Tofacitinib MDL-patiënten

Informatie bij het gebruik van tofacitinib

Inleiding

U heeft met uw arts of verpleegkundig specialist afgesproken dat u Tofacitinib gaat gebruiken voor de behandeling van colitis ulcerosa. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Deze informatie is een aanvulling op bijsluiter van het medicijn. Deze informatie vervangt niet de bijsluiter. Lees dus naast deze informatie ook de bijsluiter van het medicijn.

Tofacitinib

Wanneer wordt Tofacitinib voorgeschreven?

De oorzaak van van de ziekte van colitis ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Tofacitinib wordt voorgeschreven wanneer andere medicatie niet of onvoldoende werkt. 

De werking van Tofacitinib

Tofacitinib behoort tot de nieuwe - zogenaamde targeted synthetic antireumatica (JAK-remmers). Tofacitinib remt de signaaldoorgifte van verschillende enzymen in het lichaam die een rol spelen in de afweer (het immuunsysteem). Op deze manier remt het de ontsteking in de darm. U krijgt Tofacitinib om de klachten en verschijnselen van deze ziekte te verminderen en uw lichamelijk functioneren te verbeteren. Het duurt over het algemeen enkele weken tot maanden voordat Tofacitinib werkt. 

Het gebruik van Tofacitinib

Tofacitinib is verkrijgbaar in tablet vorm. De aanbevolen dosering is 5mg of 10mg per dag. Uw arts of verpleegkundig specialist zal de juiste dosering voorschrijven. Het advies is om de medicatie voor of na het eten in te nemen met water. 

Tofacitinib is beschikbaar in tabletten van 5mg en 10mg. De aanbevolen dosering is tweemaal daags 10mg gedurende 8 weken, gevolgd door tweemaal daags 5mg. Uw arts kan beslissen om de startperiode van 8 weken met nogmaals 8 weken te verlengen, zodat u 16 weken lang tweemaal daags 10mg neemt en daarna pas tweemaal daags 5mg. Als Tofacitinib niet aanslaat binnen 16 weken, kan uw arts besluiten om met de behandeling te stoppen

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

U kunt Tofacitinib in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel uw huisarts, specialist, tandarts en apotheker altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van Tofacitinib vermeld die ooit zijn voorgekomen.

De meeste voorkomende bijwerkingen

  • Infecties van de bovenste luchtwegen/ longontsteking, met klachten als keelpijn, hoesten en een verstopte neus
  • Hoofdpijn
  • Urineweginfectie
  • Huiduitslag
  • Buikpijn, diarree, misselijkheid, braken en verminderde eetlust
  • Hoge bloeddruk

Soms voorkomende bijwerkingen

  • Ontstekingen, diverticulitis, nierbekkenontsteking,
  • Tekort aan witte bloedcellen (leucopenie, lymfopenie, neutropenie)
  • Slapeloosheid
  • Spierpijn
  • Huiduitslag
  • Verstoring leverfunctie, nierfunctie, cholesterol
  • Bloedstolsels, trombose

Zeldzame bijwerkingen

  • Sepsis (bloedvergiftiging)
  • Pneumokokken
  • Hersenvliesontsteking

Als u ernstige bijwerkingen krijgt moet u stoppen met de Tofacitinib.

Contact polikliniek Reumatologie

Neem contact op met de polikliniek MDL als u last heeft van:

  • Erge keelpijn met of zonder koorts.
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Verschijnselen van een infectie, zoals ziek zijn, koorts, (toename van) hoesten met opgeven van slijm, pijn bij plassen, aanhoudende diarree.

Effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van Tofacitinib voor en tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw arts of verpleegkundig specialist als u overweegt om zwanger te worden of als u vader wilt worden.

Aanvullende informatie

Ondergaat u een tandheelkundige ingreep of operatie?

Er bestaat bij het gebruik van Tofacitinib mogelijk een verhoogd infectierisico na operaties. Bespreek het met uw arts als u een operatie of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Informeer degene die de ingreep uitvoert dat u wordt behandeld met Tofacitinib.

Voordat u start met Tofacitinib

Voor u kunt beginnen met infliximab is het van belang om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten dan wel te behandelen. Tuberculose (TBC) en/of chronische hepatitis B en C (ontsteking in de lever) zijn infecties die zich soms jarenlang ongemerkt in het lichaam kunnen ophouden zonder problemen te geven. Het afweersysteem houdt dit dan onder controle. Voor dat u kunt gaan beginnen met de medicatie zal er dus nog een longfoto worden gemaakt en zal er bloed worden geprikt.

Ernstige infectie?

Tofacitinib mag niet worden toegediend op het moment dat u een ernstige infectie heeft. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten met opgeven van slijm, overleg dan met uw arts. Dit geldt ook bij (risico op) seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Bij infecties moet Tofacitinib (tijdelijk) gestaakt worden.

Gaat u binnenkort op vakantie?

Bij reizen naar het buitenland is het raadzaam een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen, het medicijnpaspoort. Dit kunt u opvragen bij uw apotheek. U heeft dan een document voor eventuele controles door de douane. Het is ook in geval van verlies van medicijnen of wanneer u een arts in het buitenland raadpleegt.

Bloedcontroles

Als u start met Tofacitinb laat uw arts of verpleegkundig specialist uw bloed (in het begin) regelmatig controleren via bloedprikken. Zo kan uw arts of verpleegkundig specialist goed in de gaten houden hoe uw lichaam reageert op Tofacitinib. 

Vaccinaties 

 Als u Tofacitinib gebruikt mag u geen vaccinatie met levende, verzwakte virussen en bacteriën krijgen. Hieronder vallen onder meer vaccinaties tegen bof, mazelen en rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin en BCG.  Vertel de arts of verpleegkundige die u vaccinaties voorschrijft dat u Tofacitinib gebruikt

Griepvaccinatie

Het advies is om wel jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven