Inleiding
U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort een slaaponderzoek ondergaat, waarbij de hersenactiviteit en diverse lichaamsfuncties worden gemeten. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven.
Deze slaapregistratie wordt ook wel polysomnografie (PSG) genoemd. 'Poly' betekent meerdere, 'somno' betekent slaap en 'grafie' betekent registratie.
De polysomnografie
Waarom een slaapregistratie?
Het doel van de slaapregistratie is metingen te verrichten tijdens uw slaap om onder andere uw slaapkwaliteit te beoordelen.
Wat wordt gemeten met een polysomnografie?
Tijdens uw slaap worden een aantal lichaamsfuncties gemeten.
- 8 metalen cupjes, die op uw hoofd met klei worden vastgeplakt, meten de elektrische activiteit van uw hersenen (EEG: electro-encefalogram).
- 2 elektrodes op uw borstkas meten uw hartslag (ECG: elektrocardiogram of hartfilmpje).
- Elektrodes op uw benen meten de spieractiviteit van uw benen (EMG: electromyografie).
- 2 elektroden langs uw ogen en 2 elektroden op uw kin meten de oogbewegingen en de spierspanning bij uw kin.
- Een borst- en buikband meet uw borst- en buikademhaling.
- Een neusbrilletje meet uw mond- en neusademhaling.
- Een elektrode in uw hals meet het snurken.
- Een sensor op de vinger meet de hoeveelheid zuurstof in uw bloed en uw hartritme.
- Met een infrarood videocamera wordt er tijdens de nacht aanvullend beeldmateriaal verkregen over uw slaap en bewegingen in de slaap.
|
Figuur 1. Schematische weergave van het onderzoek |
Opname
U wordt voor dit onderzoek één nacht opgenomen op een verpleegafdeling op locatie Venlo. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).
Voorbereiding
Haren
Voor het onderzoek dienen uw haren schoon en droog te zijn. Wij vragen u daarom thuis uw haren te wassen. Gebruik geen haarlak, versteviging, gel of crème. Deze kunnen de metingen beïnvloeden. Mannen vragen wij om zonder gezichtsbeharing op de kin naar het onderzoek te komen. Dit is belangrijk voor het bevestigen van de kin-elektroden.
Nagels
Voor een betrouwbare meting van het zuurstofgehalte is het van belang dat u op tenminste één vinger geen nagellak of gelnagel heeft (middel- of ringvinger).
Kleding
- Tijdens het bevestigen van de sensoren wordt u gevraagd uw slaapshirt vast aan te trekken. Deze kunt u hierna niet meer wisselen.
- Neem een vest of badjas mee om over uw slaapshirt te dragen voor de warmte. Er kan namelijk na de bevestiging van de sensoren niets meer over het hoofd aan- en uitgetrokken worden.
- Neem een gemakkelijke broek mee die ruim rond de benen valt. Deze broek kunt u ’s avonds eventueel nog uittrekken/wisselen voordat u gaat slapen.
- Indien van toepassing: Draag een gemakkelijk zittende BH die ’s nachts aan kan blijven.
- Neem eventueel slippers of pantoffels mee
Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de normale manier blijven gebruiken.
Neem voor deze dag uw eigen medicijnen van thuis mee.
CPAP
Maakt u thuis gebruik van een CPAP (een luchtpomp die de ademhalingsweg vrij houdt)? Neem deze dan mee naar het ziekenhuis en gebruik deze tijdens uw opname, tenzij uw arts duidelijk heeft vermeld het slaaponderzoek zonder CPAP te doen.
Kunt u niet komen? Meld het op tijd
Als u niet op uw afspraak kunt komen vragen wij u dit minimaal een week van tevoren door te geven. Een andere patiënt kan dan nog opgeroepen worden.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Kledingadvies: zie kopje "kleding".
- Zaken voor uw eigen comfort: denk aan leesboek/laptop/tablet (er is Wifi en een TV beschikbaar op de kamer), eigen hoofdkussen of warme sokken.
Het onderzoek
Aansluiten apparatuur
De KNF-laborant sluit ’s middags bij u de banden en elektroden aan voor het onderzoek. U krijgt een elektrodekastje dat met banden op uw borst wordt bevestigd. Ook krijgt u hierover verdere uitleg en instructies.
Zodra u op de verpleegafdeling bent, wordt het elektrodenkastje via één kabel op de computer aangesloten. U kunt dan alléén nog in uw kamer rondlopen en bewegen. Rond 17.00 uur krijgt u een warme maaltijd op de afdeling aangeboden. De elektrodes en de recorder mogen niet nat worden. U kunt deze avond dus niet meer douchen.
In de avond zal een verpleegkundige de laatste sensor nog aansluiten en wordt de registratie automatisch gestart. Mocht u ’s nachts uit bed willen, dan is dit wel nog mogelijk.
Na het onderzoek
Rond 08.00 uur ’s ochtends zal de KNF-laborant u afkoppelen van de apparatuur. Ook de elektrodes, banden en sensoren worden verwijderd. De klei op uw hoofd wordt verwijderd met warm water. De klei-resten kunt u uit uw haren wassen. Voordat u naar huis gaat kunt u nog ontbijten op uw kamer en gebruik maken van de douche. Hierna kunt u weer op eigen gelegenheid naar huis.
Uitslag
Zodra de uitslag van het onderzoek bekend is, krijgt u een oproep voor het (telefonisch) bespreken van de uitslag met uw arts.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.