CT-scan van de urinewegen (CT-IVP)

Inleiding

Uw arts heeft voor u een CT-scan aangevraagd. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.

Doel van het onderzoek

Een CT-scan is een röntgenonderzoek. In een CT-scanner zit een röntgenbuis die om u heen draait en opnames maakt terwijl u op een onderzoekstafel ligt. Met behulp van de computer worden doorsneden van het lichaam gemaakt. Op basis van deze doorsneden kunnen onder andere de anatomie en de ligging van de organen beoordeeld worden. Op deze manier is het mogelijk eventueel aanwezige afwijkingen in het urinewegstelsel in beeld te brengen.

Ct- scan
Afbeelding van een CT-scan apparaat

Eten en drinken

U moet 2 uur vóór aanvang van het onderzoek nuchter zijn (niet meer eten en drinken) vanwege de mogelijke toediening van contrastvloeistof.

Voorbereiding

Sieraden en kledingstukken met metalen onderdelen (ritsen, haakjes, metalen knopen, of zilver-/gouddraad) verstoren de beeldvorming. U kunt eventueel een T-shirt meenemen dat u tijdens het onderzoek kunt dragen. Vrouwen doen er goed aan een beha zonder beugels en metalen haakjes te dragen. De beha moet anders voor het onderzoek uitgedaan worden.

Het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Medische Beeldvorming.

In de voorbereidingsruimte wordt u gevraagd om uw kleding uit te doen en naar het toilet te gaan om goed uit te plassen.

Bij dit onderzoek is het nodig om een infuus in de arm in te brengen. Via dit infuus krijgt u medicatie (Buscopan en Furosemide) toegediend. Deze medicatie zorgt ervoor dat uw urineleiders ontspannen en uw blaas sneller vol is.

In de onderzoekruimte neemt u plaats op de onderzoekstafel, die tijdens het onderzoek in de opening van de scanner wordt geschoven.

Alleen het te onderzoeken lichaamsdeel of orgaan bevindt zich in het midden van deze opening. U ligt dus niet, zoals veel mensen denken, helemaal in een tunnel. Voor elke opname wordt u telkens een stukje verplaatst totdat het te onderzoeken lichaamsgebied volledig is afgebeeld.

De laborant vraagt u om de adem enkele seconden in te houden. Na iedere opname kunt u dan even ontspannen. Wel is het belangrijk om in dezelfde houding te blijven liggen.

U krijgt tijdens het onderzoek contrastvloeistof toegediend via het infuus.

In verband met uw veiligheid houden wij gedurende het gehele onderzoek contact met u via een intercomsysteem en aan de hand van zichtbare camera’s. De opnames zullen niet worden opgeslagen.

Onderzoeksduur

De CT-scan duurt ongeveer 20 minuten.

Contrastvloeistof

Als u contrastvloeistof krijgt toegediend, dan wordt in uw arm een infuusnaald geprikt. Tijdens de injectie van de contrastvloeistof kunt u in het hele lichaam een warm gevoel krijgen. Dit gevoel begint in de keel. Als het warmtegevoel rond de blaas komt, voelt het soms alsof u plast. Dit voelt zo, maar dat is niet echt. Het warmegevoel neemt meestal na 1 of 2 minuten weer af.

Overgevoeligheid

Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende contrastvloeistof? Geeft dit dan door aan uw behandelend arts en aan de afdeling Medische Beeldvorming. Er worden dan de juiste voorbereidingen getroffen.

Na het onderzoek

De infuusnaald wordt uit de arm verwijderd. Het is goed om extra te drinken.

De Buscopan, die u tijdens het onderzoek heeft toegediend gekregen, kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Dit effect kan ongeveer 1 uur aanhouden. Houd hier dus rekening mee als u naar huis gaat.

Uitslag

Het CT-onderzoek wordt door een radioloog bestudeerd en met eventuele vorige onderzoeken vergeleken. Hierna maakt de radioloog een verslag voor uw behandelend arts. De uitslag van het CT-onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Belangrijk

  • Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.
  • Het is niet wenselijk dat u jonge kinderen (die toezicht behoeven) meeneemt naar uw onderzoek.
  • Plassen in een plaszak na uw onderzoek

    U krijgt tijdens uw onderzoek in het ziekenhuis mogelijk contrastvloeistof in uw bloedvat gespoten. Deze vloeistof gaat uw lichaam ook weer uit als u plast. We willen voorkomen dat de contrastvloeistof in het rioolwater terecht komt, want het is moeilijk om dit weer uit het rioolwater te zuiveren. Daarom vragen we aan u om de eerste vier keer, na de CT-scan, te plassen in de plaszak in plaats van in de toiletpot. Zo komt uw plas met de contrastvloeistof niet in het rioolwater terecht. De vier plaszakken krijgt u van de laborant na uw onderzoek.

    Hoe gebruikt u de plaszak?

    De eerste vier keer dat u moet plassen (na de ct-scan), neemt u de plaszak mee naar het toilet. Daar plast u in de plaszak in plaats van in de toiletpot. Daarna kan de plaszak gewoon bij het restafval in de afvalbak. Gooi de plaszak dus niet in de toiletpot.

     

    Misschien lijkt het ongemakkelijk, maar plassen in de plaszak kost net zoveel tijd én is net zo schoon als plassen in de toiletpot. Want in de plaszak zitten heel kleine korrels die van uw plas een soort gel maken. Het wordt dus geen kliederboel.

    Afbeelding van een plaszak

    Video

    In deze video's wordt het gebruik van de plaszak nogmaals uitgelegd:

    Meer informatie

    Heeft u nog vragen over de plaszak? Ga dan naar www.plaszakziekenhuis.nl of neem contact op met uw ziekenhuis.

    Bent u verhinderd?

    Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven