Inleiding
Uw (long)arts heeft u als medicijn Xolair® voorgeschreven. U heeft hier al informatie over gekregen. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Waarvoor wordt Xolair® gebruikt
Het werkzaam bestanddeel van Xolair® is omalizumab. Het wordt gebruikt bij volwassenen en kinderen (ouder dan 6 jaar) bij wie ernstig allergisch astma onvoldoende met reguliere medicatie behandeld kan worden. Bij patiënten met allergisch astma is het IgE in het bloed verhoogd.
Xolair® bindt zich aan de vrije IgE-antistoffen in het bloed waardoor deze zich niet meer kunnen binden aan de mestcellen. De mestcellen worden dus ook niet geactiveerd en er komen geen ontstekingsstoffen vrij. Op deze manier wordt de allergische reactie geblokkeerd.
Hoe wordt Xolair® toegediend?
Xolair® wordt toegediend via een injectie. Uw arts heeft uitgerekend hoeveel Xolair® u nodig heeft en hoe vaak u het krijgt toegediend. Dit is afhankelijk van uw lichaamsgewicht en de IgE waarde in uw bloed.
Dag van toediening
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de longfunctie-afdeling. De longfunctieanaliste neemt u mee naar een behandelkamer.
De analiste meet uw bloeddruk en vraagt u naar:
- Recente klachten/veranderingen wat betreft het medicijngebruik;
- Infecties eventueel gepaard gaande met koorts;
- Vaccinaties zoals de griepprik.
Neem in deze gevallen en bij twijfel contact op met de longfunctieafdeling 077 320 51 28 (tussen 08.15 – 17.00 uur).
Na de injectie blijft u gedurende twee uur op de afdeling. Uw bloeddruk wordt ieder uur gemeten. Heeft u klachten dan worden deze genoteerd in uw dossier.
Voor iedere volgende injectie wordt u gevraagd hoe het u in de tussenliggende periode is vergaan. Eventuele klachten en/of bijwerkingen worden dan alsnog in het dossier genoteerd.
Hoeveelheid Xolair®
U krijgt elke twee of elke vier weken 1 tot 4 injecties per keer toegediend. Blijf uw huidige astmamedicatie gebruiken tijdens de behandeling met Xolair®. Stop het gebruik van uw astmamedicatie niet zonder met uw arts te overleggen.
Het kan zijn dat u geen onmiddellijke verbetering van uw astma ziet in het begin van de behandeling met Xolair®. Het duurt doorgaans 12 tot 16 weken voordat het volledig werkt. Na 16 weken volgt dan een controle afspraak bij uw behandelend longarts ter evaluatie van de behandeling met Xolair.
Toedieningsvormen
Xolair® 75 mg oplossing voor injectie.
Xolair® 150 mg oplossing voor injectie.
Bijwerkingen
Zoals elk geneesmiddel kan ook Xolair® bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De bijwerkingen van Xolair® zijn doorgaans van milde tot matige aard, maar kunnen af en toe ernstig zijn.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- Pijn, zwelling, roodheid, ontsteking van de injectieplaats. Dit neemt in de loop van enkele uren af. Raadpleeg uw arts bij ernstige ontstekingen;
- Hoofdpijn, de eerste uren na de injectie. U kunt paracetamol gebruiken om de hoofdpijn te verminderen;
- Keelpijn;
- Griepachtige verschijnselen.
Zelden komt het voor dat een allergische reactie optreedt met ernstige klachten. Om deze klachten, indien nodig, effectief te bestrijden heeft u voordat u met de behandeling startte een Epipen gekregen.
Plotselinge ernstige allergische reacties
Licht uw arts of longfunctieanaliste onmiddellijk in als u enige, ernstige, of plotselinge tekenen van allergie of een combinatie van tekenen opmerkt, zoals:
- Uitslag, jeuk of netelroos op de huid;
- Zwelling van het gezicht, de lippen, tong, strottenhoofd, luchtpijp of andere lichaamsdelen;
- Snelle hartslag;
- Duizeligheid en licht gevoel in het hoofd;
- Kortademigheid, piepende ademhaling of moeite met ademhalen;
- Andere nieuwe symptomen.
Krijgt u veel last van een bijwerking neem dan contact op met uw behandelend arts of de longfunctieafdeling. Neem tussen 08.15 en 17.00 uur contact op met de longfunctieafdeling (077) 320 51 28. Buiten deze tijden dient u contact op te nemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) (077) 320 58 10.
Meer informatie
Meer informatie over Xolair® kunt u vinden op de website www.xolaironair.nl
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.