Inleiding
U heeft met uw behandelend arts afgesproken om een XtremeCT scan te laten maken. Dit is een hoge resolutie scan van de pols en de enkel. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de botstructuur, botkwaliteit en botsterkte van de pols en de enkel.
XtremeCT scanner
De XtremeCT scanner is een hoog resolutie scanner, waarmee de structuur van het bot gemeten zal worden. Hoge resolutie betekent dat de botweefsels en botbalkjes met zeer veel detail bestudeerd kunnen worden. De XtremeCT is op dit moment het enige apparaat ter wereld waarmee met deze mate van detail de botstructuur onderzocht kan worden en waarmee we de sterkte van het bot kunnen berekenen.
Zwanger
Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.
Voorbereiding
Tijdens het onderzoek moet de pols en de enkel vrij zijn van sieraden en kleding. Hier kunt u alvast rekening mee houden.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek worden twee scans gemaakt: één van uw onderarm ter hoogte van uw pols; en één van uw onderbeen ter hoogte van uw enkel. Deze scans worden zittend gemaakt in een gemakkelijke stoel. Alleen uw onderarm of uw onderbeen zal in de scanner geplaatst worden.
Duur van het onderzoek
Elke scan duurt 3 minuten, wat betekent dat de scan in totaal 6 minuten duurt. De totale tijd die we voor het onderzoek rekenen is langer, namelijk 40 minuten. Wij vinden het belangrijk om voldoende tijd te hebben. Zo kunnen we u de procedure uitleggen en een gemakkelijke positie kiezen, zodat u zo stil mogelijk kunt blijven zitten. Dit is belangrijk voor een goede scan.
Uitslag van het onderzoek
Van uw arts krijgt u de uitslag van het onderzoek.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.