Inleiding
U hebt een afspraak voor een stereotactische biopsie van de borst op de afdeling Radiologie. Deze afspraak hebt u omdat er op de borstfoto’s (mammografie) kalkspatjes zijn gezien. Uw arts heeft hier al iets over verteld. Hier krijgt u meer informatie over wat een stereotactische biopsie van de borst inhoudt.
Voorbereiding
Wij raden u aan om niet alleen te komen, zodat iemand u naar huis kan begeleiden. Autorijden kan na het onderzoek voor u vervelend zijn.
Medicijnen
Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw arts.
Let op: meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw arts.
Eten en drinken
U mag gewoon eten en drinken voor een biopsie.
Kleding
Het is prettig als u gemakkelijk zittende kleding draagt. Wij vragen u voor het onderzoek om uw bovenlijf te ontbloten. Omdat u op de buik komt te liggen is het prettig om uw schoenen, broekriem en sieraden af te doen. Er moet van tevoren een zijdelingse foto van de borst zijn gemaakt. Als dit nog niet is gedaan, doen wij dit soms nog vlak voor het onderzoek.
Het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij afdeling Radiologie in VieCuri Venlo.
De duur van het onderzoek kan per patiënt anders zijn. De ingreep duurt gemiddeld 60 minuten, waarvan u ongeveer 30 minuten zo stil mogelijk op uw buik op de onderzoekstafel moet liggen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een speciale onderzoekstafel, met de borst in een uitsparing. De laborante zorgt ervoor dat u comfortabel ligt. De tafel gaat omhoog om meer ruimte te krijgen. (zie afbeelding hieronder).
De borst wordt tussen twee compressieplaten geklemd, zodat tijdens het onderzoek de borst niet kan verschuiven. Om de afwijking op dezelfde plaats te houden, is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Een radiodiagnostisch laborant en een radioloog werken onder de tafel. Alle benodigdheden worden tijdens het onderzoek op een speciaal tafeltje klaar gelegd. Een collega blijft tijdens het onderzoek bij u staan om u te ondersteunen. Nadat we enkele foto’s hebben gemaakt en het gebied goed in beeld is gebracht, berekent de computer de precieze plek waar de kalkspatjes zich bevinden. Op deze plaats wordt de huid schoongemaakt (gedesinfecteerd) en vervolgens verdoofd. Hierna wordt een klein sneetje in de huid gemaakt en wordt de speciale naald ingebracht en naar de juiste plek gebracht. Tijdens het onderzoek zullen we dit stap voor stap vertellen wat we bij u doen.
Hoeveel biopten worden afgenomen, is verschillend. Het nemen van de biopten kan een trekkend gevoel geven in de borst. Er wordt dan automatisch verdoving bij gespoten.
Na het nemen van de biopten wordt er van de biopten een foto gemaakt. Als daaruit blijkt dat er voldoende weefsel is weggenomen, laat de radioloog nog een marker (een klein ringetje van chirurgisch staal) achter in de borst. Deze marker zorgt ervoor dat de locatie altijd terug te vinden is op de foto en echo. Daarna wordt de naald verwijderd en wordt het huidwondje en de biopsieplaats goed dichtgedrukt om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te maken. Daarna krijgt u een pleister op het wondje. Tot slot maken we nog een controleröntgenfoto om de plaats van de marker te controleren. De marker kan in de borst aanwezig blijven als de uitslag van het biopt goedaardig is.
Na het onderzoek
Na de biopsie adviseren wij de volgende leefregels:
- Wij raden u aan om na de punctie niet te douchen, baden of te zwemmen in open water.
- 24 uur na de punctie kunt u douchen met pleisters. Als de pleister losraakt, hoeft u geen nieuwe aan te brengen.
- U kunt wat last van het wondje krijgen en eventueel een blauwe plek krijgen. Dit trekt vanzelf weer weg.
- Bij pijn kunt u eventueel een paracetamol innemen, maar GEEN medicijnen die aspirine bevatten.
- U mag de eerste 12 uur na de behandeling geen zware lichamelijke inspanning (ramen wassen, stofzuigen of zware tassen dragen) verrichten en ook niet intensief sporten.
- Wanneer het wondje na het onderzoek opnieuw gaat bloeden, drukt u met een schone doek of washandje 10 minuten op het wondje. Geeft dit onvoldoende resultaat? Neem dan binnen kantooruren contact op met de afdeling Radiologie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Huisartsenpost.
- De hechtpleisters mag u na 3 dagen verwijderen.
Uitslag
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop en kan zo bepalen wat er precies aan de hand is. De uitslag van het biopt komt terecht bij uw arts.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.