Inleiding
Uw arts heeft voor u een röntgenonderzoek voor de slokdarm (oesophagus) en maag aangevraagd. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.
Doel van het onderzoek
Bij dit onderzoek worden, door röntgenstralen en drinkbaar contrastmiddel, afbeeldingen gemaakt van de slokdarm en maag. Het onderzoek wordt gedaan om de functionaliteit van de slokdarm en de maag te beoordelen, vaak vanwege slikklachten.
Zwanger
Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.
Voorbereiding
Volwassenen
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 00.00u ’s nachts niet meer mag eten, drinken en roken. U mag ook geen kauwgom gebruiken. Alleen tandenpoetsen en mondspoelen is toegestaan.
Kinderen
We raden aan om kinderen en zuigelingen 3 uur voorafgaand aan het onderzoek geen voeding te geven, zodat zij tijdens het onderzoek hongergevoel hebben. Neemt u voor het onderzoek ook een drinkflesje mee waar uw kind goed uit drinkt. Dit mag een rietjesbeker zijn.
Het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Medische beeldvorming.
In de voorbereidingsruimte wordt u gevraagd om uw bovenkleding uit te doen. Een hemd of T-shirt zonder knoopjes of rits mag u aanhouden. Voor vrouwen raden we aan een beha zonder beugels en metalen haakjes te dragen. De beha moet anders voor het onderzoek uitgedaan worden.
De slokdarm en maag worden op een röntgenfoto zichtbaar gemaakt door deze te vullen met een vloeibaar contrastmiddel, bariumpap. U krijgt hiervan een aantal keren slokjes te drinken. De slokdarm en de maag worden in verschillende posities gefotografeerd. De opnamen worden zowel staand als liggend gemaakt.
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
De eerste dagen na het onderzoek kan de ontlasting door de bariumpap wit gekleurd zijn. U hoeft zich daarover niet ongerust te maken. Om ervoor te zorgen dat de contrastvloeistof niet gaat indikken, is het belangrijk dat u de eerste 2 dagen minimaal 2 liter per dag drinkt.
Als u na 2 dagen nog geen ontlasting hebt gehad, is het verstandig om een laxeermiddel te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw arts.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.