Inleiding
Uw behandelend arts heeft voor u een drainage aangevraagd. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.
Doel van het onderzoek
Een drainage is een ingreep waarbij een drain (slangetje) wordt geplaats om (ontstoken) vochtuit het lichaam te verwijderen. De drain zorgt ervoor dat het vocht weg kan lopen.
De juiste plaats voor de drainage wordt bepaald onder echografie of door middel van een CT-scan.
Het vocht kan onderzocht worden in het laboratorium om de aard ervan te bepalen.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 00.00u ’s nachts niet meer mag eten, drinken en roken.
Als het onderzoek ’s middags plaats vindt, mag u een licht ontbijt (kop thee met een beschuit). Daarna mag u niet meer eten, drinken of roken.
Medicijnen mogen gewoon worden ingenomen met een klein slokje water, tenzij anders met u is afgesproken.
Indien u komt om vocht uit de buikholte (ascites) te laten verwijderen, hoeft u niet nuchter te blijven.
Bloedverdunners
Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw aanvragend arts aangegeven of en hoe u moet stoppen met de bloed verdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de trombosedienst bekend bent, geef dan op tijd bij hen aan dat en wanneer u dit onderzoek ondergaat zodat u tijdig kunt stoppen met de medicatie.
Opname
Het kan zijn dat u moet worden opgenomen voor een drainage. De verpleegafdeling verzorgt dan de voor- en nazorg. Het betreft meestal een (halve) dag opname.
U hoort bij de afspraakbevestiging of dit nodig is in uw geval.
Het onderzoek
Een brancardier haalt u op de verpleegafdeling op als u aan de beurt bent en brengt u naar de afdeling Medische beeldvorming. Als u niet opgenomen hoeft te worden, meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Medische Beeldvorming.
Door middel van echografie of een CT-scan wordt de juiste plaats bepaald. Daarna wordt de huid ontsmet met alcohol. De huid wordt verdoofd en de radioloog maakt een klein sneetje in de huid. Daarna zal de drain geplaatst worden. Als de drain op de goede plek zit, wordt deze vastgeplakt of –gehecht aan de huid. Aan de drain wordt een opvangzak voor het vocht bevestigd.
Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.
Na het onderzoek
U wordt door de verpleging opgehaald en teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het uitlopen van het (ontstoken) vocht duurt in principe enkele uren. Soms blijft de drain langer zitten (enkele dagen).
Zonder opname kunt u na het onderzoek direct naar huis.
Soms is het nodig om het vocht te onderzoeken in het laboratorium. De uitslag hiervan krijgt u via uw behandelend arts.
Vervoer naar huis
Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden na de procedure. Het is daarom fijn om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis die u ook naar huis kan begeleiden.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.