Inleiding
U krijgt een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens nalezen over wat het onderzoek precies inhoudt.
Een nucleair geneeskundig onderzoek
Risico's en complicaties
Bij een nucleair geneeskundig onderzoek is de hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld vergelijkbaar met die van het maken van een röntgenfoto. Wanneer het onderzoek wordt gecombineerd met een CT-scan, zal de stralingsdosis wat toenemen. U zult hier geen nadelige gevolgen van ondervinden.
Bij een nucleair geneeskundig onderzoek zijn, afhankelijk van welke radioactiviteit gebruikt wordt, na enkele uren of dagen alle radioactieve stoffen uit uw lichaam verdwenen. U vormt geen stralingsgevaar voor uw omgeving gedurende de tijd dat deze stoffen in uw lichaam zitten.
Allergische reacties komen bij een nucleair geneeskundig onderzoek uiterst zelden voor, en dan alleen in lichte mate.
De uitslag
De uitslag van dit onderzoek verneemt u van uw specialist. Als u geen afspraak heeft bij uw specialist, dan moet u deze alsnog maken.
Zwangerschap
Bent u zwanger of bestaat de kans dat u zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Uw specialist kan dan overwegen een ander onderzoek (zonder straling) te laten doen. Als u borstvoeding geeft moet dit meestal korte tijd onderbroken worden. Hoe lang die onderbreking moet zijn, is afhankelijk van het soort onderzoek.
Meenemen
Neem bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde het volgende mee:
- een geldig identiteitsbewijs
- uw medicijnlijst
Waardevolle bezittingen
Wij adviseren u sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld bij diefstal of verlies.
CT-onderzoek van de bloedvaten van het hart
Informatie over het onderzoek
Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de röntgenafdeling voor een onderzoek met behulp van de Computer Tomograaf, ook wel CT-scan genoemd. Tijdens dit onderzoek worden door middel van röntgenstralen opnamen gemaakt van uw hart. Deze opnamen worden als een fotografische dwarsdoorsnede weergegeven. Hiermee kunnen we de calciumscore in de kransslagaders bepalen. De calciumscore is de hoeveelheid kalkafzetting in de slagaders van uw hart. Uw arts heeft u hierover al de nodige informatie gegeven; hier kunt u dit allemaal nog eens rustig nalezen.
Voorbereiding
Het onderzoek
Een CT-onderzoek (onderzoek met de Computer Tomograaf) is een methode om informatie te krijgen over het gebied waar u eventueel klachten heeft en waarover u met uw specialist heeft gesproken. Het is een pijnloos onderzoek zonder vervelende bijwerkingen. De informatie die op deze wijze verkregen wordt helpt uw arts bij het behandelen van uw klachten.
Een Computer Tomograaf is een computer gestuurd röntgenapparaat (scanner) dat bestaat uit een brede platte kast met een opening van 70 cm in het midden. In het apparaat bevinden zich een röntgenbuis en meetinstrumenten.
Afhankelijk van het te onderzoeken orgaan moet u zich in de kleedkamer gedeeltelijk ontkleden.
In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een smal bed, dat in de opening van de scanner wordt geschoven. Alleen uw borstkast bevindt zich in het midden van deze opening. U ligt dus niet, zoals veel mensen denken, helemaal in het apparaat.
Eerst wordt u aangesloten op een ECG-apparaat. Daarna wordt er een scan gemaakt die tussen de 10 en 20 seconden duurt. De tafel verschuift tijdens het scannen. Doordat organen en weefsels in bepaalde mate de straling tegenhouden, kan er een afbeelding van worden gemaakt. Tijdens het onderzoek moet u stil blijven liggen.
De laborant gaat naar een afgescheiden ruimte. Vanuit deze ruimte wordt de scanner bediend. Via een intercom en camera staat u in contact met de laborant(e).
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Zwangerschap
Röntgenonderzoek kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, bespreek dit dan met uw behandelend arts.
Uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts. Zodra de datum en het tijdstip van het onderzoek bekend zijn kunt u een afspraak maken voor de uitslag.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.