lang mag u geen auto besturen?

Hoe lang u geen auto mag besturen is mede afhankelijk van het soort rijbewijs dat u heeft en welk voertuig u daarmee mag besturen:

  • Groep 1-rijbewijzen zijn rijbewijzen voor de besturing van personenauto’s en motorrijwielen.

U mag 2 weken niet autorijden als u geen lichamelijke en/of cognitieve restverschijnselen aan de beroerte heeft overgehouden, die het autorijden kunnen beïnvloeden.

Als er wel restverschijnselen bestaan, die het autorijden kunnen beïnvloeden, mag u minstens drie maanden niet rijden en volgt een keuring door een neuroloog. Eventueel moet er daarna nog een rijtest worden afgelegd.

  • Groep 2-rijbewijzen zijn rijbewijzen voor vrachtwagens en autobussen.

U mag 4 weken niet autorijden als u geen lichamelijke en/of cognitieve restverschijnselen aan de beroerte heeft overgehouden,die het autorijden kunnen beïnvloeden. De maximale geschiktheid termijn is dan 3 jaar.

Zijn er wel functiestoornissen, die de rijgeschiktheid beïnvloeden, dan kan men niet geschikt worden verklaard voor groep 2.

  • Beroepsmatig gebruik van de auto:

Wanneer u uw auto beroepsmatig gebruikt gelden extra beperkende regels. Het CBR weet welke.

De Eigen Verklaring

Wat moet u doen?

Bij de afdeling Burgerzaken van het gemeentehuis kunt u een formulier Eigen Verklaring kopen. Hierin wordt een aantal vragen over uw gezondheid gesteld. Indien u een van deze vragen met “ja” moet beantwoorden, dan is een aantekening van een arts noodzakelijk. Deze aantekening moet duidelijk maken wat u precies mankeert en wat de gevolgen daarvan voor u zijn voor nu en in de toekomst (diagnose).

  • Een arts ondersteunt deze diagnose op de Eigen Verklaring meestal met een brief waarin hij/zij wat dieper ingaat op uw aandoening en de gevolgen daarvan.
  • Toch kan het zijn dat deze informatie, volgens de eisen die voornoemde REG 2000 stelt, niet voldoende is. Er wordt dan nog een specialistische rapportage verlangd van bijvoorbeeld een oogarts of een neuroloog. Als alle relevante medische informatie bij het CBR binnen is, zal de medisch adviseur van het CBR uw dossier beoordelen en toetsen aan de REG 2000.

De Eigen verklaring ingevuld, het vervolg

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Om uw geschiktheid beter te kunnen beoordelen, verwijst de medisch adviseur u naar een voor het CBR keurende specialist die nadere medische informatie over uw aandoening kan verstrekken.
  • U bent geschikt. De medisch adviseur zorgt ervoor dat een Verklaring van geschiktheid naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer wordt gestuurd. U krijgt schriftelijk bericht.
  • De medisch adviseur beschikt over voldoende medische informatie (eventueel na keuring bij een specialist), maar wil uw geschiktheid nog in de praktijk getoetst zien door een Deskundige praktische rijgeschiktheid. In dit geval doet deze deskundige een rijtest met u en maakt daarvan een verslag, zodat de rijgeschiktheid vastgesteld kan worden.

De rijtest

De rijtest is geen rijexamen. Het is een onderzoek dat puur gericht is op de beoordeling van uw rijgeschiktheid. Dus of u in staat bent om met de door de arts aangegeven diagnose een veilige en verantwoorde rit te rijden. Daarbij wordt rekening gehouden met uw eigen rijstijl.

Is een rijtest noodzakelijk dan bepaalt de Deskundige praktische rijgeschiktheid van het CBR of deze rijtest in uw eigen auto mag plaatsvinden of dat het in een lesauto moet gebeuren. Voor welk voertuig wordt gekozen is afhankelijk van de diagnose en de inschatting van de eventuele gevolgen van uw aandoening

Rijtest in eigen auto:

Als de rijtest plaats vindt in uw eigen auto, bent u zelf de verantwoordelijke bestuurder. De Deskundige praktische rijgeschiktheid van het CBR is uw passagier. Hoewel de deskundige u aanwijzingen kan geven, is hij niet de juridisch verantwoordelijke bestuurder. Het is aan te raden om uw verzekeringsmaatschappij te informeren over het plaatsvinden van deze rijtest.

Rijtest in “lesauto”

  • Aan een aantal centra is een rijschool verbonden of zijn er nauwe contacten met rijscholen die zich hebben gespecialiseerd in het aanbieden van rijlessen aan mensen met een (mogelijke) beperking t.a.v. het autorijden. Ook dit zal de deskundige u tijdens het spreekuur uitleggen.
  • Het CBR neemt de rijtesten af vanaf de vele oproepcentra voor het rijexamen en vanuit een aantal revalidatiecentra.
  • Er is dus altijd een gelegenheid in de buurt van uw woonomgeving om een rijtest te kunnen afleggen.

Na de rijtest

Na de rijtest zijn er een aantal mogelijkheden:

  • De rijtest is voldoende. U krijgt daarvan schriftelijk bericht.
  • De rijtest is nog niet voldoende. De deskundige zal u adviseren een training te volgen bij een rijschool eventueel met de noodzakelijke aanpassingen om uw beperking te compenseren. Daarna volgt opnieuw een rijtest. Is deze rijtest dan wel voldoende, krijgt u ook een schriftelijk bericht, eventueel met vermelding van de noodzakelijke aanpassing.
  • De rijtest en eventueel een herhalingsrijtest leveren niet het gewenste resultaat op en er zijn geen mogelijkheden meer om u veilig en verantwoord de weg op te krijgen. U wordt dan ongeschikt verklaard door de medisch adviseur van het CBR. Deze mogelijkheid komt gelukkig maar zelden voor. Het bedraagt namelijk een zeer klein percentage van het totale aantal rijtesten.

Het rijbewijs

Als u met een aangepaste auto mag rijden of een rijbewijs krijgt dat korter geldig is, meldt het CBR dit aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Die registreert dit in het Centraal Rijbewijzen Register. U krijgt daarna een brief van het CBR. Hiermee moet u naar het gemeentehuis om uw rijbewijs te vernieuwen. Op het rijbewijs kunnen codes staan die laten zien welke aanpassingen nodig zijn. Ook staat er hoe lang het rijbewijs geldig is. U mag alleen rijden als uw auto aan de regels voldoet.

Uw verzekeringsmaatschappij

Het is belangrijk dat u uw verzekeringsmaatschappij laat weten wat het CBR over uw rijgeschiktheid heeft beslist. Stuur een kopie van uw nieuwe rijbewijs en de brief of brieven van het CBR naar uw verzekeringsmaatschappij. Vraag om een schriftelijke bevestiging dat zij de documenten hebben ontvangen. Bewaar de originele brieven van het CBR samen met uw nieuwe rijbewijs.

Rijden zonder beoordeling van het CBR

Als u gaat autorijden zonder dat het CBR uw rijgeschiktheid heeft beoordeeld, kan dit risico’s opleveren voor uzelf en andere weggebruikers. U kunt in grote problemen komen als u betrokken raakt bij een ongeluk. De verzekering van uzelf of van de tegenpartij kan weigeren om de schade te betalen. Dit gebeurt als u niet heeft gemeld dat uw gezondheid of functioneren is verslechterd.

Meer informatie

Wilt u meer informatie kijk dan eens op de website van:

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven