Zenuwecho onderzoek

Algemene informatie

Inleiding

Uw arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een zenuwecho-onderzoek krijgt. Dit onderzoek geeft de arts meer informatie over eventuele afwijkingen in een zenuw. Het zenuwecho-onderzoek wordt vaak gebruikt in combinatie met een elektromyogram (EMG).

Wat is een zenuwecho onderzoek?

Met behulp van een echoapparaat brengt een KNF-laborant en/of neuroloog een zenuw in beeld om te bepalen of er afwijkingen te zien zijn. Bij een echografie wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn voor het menselijk oor niet te horen. Tijdens het onderzoek zit of ligt u op de onderzoekstafel, dit is afhankelijk van de zenuw die bekeken moet worden.

Voorbereiding

Geen crème of olie

Op de dag van het onderzoek mag u geen crème of olie op de armen en/of benen aanbrengen.

Geen polssieraden

Wij vragen u uw polssieraden af te doen.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Melden op de afdeling

Op het afgesproken tijdstip (zie afsprakenbrief) meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Het onderzoek

Op de huid wordt contactgel aangebracht. Met een transducer (deze zendt geluidsgolven uit) wordt er over de huid heen en weer geschoven. Het geluid wordt door de verschillende weefsels in het lichaam weerkaatst. Het echoapparaat vangt de golven op en zet deze om in beelden. Op deze manier wordt op het beeldscherm de zenuw in beeld gebracht en beoordeeld.

Het onderzoek is niet pijnlijk.

Complicaties

Het onderzoek is niet schadelijk voor uw gezondheid en veroorzaakt na het onderzoek geen klachten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. De duur van het onderzoek hangt af van de aanvraag van de arts. Voor kinderen is het onderzoek niet belastend, de ouders mogen bij het onderzoek aanwezig zijn.

 

In sommige gevallen zal er na dit onderzoek nog een EMG-onderzoek uitgevoerd worden. Hierbij worden met elektrische prikkels de zenuwen doorgemeten.

Uitslag

De neuroloog beoordeelt de resultaten van het onderzoek. De uitslag van het onderzoek bespreekt uw arts met u na afloop van het onderzoek of tijdens een volgende (telefonische) afspraak.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven