PET-CT scan met F18 choline

Onderzoek van de bijschildklier

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een PET-CT scan met F-18 Choline te laten verrichten op de afdeling Nucleaire Geneeskunde U heeft al informatie gehad over dit onderzoek. Hier leest u alles rustig na.

Wat is een PET-CT scan met F-18 choline?

Een PET-CT scan is een gecombineerd onderzoek.

  1. PET-scan: Er wordt een radioactieve vloeistof in uw bloedbaan gespoten. Deze radioactieve vloeistof is F-18 gekoppeld aan choline. De PET-scan detecteert deze radioactieve vloeistof.
  2. CT-scan: Met behulp van röntgenstraling brengen we de anatomie van (een gedeelte) van uw lichaam in beeld.

De resultaten van deze scans bieden uw arts veel informatie over uw organen en weefsels.

Radioactiviteit

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van radioactiviteit. U hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele risico’s die u loopt. De hoeveelheid radioactiviteit die voor dit onderzoek wordt gebruikt is gering en is enkele uren na het onderzoek uit uw lichaam verdwenen.

Voorbereiding

  • Het medicijn Cholchine moet u 48 uur voor het onderzoek staken, andere medicijnen mag u gewoon innemen.
  • Wij adviseren u om voor het onderzoek goed te drinken.
  • U mag voor het onderzoek gewoon eten.
  • Makkelijke kleding is aan te bevelen.
  • Sieraden kunt u het beste thuis laten. Deze mag u niet dragen tijdens het onderzoek.
  • Als u bekend bent met een allergie voor jodiumhoudend contrastmiddel is het van belang dat u ons hiervan op de hoogte stelt.
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de normale tijden innemen, tenzij uw specialist heeft aangegeven dat bepaalde medicatie gestaakt dient te worden.
  • Het is belangrijk dat u ons vooraf op de hoogte stelt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Meenemen naar het ziekenhuis

Wilt u bij uw bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs meenemen?

Onderzoek

Voor het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de Medische Beeldvorming in Venlo. De medisch nucleair werker neemt u mee naar de scanruimte waar u op het scanbed komt te liggen. Via een infuus wordt de radioactieve vloeistof toegediend en meteen erna wordt een scan gemaakt die een paar minuten duurt. Vervolgens wordt u naar een ruimte gebracht waar u op een bed/stoel komt te liggen om de radioactieve vloeistof verder in te laten werken. Dit duurt nog ongeveer 30-45 minuten. Als de vloeistof is ingewerkt wordt u terug naar de scanner gebracht. Van tevoren vragen we u om te gaan plassen. De tweede scan kan iets meer tijd in beslag nemen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van jodiumhoudend contrastmiddel dan wordt dit aangesloten op uw infuus.

Tijdens het onderzoek

Gedurende de scan is het belangrijk om stil te blijven liggen.

Duur van het onderzoek

De totale duur van het onderzoek is ongeveer 1,5 à 2 uur.

Gedurende het rusten en het maken van de scan zijn begeleiders niet toegestaan.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd. Wij adviseren u extra te drinken om de radioactieve vloeistof sneller uit te laten scheiden.

Kinderen en zwangere dienen na het onderzoek zo veel mogelijk afstand van u te houden op de dag van het onderzoek. Het is belangrijk om na het toilet bezoek uw handen goed te wassen.

Bijwerkingen

  • De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.
  • Bij gebruik van jodiumhoudend contrastmiddel kan een warm gevoel optreden.

Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen zoals: misselijkheid, niezen of het ontstaan van galbulten (reactie van de huid).

Belangrijk

  • Omdat het radioactieve materiaal kort houdbaar is en het op uw naam wordt besteld, is het erg belangrijk dat u op het afgesproken tijdstip aanwezig bent.
  • Het kan helaas voorkomen dat uw onderzoek kort van te voren moet worden afgezegd. Dit heeft te maken met de levering van de benodigde radioactieve vloeistof. Een productie kan kort van tevoren worden afgekeurd. Wij brengen u dan zo spoedig mogelijk op de hoogte. Wij begrijpen dat dit vervelend kan zijn en wij vragen hiervoor uw begrip.
  • Neem bij verhindering zo snel mogelijk contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde (tenminste 24 uur voor aanvang van het onderzoek).

Uitslag

Uw behandelend arts brengt u op de hoogte van de resultaten van het onderzoek. Als u nog geen afspraak voor de uitslag hebt, dient u deze zelf te maken bij uw specialist. De laboranten kunnen en mogen geen uitspraak doen over de uitslag.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven