Longoperatie

Inleiding

U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort een thoracotomie (borstoperatie) ondergaat. Uw arts heeft u al uitleg gegeven over de ingreep. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Wat is een thoracotomie?

Een thoractomie is een borstoperatie, waarbij in uw geval een operatie plaatsvindt aan de longen.

Waarom een thoracotomie?

Het is nodig dat u binnenkort een thoracotomie ondergaat, omdat een tumor is geconstateerd in een long. Deze tumor kan goedaardig zijn. Als deze kwaadaardig is, dan noemt met dit kanker. Tijdens de operatie is het vaak voldoende een of twee delen van de long weg te nemen. Soms is het nodig de hele long te verwijderen.

Voordat u geopereerd wordt krijgt u nog afspraken bij de longarts, chirurg en anesthesist. U krijgt van hen informatie over de operatie.

De ingreep

Intakegesprek

U wordt een dag voor de operatie opgenomen op de longafdeling. U krijgt een intakegesprek met een verpleegkundige. Zij/hij bespreekt met u de gang van zaken rond de operatie. Als er nog vragen en/of onduidelijkheden zijn bespreek deze dan gerust met de verpleegkundige. Zij zal uw vragen beantwoorden en onduidelijkheden zover mogelijk wegnemen. Tijdens dit gesprek biedt de verpleegkundige u de mogelijkheid van een rondleiding aan op de Intensive Care (IC), omdat u hier na de operatie minimaal 24 uur extra bewaakt wordt. Zo weet u waar u na de operatie komt te liggen. Ook kunt u verdere uitleg krijgen over uw tijdelijke verblijf op de IC van de Intensive Care verpleegkundige.

Gang van zaken daags voor de operatie

Als voorbereiding op de ingreep moeten enkel zaken gebeuren zoals:

  • Bloed afname: er wordt bloed bij u afgenomen ter controle en om het juiste bloed te kunnen bestellen voor een eventuele bloedtransfusie.
  • Fysiotherapie: de fysiotherapeut komt bij u langs om u ademhalingsoefeningen en hoestinstructies te geven. Ook na de operatie zal de fysiotherapeut op de Intensive Care en op de afdeling één maal per dag bij u langskomen om u te helpen met de juiste manier van ademhalen en hoesten.

Als alle voorbereidingen voor de operatie gedaan zijn mag u eventueel nog naar huis tot ’s avonds 21 uur. Als de operatie de volgende dag ’s middags plaatsvindt dan mag u zelfs tot de volgende dag 8.00 uur naar huis.

Nuchter blijven

U moet vanaf middernacht (24.00 uur) nuchter blijven. Meer informatie vindt u in de folder “anesthesie en preoperatief onderzoek”.

De dag van de operatie

Op de dag van de operatie kunt u ’s morgens gewoon douchen. Belangrijk is dat u, indien van toepassing, geen make-up gebruikt en eventuele nagellak verwijdert.

Ook vraagt de verpleegkundige u eventuele sieraden af te doen en piercings en (gebits)protheses uit te doen. Verder adviseren wij u met klem om zaken van belangrijke waarde thuis te laten.

U krijgt een operatiejasje en broekje aan en de verpleegkundige brengt u naar de voorbereidingskamer van de operatie-afdeling.

Duur van ingreep

De operatie zelf duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, inclusief voorbereiding en nazorg ongeveer 4 tot 5 uur.

Informatie over de operatie

Het is gebruikelijk dat de chirurg uw familie belt na de operatie over het beloop van de operatie.

Na de ingreep

Verblijf op de Intensive Care na de ingreep

Na de ingreep gaat u tijdelijk naar de Intensive Care. Tijdens de ingreep brengt een verpleegkundige uw toiletartikelen naar de Intensive Care.

Op de Intensive Care aangekomen, wordt u aangesloten aan bewakingsapparatuur zoals een hartbewakingsmonitor.

Er worden tijdens de longoperatie enkele slangetjes ingebracht zoals:

  • Drains: dit zijn slangetjes die in de borstholte zitten om lucht en wondvocht af te voeren.
  • Infusen: dit zijn slangetjes in de bloedvaten Deze dienen om uw vochtgehalte op peil te houden. Ook kunnen zo medicijnen worden toegediend.
  • Zuurstofkatheter: dit is een slangetjes in uw neus, waardoor u wat extra zuurstof toegediend krijgt.
  • Blaaskatheter: dit is een slangetjes in uw blaas om de urine automatisch op te vangen in een reservoir. Dit is nodig omdat de blaasfunctie tijdelijk kan verminderen door de toegediende pijnstillers.

Bij aankomst op de afdeling Intensive Care heeft men naar uw familie of naasten gebeld. Zij mogen direct hierna op bezoek komen.

Pijnbestrijding

Naast de pijnmedicatie via de epiduraal catheter of PCA pomp, krijgt u ook aanvullende pijnstillers.

Ondanks alles is het mogelijk dat u nog (te) veel pijn ervaart. Het is belangrijk dit door te geven aan de verpleegkundigen. Er wordt dan naar een adequate oplossing gezocht in overleg met het Pijnteam.

De dagen na de operatie

Meestal mag u daags na de operatie de Intensive Care verlaten en gaat u terug naar de longafdeling.

Afhankelijk van de uitslagen van longfoto’s en bloed kunnen na enkele dagen alle infusen en slangetjes verwijderd worden. Ook de epiduraal katheter (dit is een slangetje bij het wervelkanaal voor pijnstilling) of PCA pomp ( infuus met morfine) zal na ongeveer vier dagen worden verwijderd. Daarna kan ook de blaaskatheter verwijderd worden.

U krijgt dan pijnstilling in de vorm van tabletten. Hechtingen mogen na 10 dagen verwijderd worden.

Uitslag

Als bij u sprake was van een tumor, zal het weefsel van de tumor onderzocht moeten worden. Wij realiseren ons dat het voor u erg belangrijk is om de uitslag van dit onderzoek zo snel mogelijk te weten. Het laboratorium heeft echter minstens vijf werkdagen nodig om dit onderzoek te kunnen uitvoeren. Zodra de uitslag bekend is, deelt de arts u dit mede. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt met u en eventueel met uw familie of naasten.

Naar huis

Afhankelijk van uw conditie mag u na 1,5 tot 2 weken het ziekenhuis verlaten.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven