Inleiding
Voor uw kind is een onderzoek afgesproken om de werking van de nieren in beeld te brengen en eventuele littekens in de nieren aan te tonen. U heeft hier al informatie over gekregen. In deze informatie kunt u alles rustig nalezen.
Informatie over het onderzoek
Voor het onderzoek krijgt uw kind een licht radioactieve vloeistof toegediend die in de nieren wordt opgenomen. Deze vloeistof geeft geen bijwerkingen. De hoeveelheid straling is hetzelfde als bij een gewoon röntgenonderzoek. De dosering wordt aangepast aan de leeftijd van uw kind. Na één dag is de straling uit het lichaam verdwenen.
Voorbereiding thuis
Op de dag van het onderzoek is het goed als uw kind thuis al wat extra drinkt. Uw kind hoeft niet nuchter te zijn en kan dus gewoon eten en drinken.
EMLA-pleisters (indien van toepassing voor uw kind)
Afhankelijk van de leeftijd van uw kind geeft de arts een recept mee voor twee pleisters met verdovende crème (EMLA). Deze plakt u op de huid op de plaats die de arts heeft aangewezen voor de injectie. Dit doet u 1 uur voordat u verwacht wordt op de Kinderafdeling.
Voorbereiding in het ziekenhuis
U meldt zich met uw kind op de afgesproken afdeling in het ziekenhuis:
- Kinderafdeling, routenummer 32.
Hier krijgt uw kind een infuus in de arm. Voor grotere kinderen is een infuus vaak niet nodig. De vloeistof wordt dan rechtstreeks ingespoten in een ader. Vervolgens gaat u met uw kind naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, routenummer 79.
Toediening licht radioactieve vloeistof
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt uw kind de licht radioactieve vloeistof via het infuus toegediend. Dit doet geen pijn.
Het maken van de opnamen
Ongeveer 2 tot 3 uur na het toedienen van de vloeistof worde er 3 opnamen gemaakt. De tijd per opname is ongeveer 10 minuten.
Uitvoering van het onderzoek
Uitplassen
Voor het onderzoek moet uw kind eerst uitplassen op het toilet. Als uw kind niet zindelijk is vragen wij u hem/haar een schone luier te geven.
Aanwezigheid ouders
Als ouders kunt u bij het onderzoek aanwezig zijn. Ook als u zwanger bent, kunt u er gewoon bij blijven. De hoeveelheid straling is zo laag dat dit veilig is.
Stilliggen tijdens het onderzoek
Voor de opnamen is het belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk blijft liggen. De camera staat onder de onderzoekstafel en uw kind ligt op zijn/haar rug op de onderzoekstafel.
Wat kunt u doen zodat uw kind stil blijft liggen:
- Bij zuigelingen kan het wel eens helpen een voeding net voor het onderzoek te geven. Vooral als uw kind daarna meestal in slaap valt.
- Uw kind mag tijdens de opnamen uit een fles of tuitbeker drinken.
- Uw kind mag met iets spelen.
- Uw kind mag luisteren naar muziek.
- Uw kind kan kijken naar een filmpje.
- U mag uw kind een boekje voorlezen.
Neem gerust iets mee van thuis zoals een boekje, tablet, knuffeltje. Alles wat uw kind liggend kan, mag. Zolang uw kind de romp zo min mogelijk hoeft te bewegen.
Soms is het tijdstip van het onderzoek net nadat uw kind normaal gesproken gaat slapen. Probeer dit slaapje dan over te slaan of laat uw kind minder lang slapen. Uw kind valt dan vaak tijdens het onderzoek in slaap.
De uitslag
De uitslag krijgt u te horen van de kinderarts die het onderzoek voor uw kind heeft aangevraagd. Wanneer u nog geen afspraak heeft voor de uitslag, moet u deze nog maken. De laboranten kunnen en mogen geen uitspraak doen over de uitslag.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.