U heeft net een tand of (verstands)kies uit uw onderkaak laten verwijderen. Het is normaal om na de ingreep last te hebben van de volgende klachten:
- wondpijn
- zwelling van de wang/lip
- beperkte mondopening
- temperatuurverhoging
- ziek voelen
Zwelling, temperatuursverhoging en beperkte mondopening
Na de behandeling kan uw wang flink opzwellen. Dit is normaal, net als een lichte verhoging van uw temperatuur en moeite met het openen van uw mond. Deze klachten worden meestal na 4 tot 5 dagen minder. Helaas is het soms niet te voorkomen dat de ingreep ongemak veroorzaakt. Als u hierover vragen heeft, kunt u ons bellen.
Neem ook direct contact met ons op (en niet met uw huisarts of tandarts) als:
- de zwelling niet minder wordt, maar juist erger;
- u ernstige, kloppende pijn krijgt;
- u hoge koorts heeft (38,5 graden of hoger);
- u moeite krijgt met slikken.
Koelen
Wij raden aan om direct na de behandeling uw wang te koelen. Gebruik hiervoor een coldpack of een zakje met ijsblokjes (leg er altijd een handdoek tussen om uw huid te beschermen). Koel ongeveer 3 keer per uur 10 minuten, en houd het steeds afwisselend tegen uw wang. Dit helpt de zwelling te verminderen en werkt ook pijnstillend.
Nabloeden
U kunt het gaasje tussen uw kiezen 30 minuten na de behandeling verwijderen. Als er daarna een echte bloeding is (helderrood bloed) die niet stopt, plaats dan een opgevouwen gaasje of een schone zakdoek (geen watten) op de wond. Bijt stevig dicht en houd dit een uur vol.
Als de wond toch blijft bloeden, neem dan telefonisch contact met ons op. Het is normaal dat het wondje nog 2 tot 3 dagen een beetje nabloedt. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken
Eten en drinken
Het is goed om het op de dag van de behandeling rustig aan te doen. U mag weer eten zodra de verdoving is uitgewerkt. Drinken mag meteen. We raden aan om op de dag van de behandeling alleen koude of lauwwarme dranken en maaltijden te gebruiken.
Hechtingen
Als de wond is gehecht, lost de hechtdraad vanzelf op. Dit kan 2 tot 3 weken duren. Het is niet erg als de draad eerder loslaat; de wond geneest gewoon vanzelf. Heeft u last van de hechtdraad, roodheid of zwelling? Neem dan contact op met de polikliniek.
Roken
Het is belangrijk om tot een week na de behandeling niet te roken, omdat roken de genezing van de wond vertraagt.
Pijnstillers
U heeft misschien een recept gekregen voor pijnstillers. Het is meestal slim om één uur na de behandeling meteen een pijnstiller in te nemen. Zo werkt deze al voordat de verdoving uitwerkt. Advies: neem de voorgeschreven pijnstiller de eerste 4 dagen samen met paracetamol (maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg)..
Mondverzorging
Een schone mond is belangrijk voor een goede genezing. Poets uw tanden na elke maaltijd, ook aan de kant van de wond. U krijgt een mondspoelmiddel op recept. Gebruik dit vanaf 24 uur na de ingreep, 2 keer per dag, gedurende 15 seconden. Spuug het daarna uit (niet doorslikken). Blijf dit 5 tot 10 dagen doen.
Wondje schoon spoelen
Na het verwijderen van de (verstands)kies in de onderkaak, ontstaat er een holte in de kaak. Deze holte heeft tijd nodig om dicht te groeien. Ondertussen kunnen er bacteriën en etensresten in komen, waar u niet met de tandenborstel bij kunt. De MKA-chirurg geeft u daarom soms een monoject-spuit mee. Zo kunt u de wond toch schoonhouden. U mag 24 uur na verwijdering het spuitje gaan gebruiken.
Hoe gebruikt u de monoject-spuit?
- Vul het spuitje met lauwwarm kraanwater.
- Ga voor een spiegel staan en hou de wang met een theelepel aan de kant.
- Raak met de punt van het spuitje de buitenkant van de laatste kies.
- Breng vervolgens de punt van het spuitje in de holte waar de kies heeft gezeten.
- Spuit de wond uit. Doe dit 2x per dag een week lang.

Vragen of problemen
Zijn er na de behandeling toch problemen waarvoor u onze hulp nodig heeft, mag u contact opnemen met polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.
Buiten polikliniekuren wordt u doorverbonden met de Spoedeisende Hulp.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.