Waar bent u naar op zoek?

Virale Luchtweginfectie

Luchtweginfectie bij kinderen

Inleiding

Uw kind is opgenomen vanwege een verdenking op een virale luchtweginfectie. Dit kan onder andere zijn: het RS-virus, het influenza-virus, het adeno-virus of een tal van andere virussen. In deze folder zullen we voor bovenstaande de term verkoudheidsvirus hanteren.

In deze folder leest u wat de symptomen van deze luchtweginfectie zijn en wat de gevolgen kunnen zijn. Verder vindt u informatie over de medische en verpleegkundige behandeling tijdens de ziekenhuisopname van uw kind.

Besmetting met een verkoudheidsvirus

Verkoudheidsvirussen zijn erg besmettelijk en worden overgedragen door “dichtbij contact”: zoenen, knuffelen en het inademen van iemand anders’ uitgehoeste lucht. Ook via de handen kan besmetting plaatsvinden doordat resten slijm op de handen achterblijven als de neus wordt afgeveegd.

Bij oudere kinderen en volwassenen veroorzaakt het virus meestal slechts een verkoudheid of lichte griep.

Zuigelingen en kinderen onder de vier jaar kunnen goed ziek worden van het virus. Er kan dan een bronchiolitis (dit is een ontsteking van de fijnere luchtpijpvertakkingen in de longen) en zelfs een longontsteking ontstaan. Infecties met het verkoudheidsvirus komen meestal voor tussen oktober en april.

Verschijnselen verkoudheidsvirussen

De verschijnselen van besmetting met het verkoudheidsvirus bestaan in het begin uit: snotneus, hoesten, weinig of geen verhoging. Dit beeld kan overgaan in meer hoesten en kortademigheid, een snelle ademhaling en eventueel “piepen” bij het ademhalen. Uw kind heeft vaak een bleke gelaatskleur en soms blauwe lipjes. Door deze ademhalingsproblemen ontstaan vaak ook problemen met drinken: uw kind is te moe of te benauwd om zelf het flesje leeg te drinken. Daarnaast kan uw kind na het drinken van de fles vaak hoesten, waardoor het makkelijk gaat braken.

Behandeling

Er bestaat geen medicijn voor de besmetting met het verkoudheidsvirus. Wel worden maatregelen getroffen om de verschijnselen te bestrijden.

  • Als het drinken niet goed meer gaat, krijgt uw kind voeding via een neussonde (slangetje via de neus naar de maag).
  • Als uw kind slecht de voeding kan verdragen via het maagdarmstelsel, dan krijgt uw kind een infuus.
  • Om het ademhalen gemakkelijker te maken wordt de neus regelmatig schoongemaakt en gedruppeld met zoutdruppels en eventueel xylometazoline om deze open te houden. Kinderen onder de 6 maanden zijn namelijk neusademhalers. Hierdoor hebben ze bij een verstopte neus meer moeite hebben met ademhalen. Dit kan erger worden bij toename van een activiteit zoals drinken.
  • Als uw kind last heeft van een “piepende” ademhaling worden soms medicijnen gegeven via een spraykapje. (bijvoorbeeld Ventolin). Dit medicijn verwijdt de luchtwegen, waardoor het ademhalen gemakkelijker wordt.

Dit is het algemene behandelplan bij een besmetting met een verkoudheidsvirus. Afhankelijk van de toestand van uw kind worden andere medicijnen gegeven of andere onderzoeken gedaan.

Weer thuis

Als kinderen na het doormaken van een verkoudheidsvirus infectie weer thuis zijn, kunnen ze nog maanden blijven hoesten en een snotneus behouden. Het virus is vaak nog enkele weken aanwezig met name in het neusslijm.

Speciale regels

Omdat het verkoudheidsvirus erg besmettelijk is, is het noodzakelijk enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om besmetting van andere patiënten te voorkomen.

De verzorging van uw kind

  • Gebruik eigen, afwasbaar speelgoed en breng boeken en tijdschriften van thuis mee.
  • De arts en verpleegkundigen spreken het voedingsbeleid af dat gevolgd moet worden.
  • Bezoek

    • Een verpleegkundige instrueert u over de te nemen maatregelen.
    • Er hangt een bordje bij de deur van de kamer waar de isolatiemaatregelen voor bezoek op beschreven staan.
    • U en bezoekers mogen na het bezoek geen contact hebben met andere patiënten in het ziekenhuis.
    • Bij het binnengaan en verlaten van de kamer telkens handen desinfecteren.
    • Het toilet op de kamer gebruiken.
    • Ouders en bezoekers mogen alléén op de kamer van het eigen kind/patiëntje komen en dienen na het bezoek het ziekenhuis rechtstreeks te verlaten.
    • Kinderen mogen alleen op eigen risico van de ouders op bezoek komen. Zij moeten op de patiëntenkamer blijven totdat zij het ziekenhuis weer verlaten.
    • Bezoekende kinderen mogen niet op de gangen, speelkamer of woonkeuken verblijven.
    • Ook voor bezoekende kinderen geldt strikte handhygiëne. Dus: handen desinfecteren bij het binnengaan en verlaten van de patiëntenkamer.
    • Alleen ouders kunnen met inachtneming van de hygiënische maatregelen gebruik maken van de woonkeuken.
    • Ouders nuttigen hun eigen maaltijden op de patiëntenkamer
    • Etenswaren die op de patiëntenkamer zijn geweest mogen niet terug in de koelkast van de woonkeuken.
    • De deur van de patiëntenkamer moet gesloten blijven.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

    Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

    VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

    Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

    scroll terug naar boven