Verdraaide teelbal bij een kind

Torsio testis

Inleiding

Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een verdraaiing in de teelbal heeft. Uw arts heeft u hier al uitleg over gegeven. In deze folder kunt u de uitleg nog eens rustig nalezen.

Wat is een verdraaide teelbal?

Bij een verdraaide teelbal is de verbinding van de teelbal en de bloedvaten gedraaid. Door de verdraaiing kan er minder bloed naar de teelbal stromen en daardoor kan de teelbal afsterven. Een verdraaiing van de teelbal moet zo snel mogelijk worden teruggedraaid door middel van een operatie. De medische term voor een verdraaiing van de teelbal is torsio testis .

Wat zijn de klachten?

  • Plotselinge heftige pijn in de balzak of in het midden van de buik.
  • Misselijkheid en braken.
  • Er kan een zwelling zichtbaar zijn bij de balzak.
  • De diagnose

    De uroloog kan met een lichamelijk onderzoek vaststellen of er bij uw kind sprake is van een verdraaide teelbal.

    De behandeling

    Stelt de uroloog vast dat uw kind een verdraaide teelbal heeft? Dan moet uw kind zo snel mogelijk geopereerd worden. Tijdens de operatie draait de uroloog de teelbal weer terug op de goede plek. Er wordt hiervoor een kleine snee in de balzak gemaakt.

    Tijdens de operatie bekijkt de uroloog of de doorbloeding van de teelbal zich herstelt. Als de doorbloeding zich herstelt, wordt de teelbal vastgezet in de balzak. Als blijkt dat de doorbloeding zich niet herstelt, dan wordt de teelbal verwijderd. Als verwijdering van de teelbal nodig is dan legt de uroloog u hier meer over uit.

    Bij patiënten met een verdraaide teelbal is de kans groot dat de andere teelbal in de toekomst ook gaat draaien. Daarom is het mogelijk dat de uroloog tijdens de operatie ook de teelbal aan de gezonde kant vastzet. De operatie gebeurt onder narcose en duurt ongeveer een half uur. Meer informatie over een operatie bij een kind zoals nuchter zijn en de voorbereiding vindt u hier.

    Na de operatie

    Als alles goed verloopt mag uw kind dezelfde dag of de dag na de operatie weer naar huis. Het is normaal dat de teelbal van uw kind de eerste dagen na de operatie een beetje gezwollen is en er blauw-rood uitziet. De wondjes kunnen de eerste weken wat minder mooi genezen. Dit herstelt zich na verloop van tijd.

    Nazorg

    Verband of pleister

    Na de operatie moet het verband/de pleister 3 dagen blijven zitten. Als het verband/de pleister niet meer schoon is, moet het gewisseld worden voor een schoon verband/pleister. Het wondje is na 3 dagen dichtgegroeid. Dan zijn verband of een pleister niet meer nodig.

    Onderbroek die steun geeft

    We raden aan na de operatie om 1 à 2 weken een onderbroek de dragen die steun geeft. Hiermee wordt de kans op zwelling verminderd.

    Pijn

    De eerste dagen na de ingreep kan uw kind wat pijn hebben. Uw kind hoeft niet in bed te blijven en kan gewoon doen wat het anders ook doet. Afhankelijk van de pijn zal uw kind aangeven wat het wel en niet kan.

    Lopen, fietsen en sporten

    Oudere kinderen kunnen de eerste weken na de operatie beter niet sporten, dus ook niet deelnemen aan de gymnastiekles op school. Lopen levert geen problemen op. Fietsen raden we de eerste 2 weken na de operatie af.

    Douchen, zwemmen en in bad

    Douchen mag vanaf 2 dagen na de operatie. Het is niet erg als de wondjes een beetje nat worden. Na 1 week mag uw kind weer in bad en na 2 weken mag het weer zwemmen.

    Complicaties

    Zoals bij iedere operatie kunnen ook bij deze operatie complicaties ontstaan. De wond kan bijvoorbeeld gaan ontsteken. Dit merkt u aan roodheid, pus of warmte rondom de wond, koorts (temperatuur boven 38.5°C), een nabloeding waarbij zwelling zichtbaar is of buikpijn niet reagerend op pijnstilling.

    Is sprake van een complicatie? 
    Neem dan telefonisch contact op met de poli Urologie. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisebde Hulp (SEH),

    Controle

    Ongeveer vier weken na de operatie vindt er een controle plaats door de uroloog. 

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven