Inleiding
Uw arts heeft met u afgesproken dat er een verdovende vloeistof wordt ingespoten in het gewricht van de rug of de heup. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.
Doel van het onderzoek
Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij uw arts een injectie met verdovende vloeistof (marcaïne) in uw heupgewricht of ruggenwervel geeft. Hierna kan de arts aan de hand van uw ervaringen beoordelen of het probleem uit de rug of uit de heup komt.
Zwanger
Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
Het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Medische beeldvorming.
In de voorbereidingsruimte wordt u gevraagd om een deel van uw kleding uit te doen. Welke kleding uit moet en wat u aan kunt houden, is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg of een orthopedisch chirurg in opleiding. U ligt op de onderzoekstafel waarbij het af te beelden gebied met röntgenstraling in beeld wordt gebracht. Vervolgens wordt de plaats van de injectie gedesinfecteerd met een vloeistof (chloorhexidine). De arts prikt met een dunne naald in het heupgewricht of in de rug. Onder röntgendoorlichting wordt gekeken of de naald op de juiste plek zit. Als de naald op de juiste plek zit, wordt een vloeistof ingespoten. Het kan zijn dat daar ook een ontstekingsremmer aan wordt toegevoegd.
Daarna wordt de naald weer verwijderd. Er wordt een pleister op het prikgaatje geplakt.
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Na het onderzoek
Geef uw gewricht op de dag van het onderzoek wat rust. Bij sommige mensen is het gewricht wat stijf of pijnlijk; dat gaat vanzelf weer over. U kunt na de injectie last hebben van een branderig of "vol" gevoel op de plaats waar de naald(en) is/zijn ingebracht. Mocht dit optreden, dan zal dit gevoel vanzelf weer verdwijnen binnen enkele dagen. Ook kunt u het gevoel hebben "opvliegers" te krijgen, afhankelijk of er een ontstekingsremmende vloeistof is ingespoten. Dit zijn allemaal kortdurende en onschadelijke bijwerkingen.
Vervoer naar huis
Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden na de procedure. Het is daarom fijn om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis die u ook naar huis kan begeleiden.
Diabetes
Als er een ontstekingsremmer is toegediend, kan dit zorgen voor een schommeling in de suikerspiegels. U moet daarom gedurende enkele dagen de suikerspiegels regelmatig controleren en zo nodig overleggen met uw behandelend arts of diabetesverpleegkundige.
Controle afspraak
U krijgt na een paar weken een (bel)afspraak met uw behandelend arts om te bespreken hoe het na de marcaïnisatie is gegaan.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.