Inleiding
U heeft met uw Maag-, Darm-, Leverarts of verpleegkundig specialist afgesproken dat u het medicijn Remicade (Infliximab) gaat gebruiken, omdat u onvoldoende reageert op de gebruikelijke medicijnen.
Wat is Remicade?
Remicade is een medicijn dat onder andere wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De oorzaak van van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Infliximab wordt voorgeschreven wanneer andere medicatie niet of onvoldoende werkt. Infliximab hoort tot de medicijngroep van biologicals. Biologicals zoals Infliximab zijn erg kostbaar en worden daarom niet zomaar voorgeschreven
Hoe werkt Remicade?
Remicade (Infliximab) is een middel dat een specifiek ontstekingseiwit (tumornecrose-factor-alfa:TNF-α) blokkeert. Dit eiwit speelt een rol bij het ontstaan en onderhouden van de ontsteking van het darmslijmvlies. Infliximab is een antilichaam tegen TNF dat gemaakt is van menselijke en muizen eiwitten. Infliximab blokkeert de effecten van TNF. Daardoor wordt de ontsteking in de darm geremd en nemen de klachten (zoals diarree en buikpijn) af. Ook voelen veel patiënten zich over het algemeen minder moe en kunnen zij beter functioneren in het dagelijks leven.
Infliximab werkt vaak snel, meestal binnen enkele weken. Als er 4 maanden na het begin van de behandeling geen verbetering is opgetreden, zal uw arts overwegen het medicijn te stoppen
Hoe effectief is Remicade?
Bij patiënten die onvoldoende reageren op 5-ASA preparaten of corticosteroïden, blijkt dat met Remicade na 8 weken behandeling twee derde van de patiënten een duidelijke verbetering bereikt. Deze patiënten hebben op den duur minder corticosteroïden nodig en het darmslijmvlies blijkt vaker genezen te zijn.
Hoe wordt Remicade gebruikt?
Remicade wordt toegediend via een infuus. Dit gebeurt in het algemeen dagbehandeling (B6) te Venlo. Er wordt een infuusnaald in uw hand of arm gebracht. Het medicijn loopt vervolgens gedurende een periode van 2 uur.
Na de toediening blijft u nog 1 à 2 uur ter observatie om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste reacties optreden. Als u op de verpleegafdeling Maag-, Darm-, Leverziekten verblijft, bespreekt de Maag-, Darm-, Leverarts of de zaalarts met u wanneer u met ontslag gaat.
Bij het begin van de behandeling wordt in 6 weken tijd 3 maal een infuus gegeven, daarna (in principe) eenmaal per 8 weken. Als deze behandeling aanslaat en goed verdragen wordt, kan deze langdurig voortgezet worden.
Bijwerkingen en/of complicaties
Omdat TNF een rol speelt bij het afweersysteem kunt u vatbaarder zijn voor infecties. Bij het vermoeden van een infectie van bijvoorbeeld de luchtwegen of de huid en bij koorts moet u contact opnemen met (de polikliniek van) uw behandelend arts.
Zoals bij alle geneesmiddelen, kan ook het gebruik van Remicade bijwerkingen geven.
Bijwerkingen die zouden kunnen optreden zijn:
Tijdens de behandeling
Overgevoeligheidsreactie: De meest voorkomende
verschijnselen zijn huiduitslag of netelroos, daling van de bloeddruk of problemen met de ademhaling zoals benauwdheid of piepende ademhaling.
De verpleegkundige controleert daarom regelmatig uw temperatuur, pols en bloeddruk. Eventuele bijwerkingen die tijdens het infuus optreden worden direct aan uw behandelend arts doorgegeven en indien noodzakelijk behandeld.
Na de behandeling
Er kunnen bijwerkingen optreden, waarvoor u contact op moet nemen met uw arts:
- pijn of zwak gevoel in de spieren, de gewrichten, op de borst of in de kaak
- gezwollen handen, voeten en/of enkels, gezwollen gezicht, lippen, mond of keel waardoor ademen of slikken moeilijk wordt
- netelroos of andere tekenen van een allergische reactie zoals huiduitslag en/of jeuk
- koorts
- kortademigheid
Contra-indicaties
Redenen om Remicade niet toe te dienen:
- als u overgevoelig bent voor Infliximab of voor een van de andere bestanddelen van de infuusvloeistof
- als u een ernstige infectie heeft, waaronder tuberculose (zie bijwerkingen), koorts, wonden of gebitsproblemen
- als u aan matig of ernstig hartfalen lijdt
Testen op TBC
Voordat gestart wordt met Remicade is het van belang om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten dan wel te behandelen. Tuberculose (TBC) en/of chronische hepatitis B en C (ontsteking in de lever) zijn infecties die zich soms jarenlang ongemerkt in het lichaam kunnen ophouden zonder problemen te geven. Het afweersysteem houdt dit dan onder controle. Voor dat u kunt gaan beginnen met de medicatie zal er dus nog een longfoto worden gemaakt en zal er bloed worden geprikt
Zwangerschap en borstvoeding
Tot zover bekend heeft infliximab geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen en lijkt het gebruik van Infliximab gedurende de zwangerschap veilig. Overleg met je arts of verpleegkundig specialist wanneer je een zwangerschapswens hebt of zwanger bent en Infliximab gebruikt. Om het kind zonder Infliximab geboren te laten worden kan Infliximab soms, in overleg met je arts of verpleegkundig specialist, in week 24 van je zwangerschap gestaakt worden. Vaak geldt dat opvlamming van de ziekte meer risico’s met zich meebrengt in de zwangerschap dan het gebruik van Infliximab
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.