Video interactie begeleiding

VIB

Uw zorgverlener heeft in overleg met u video interactie begeleiding (VIB) afgesproken. U heeft hierover al de nodige informatie ontvangen. Hier kunt u het nog eens rustig nalezen.

Opname en behandeling van uw kind op de afdeling Neonatologie of Kindergeneeskunde kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, zowel voor u als voor uw kind. Het kunnen terugkijken van videobeelden van uw kind kan in deze periode een fijne en positieve aanvulling zijn. Ook kan het prettig zijn wanneer u, door middel van het terugkijken van videobeelden, adviezen en ondersteuning krijgt om uw kind en u zelf zo goed mogelijk door de ziekenhuisperiode heen te helpen.

Wat is video interactie begeleiding?

Video interactie begeleiding (VIB) betekent het begeleiden en ondersteunen van ouders en kind door middel van het terugkijken van video-opnames.

Waarom video interactie begeleiding?

Het doel van VIB is: het contact tussen kind en ouders verbeteren door de signalen van hun kind te herkennen en goed te ontvangen. 

Bij het terugkijken van de video-opnamen staan twee vragen centraal:

1. Welke initiatieven neemt het kind om contact te maken?

2. Hoe reageren de ouders op die initiatieven?

Hoe gaat het in zijn werk?

Als u toestemming geeft voor het werken met VIB zal de medisch pedagogisch zorgverlener of verpleegkundige die hiervoor is opgeleid (de VIB’er), een korte video-opname (± 10 minuten) van u en uw kind maken. Dit gebeurt tijdens een contactmoment zoals bijvoorbeeld tijdens het spelen, de verzorging, een bad moment of een eetmoment. Samen met de VIB’er kijkt u de video-opname terug.

Aan de hand van beelden kunt u zien welke signalen uw kind geeft om met u in contact te komen of te blijven. Deze signalen zijn soms zo klein dat ze zonder het stilstaande beeld van de video niet te zien zijn. Met name de te vroeg geboren kinderen laten vaak kleine signalen zien. Ook ziet u op de beelden terug hoe uw kind reageert op bijvoorbeeld uw stem en aanraking en welke positieve momenten van contact er zijn.

Wanneer wordt video interactie begeleiding ingezet?

VIB wordt voornamelijk ingezet wanneer:

  • uw kind langdurig of veelvuldig opgenomen is

Als uw kind in het ziekenhuis is opgenomen wordt het ook verzorgd door artsen en verpleegkundigen. Het kan zijn dat uw kind daardoor anders reageert dan u gewend bent, bijvoorbeeld teruggetrokken, angstig of prikkelbaar. Soms lijkt er alleen nog aandacht te zijn voor het ziek zijn. VIB is erop gericht om ook weer de gezonde kanten van uw kind te zien. Daarnaast kan VIB helpen uw zelfvertrouwen te behouden in de omgang met uw kind.

  • uw kind direct na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven

Als uw kind te vroeg wordt geboren, moet het vaak een tijdje in het ziekenhuis blijven. Ook kan er na de geboorte een andere reden zijn, waarom uw kind nog niet naar huis mag. Dit zal niet de start zijn die u van te voren voor ogen had. Het is een ingrijpende tijd voor u en het kan verdriet of onzekerheid met zich mee brengen.

Wij vinden het belangrijk dat u de tijd met uw kindje in het ziekenhuis als prettig en ondersteunend ervaart. Binnen VieCuri besteden we veel aandacht aan de eerste contactmomenten tussen ouder en kind, waarin u elkaar leert kennen. Middels de VIB kunnen we u laten zien op welke manier uw kindje contact met u maakt en hoe u reageert op deze initiatieven van uw kind.

  • uw kind last heeft van onrust of veel huilt

Als uw kind onrustig is of veel huilt kunt u als ouder gespannen of onzeker worden. Uw kind kan dit merken en hierop reageren. Aan de hand van de videobeelden kunt u terugzien op welke signalen uw kind wel positief reageert. Hierdoor kunt u prettige momenten van contact herkennen en dit gebruiken om uw kind meer rust en ontspanning te geven.

  • uw kind moeite heeft met eten, spelen of slapen

Als uw kind moeite heeft met eten, slapen of spelen kan dit effect hebben op het hele gezin. VIB kan met u kijken wat helpt om uw kind dan te ondersteunen. Rust, ontspanning en positief leidinggeven kan de sfeer positief beïnvloeden en daardoor eten, slapen en spelen vergemakkelijken. Soms is het voor ouders lastig om in zo’n situatie de positieve kanten van hun kind te blijven zien. De ervaring leert dat VIB kan helpen om de relatie tussen u en uw kind positiever te ervaren.

  • uw kind ernstig of chronisch ziek is, blijvend letsel of een beperking heeft

Een (ernstige) aandoening of chronische ziekte brengt voor ouders vaak grote bezorgdheid en onzekerheid over de toekomst met zich mee. Ook wanneer een kind blijvend letsel of een beperking heeft, ziet het dagelijks leven er heel anders uit. VIB kan u helpen bij het ondersteunen van uw kind tijdens de ziekenhuisopname en thuis. U bekijkt de videobeelden en ziet wat uw kind nodig heeft, zodat u daar op af kunt stemmen. U bespreekt met de VIB’er de positieve momenten van contact tussen u en uw kind.

  • u of de zorgverlener bij uw kind verpleegkundige een speciale handeling moet verrichten

Speciale handelingen zoals bijvoorbeeld verpleegkundig handelingen zijn noodzakelijk, maar niet altijd prettig voor een kind. Door te benoemen wat er gebeurt, door contact te houden met uw kind en het tempo af te stemmen kunt u uw kind optimaal ondersteunen tijdens een soms moeilijk moment. Wanneer u als ouder zelfstandig een handeling moet verrichten bij uw kind vervult u twee rollen, de rol van zorgverlener en de ouderrol. VIB geeft inzicht hoe u beide tegelijkertijd uit kunt voeren.

  • u de hechting met uw kind wilt bevorderen

Het is mogelijk dat uw kind na de geboorte voor korte of langere tijd in het ziekenhuis moet verblijven. Een baby ervaart het contact met zijn ouders de eerste maanden via lichaamstaal. Door VIB kunt u zien hoe uw kind zelf contact zoekt: oogcontact, geluidjes en bewegingen met hoofd, handen en voeten. Maar ook hoe uw kind reageert op úw aankijken, praten en aanraken. Ook kan VIB u laten zien hoe u uw kunt ondersteunen in de ontwikkeling.

Wat gebeurt er met de video-opnamen?

Op de eerste plaats zullen wij samen met u de beelden bekijken en bespreken

Wij zetten graag voor u de beelden die van u en uw kindje zijn gemaakt op een USB-stick en die krijgt u mee naar huis.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven