Risankizumab bij MDL patiënten

gebruikersinformatie

Inleiding

U heeft met uw arts of verpleegkundig specialist gesproken over het gebruik van  Riskankizumab. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Deze informatie vult de bijsluiter van het medicijn aan. Lees dus altijd ook de bijsluiter van het medicijn.

Risankizumab

Wanneer wordt risankizumab voorgeschreven?

De oorzaak van van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Risankizumab wordt voorgeschreven wanneer andere medicatie niet of onvoldoende werkt.  Risankizumab hoort tot de medicijngroep van biologicals. Biologicals zoals Risankizumab zijn erg kostbaar en worden daarom niet zomaar voorgeschreven.

De werking van Risankizumab

Risankizumab blokkeert in het lichaam de  ontstekingsstof Il-23, ofwel interleukine-23. Deze speelt een rol in de ontsteking bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Door het remmen van deze stof, nemen de ontsteking en de klachten af.

Het gebruik van Risankizumab

De eerste drie giften van risankizumab worden via een infuus toegediend met een interval van 4  weken. Vier weken na het derde infuus (week 12 na start) vindt de eerste injectie plaats. Daarna is de injectie iedere 8 weken. De injectie wordt door uzelf toegediend of eventueel door uw naaste. U ontvangt instructies van de verpleegkundig specialist over de zelfinjectietechniek. Hoewel het misschien een eng idee is, blijkt het zelf-injecteren in de praktijk mee te vallen en goed te leren. U dient risankizumab altijd in de koelkast te bewaren.

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

U kunt Risankizumab in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel uw huisarts, specialist, tandarts en apotheker altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van Risankizumab vermeld die ooit zijn voorgekomen.

Het gebruik van Risankizumab kan bijwerkingen geven. Niet iedereen ervaart deze bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen van Risankizumab zijn:

  • bovenste luchtweginfectie(s)
  • reacties op de injectieplaats (zoals huiduitslag, pijn, jeuk, zwelling, irritatie)
  • hoofdpijn
  • jeuk 
  • vermoeidheid

Contact opnemen polikliniek

Bij tekenen van een allergische reactie zoals:

  • moeite met ademhalen of slikken
  • zwelling van het gezicht, de lippen, de tong of de keel
  • erge jeuk van de huid, met rode uitslag of bultjes

Effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Indien u een kinderwens heeft, overleg dan altijd eerst met uw behandelaar over deze wens en wat het gebruik van Risankizumab hierin betekent. Voor nu wordt het gebruik van Risankizumab tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding ontraden omdat hier nog te weinig informatie over beschikbaar is.

Aanvullende informatie

Ondergaat u een operatie of andere (tandheelkundige) ingreep?

Er bestaat bij het gebruik van Risankizumab mogelijk een verhoogd infectierisico na operaties. Bespreek het met uw arts als u een operatie of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Informeer degene die de ingreep uitvoert dat u wordt behandeld met Risankizumab.

Voordat u start met Risankizumab

Voor u kunt beginnen met Risankizumab is het van belang om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten dan wel te behandelen. Tuberculose (TBC) en/of chronische hepatitis B en C (ontsteking in de lever) zijn infecties die zich soms jarenlang ongemerkt in het lichaam kunnen ophouden zonder problemen te geven. Het afweersysteem houdt dit dan onder controle. Voor dat u kunt gaan beginnen met de medicatie zal er dus nog een longfoto worden gemaakt en zal er bloed worden geprikt.

Ernstige infectie?

Risankizumab mag niet worden toegediend op het moment dat u een ernstige infectie heeft. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten met opgeven van slijm, overleg dan met uw arts. Dit geldt ook bij (risico op) seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Bij infecties moet Risakizumab (tijdelijk) gestaakt worden.

Risankizumab en vaccinatie

Als u Risankizumab gebruikt mag u geen vaccinatie met levende, verzwakte virussen en bacteriën krijgen. Hieronder vallen onder meer vaccinaties tegen bof, mazelen en rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin en BCG. Een griepprik mag wel. Vertel de arts of verpleegkundige die u vaccinaties voorschrijft dat u Risankizumab gebruikt.

Vervoer van Risankizumab tijdens de reis

Risankizumab moet gekoeld bewaard worden, een enkele voorgevulde spuit mag bewaard worden bij een temperatuur tot  maximaal 25°C gedurende maximaal 24 uur. Tijdens vliegreizen kan de medicatie NIET in uw koffer in het bagageruim. In het laadruim kan het vriezen, waardoor de werkzame stof in de medicatie bevriest en niet meer werkt. De medicatie moet dus altijd als handbagage in een koeltasje meegenomen worden. Spreek tevoren met de maatschappij af, bij voorkeur tijdens het boeken, dat u uw spuiten meeneemt als handbagage. Neem de spuiten mee in een koeltas met koelelement. Laat één koelelement tijdens de vlucht in de koeltas. Eén reserve koelelement in de vriezer van het vliegtuig, zodat u bij een lange vlucht koelelementen kunt wisselen.

Medicijnenpaspoort 

Als u op reis gaat is het verstandig een overzicht van alle medicijnen (medicijnenpaspoort) die u gebruikt mee te nemen. Dit kunt u opvragen bij uw apotheek. U heeft dan een document voor eventuele controles door de douane. Het is ook in geval van verlies van medicijnen of wanneer u een arts in het buitenland raadpleegt. Wanneer u in het buitenland medische hulp nodig heeft, is het belangrijk dat u deze hulpverlener kunt vertellen welke ziekte(n) u heeft en welke medicijnen u gebruikt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven