Kanteltafel

Onderzoek naar oorzaak wegrakingen

Inleiding

U heeft met uw arts afgesproken dat u voor een kanteltafel-onderzoek naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) komt. U heeft al informatie van uw arts ontvangen. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Het kanteltafel-onderzoek

Een kanteltafel-onderzoek kan om een aantal redenen worden aangevraagd. Meestal gaat het om een zogenaamde ‘wegraking’, waarmee een kortdurende bewusteloosheid bedoeld wordt.

 

De meest voorkomende oorzaak is flauwvallen. De medische term die hiervoor gebruikt wordt is ‘syncope’. Er zijn verschillende oorzaken van een syncope, zowel onschuldige vormen als hartziekten. Vaak is de oorzaak van een wegraking lastig te achterhalen, omdat een wegraking tijdelijk is. Tijdens een bezoek aan een arts is vaak niets bijzonders te vinden. Het kanteltafel-onderzoek is een test waarbij geprobeerd wordt een wegraking op te wekken, om zo de oorzaak te achterhalen.

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee klinisch neurofysiologisch laboranten. Tijdens een deel van het onderzoek is ook een neuroloog aanwezig.

Wat wordt gemeten tijdens het kanteltafel-onderzoek?

  • De hartslag wordt gemeten met behulp van plakkers op de buik en borst.
  • De bloeddruk wordt gemeten met een speciaal bloeddrukbandje aan de vinger, waarmee de bloeddruk per hartslag te zien is.
  • De hersenactiviteit wordt gemeten door een EEG (electro-encephalogram). Hiervoor komen er kleine metalen plaatjes (elektroden) op het hoofd.
  • Er wordt een video-opname gemaakt.

Afhankelijk van het type wegraking is de uitvoering wisselend. Bij iedereen is de voorbereiding en het daadwerkelijk kantelen hetzelfde.

Voorbereiding

Voorbereiding thuis

  • Als u steunkousen draagt, kunt u die het beste op de dag van het onderzoek uitlaten.
  • U mag voor het onderzoek normaal eten.
  • Zorg voor gemakkelijke en niet te dikke bovenkleding (eventueel een vest wat uit kan).
  • Was uw haar van tevoren en gebruik geen haarlak of gel. 

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Voorbereiding op de afdeling

De voorbereiding op het onderzoek wordt uitgevoerd door twee KNF-laboranten.

Bloeddruk

U krijgt een apparaatje op uw pols met daaraan een bloeddrukbandje om de vinger. Ook wordt een bloeddrukband om uw bovenarm bevestigd. Deze twee banden pompen zich op en meten vervolgens uw bloeddruk.

Hartslag

Voor het meten van de hartslag wordt op elke hand en op uw hoofd een kleine metalen elektrode geplaatst. Tevens worden er 5 plakelektroden op uw borst en buik bevestigd. Deze elektroden samen gaan uw hartslag meten.

EEG

Het EEG meet de elektrische activiteit van de hersenen. Hiervoor worden enkele elektroden op uw hoofd geplakt. Voor een goede EEG-meting is het nodig dat uw haar goed schoon en droog is.

 

Er wordt met een stift en een meetlint bepaald op welke plaatsen de elektrodeplaatjes komen. Deze plaatsen worden ontvet met een scrubcrème om het contact van de plaatjes te verbeteren. De elektroden worden vervolgens met een pasta bevestigd. Deze pasta is in water oplosbaar en dus makkelijk uit het haar te verwijderen.

Het onderzoek

Het onderzoek begint terwijl u plat op de kanteltafel ligt. Dit duurt 5 – 10 minuten; deze tijd is vooral bedoeld om het lichaam tot rust te laten komen. Daarna wordt de bank ‘gekanteld’, dit betekent dat u bijna rechtop komt te staan: u leunt met de bank ietsje achterover (zie afbeelding). In deze houding vindt gedurende ± 15 minuten registratie plaats.

schematische weergave kanteltafel

U blijft in deze houding staan, u wordt niet op en neer gekanteld of gedraaid.

 

Als u in deze fase onwel wordt, meldt dit dan. De KNF-laborant controleert alle signalen en kan bepalen of het al nodig is u terug te kantelen. Meestal gebeurt dit niet bij de allereerste klachten, omdat dan nog niet duidelijk genoeg is wat de oorzaak is.

 

Soms zijn de metingen echter zo duidelijk dat dit gedeelte van het onderzoek al voldoende duidelijkheid geeft zonder dat er van wegraking sprake is. Dit is van tevoren niet te voorspellen.

Varianten van het onderzoek

Dit gedeelte van het onderzoek is niet voor iedereen hetzelfde. Het is afhankelijk van het type probleem hoe het onderzoek wordt uitgebreid.

Spray onder de tong

Als er tijdens het eerste gedeelte van het onderzoek niet spontaan iets gebeurt, kan de kans op klachten of wegraken worden verhoogd door een spray onder de tong te spuiten. De spray bevat een geneesmiddel dat tijdelijk de bloedvaten verder open zet en zo de bloeddruk iets verlaagt. Na het onderzoek is dit geneesmiddel meteen uitgewerkt. U kunt wat hoofdpijn krijgen. Dit is een bijwerking van de spray.

Halsmassage

Als er tijdens het kantelen niet spontaan iets gebeurt, kan het nuttig zijn om te kijken of druk op de halsslagader een wegraking kan opwekken. U krijgt hier tijdens het onderzoek uitleg over. Deze zogenaamde halsmassage wordt altijd door een neuroloog uitgevoerd.

Bloeddrukverhogende verrichtingen

Als er tijdens het kantelen niet spontaan iets gebeurt, kan het nuttig zijn bepaalde verrichtingen te doen. Dit is vooral bij patiënten die de wegrakingen aan voelen komen door bijvoorbeeld het draaien van het hoofd, bij bukken of bij het scheren van de hals. Tijdens het onderzoek krijgt u hier meer uitleg over.

Veilig onderzoek

Er is ruime ervaring opgedaan met het kanteltafel-onderzoek. Het onderzoek is veilig maar kan voor u als patiënt wel spannend zijn, zeker als u een wegraking krijgt. Als een wegraking optreedt, vraagt de KNF-laborant u of de wegraking op dezelfde manier verliep als de spontane wegrakingen. Als dit zo is, dan kunnen we ervan uitgaan dat de spontane wegrakingen dezelfde oorzaak hebben als die tijdens het onderzoek.

 

Als iemand van uw huisgenoten wegrakingen heeft gezien, dan is het nuttig deze persoon mee te nemen naar het onderzoek. Hij/zij kan dan mede beoordelen of de wegraking tijdens het onderzoek op dezelfde manier verloopt als de spontane wegrakingen.

Houd rekening met effecten van een wegraking

Als u na een spontane wegraking erg moe of aangeslagen bent, dan kunt u dat ook zijn als u bij het onderzoek een wegraking krijgt. Het is verstandig daar rekening mee te houden de rest van de dag van het onderzoek en zeker bij het vervoer terug naar huis.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 60 tot 75 minuten.

Complicaties

Voor zover bekend heeft dit onderzoek geen complicaties.

Na het onderzoek

Uitslag

Meestal wordt tijdens het onderzoek al duidelijk wat er gebeurt. Dit wordt meteen met u besproken. Achteraf wordt altijd een verslag gemaakt van het onderzoek. Dit bespreekt uw arts met u tijdens een bezoek op de polikliniek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven