Botox behandeling

Inleiding

U heeft met uw arts afgesproken dat u behandeld gaat worden met Botox-injecties. Hiervoor komt u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). U heeft al informatie gehad van uw arts. Hier kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt en krijgt u informatie over de gang van zaken bij de behandeling.

Botox

Wat is Botox (Botuline toxine)?

Botuline toxine is een eiwit uit bacteriën wordt gehaald. Een veelgebruikte productnaam van Botuline toxine is Botox.

Werking van Botox

Botox zorgt ervoor dat de zenuwen geen signalen meer naar een spier sturen. Botox wordt in een spier of in de huid ingespoten om zo een aandoening te behandelen. Na het inspuiten maakt Botox zich vast aan het einde van dichtbij gelegen zenuwvezels. Hierdoor wordt het doorgeven van elektrische prikkels van deze zenuwen naar de spier of kliertjes geblokkeerd.

 

Een overactieve of spastische spier kan hierdoor zwakker worden gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de behandeling van Torticolles Spasmodica (kramp van de halsspieren) of Blepharospasme (ooglidkramp).

 

Ook kan van bepaalde klieren de activiteit worden onderdrukt. Bijvoorbeeld bij de behandeling van overmatige speekselproductie.

 

Enkele weken na de behandeling groeien er weer nieuwe zenuwuiteinden aan. Deze zullen opnieuw aansluiting gaan maken met de spier of klieren. Dit houdt in dat de klachten aan de behandelde spieren of klieren na enkele maanden weer terugkeren.

Hoe snel werkt Botox en hoe lang houdt de werking aan?

Na ongeveer één week zult u de eerste resultaten zien. Het verschilt per patiënt en per aandoening hoe lang de botox blijft werken. Dit kan zijn van twee à drie maanden tot meer dan een half jaar.

Bijwerkingen

Botox is een eiwit. Hierdoor is er maar een kleine kans dat er ‘griepachtige’ klachten optreden. Denk dan aan moeheid, lichte koorts of spierpijn. Deze klachten verdwijnen binnen een paar dagen. Er kan wel een kleine bloeduitstorting ontstaan op de plek waar de injectie is gezet. Bijwerkingen komen maar zelden voor.

Voorbereiding

Het is belangrijk voor de behandeling om uw arts te laten weten als:

  • u zwanger bent of mogelijk zwanger bent. Over de veiligheid van het gebruik van Botox tijdens de zwangerschap en periode van het geven van borstvoeding is onvoldoende bekend. Daarom is besloten de behandeling tijdens deze periodes niet uit te voeren.
  • iemand in uw familie een spierziekte heeft.
  • u antibiotica of spierverslappende middelen gebruikt.
  • u een bloedstollingstoornis heeft of geneesmiddelen gebruikt die van invloed kunnen zijn op de bloedstolling.

Verhinderd?

  • Bent u verhinderd op de afgesproken tijd, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

De behandeling

Melden op de polikliniek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek Neurologie Venlo. De spreekuurassistente verwijst u naar een wachtkamer. Een neuroloog of laborant haalt u hier op.

Tijdens de behandeling

In de behandelkamer heeft de arts eerst een kort gesprek met u waarin de behandeling wordt besproken.

 

Het kan nodig zijn om de spieractiviteit tijdens de behandeling te meten. Hiervoor plakt de laborant enkele elektrodes op uw lichaam. Vervolgens zoekt de arts de spieren op die de belangrijkste oorzaak vormen van uw klachten en bepaald door middel van een naaldelektrode de injectieplaats op basis van geluid.

 

Hierna injecteert de arts met een dunne naald de Botox op deze plekken. De hoeveelheid Botox en het totale aantal injecties is per patiënt verschillend. Het is onder meer afhankelijk van het soort klachten en hoe erg deze zijn.

Is de behandeling pijnlijk?

De injecties kunnen als vervelend en pijnlijk ervaren worden. Ook kan er een lichte (spier)pijn of kleine bloeduitstorting ontstaan.

Duur van de behandeling

De behandeling van overactieve spieren kost meestal niet meer dan tien tot twintig minuten. Injecties rondom het oog zijn binnen tien minuten klaar.

Na de behandeling

Naar huis

Na een behandeling kunt u zelfstandig naar huis gaan.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven