Inleiding
Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het pseudokroep heeft. De arts heeft u al het een en ander uitgelegd. In deze informatie kunt u het nog eens rustig nalezen.
Wat is pseudokroep
Pseudokroep is een infectie van de bovenste luchtwegen door een virus. Het wordt ook wel valse kroep of laryngitis subglottica genoemd.
De slijmvliezen rondom de stembanden raken ontstoken en zwellen op. Hierdoor kan uw kind moeilijker ademen.
Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot zes jaar.
Verschijnselen van pseudokroep
Bij pseudokroep krijgt uw kind opeens klachten. Dit noemen we een aanval van pseudokroep. Zo’n aanval treedt meestal ’s avonds of ’s nachts op. Uw kind is niet ziek of alleen verkouden.
Als uw kind inademt, hoort u een gierend geluid. Uw kind hoest hard en dit klinkt een beetje als een zeehond. Wij noemen dit een blafhoest. Uw kind kan ook hees zijn.
Uw kind heeft een normale temperatuur of rond de 38°C. Door angst en huilen worden de klachten vaak erger.
Voor ouders/verzorgers is zo’n aanval vaak beangstigend om mee te maken.
Diagnose (bepalen welke ziekte er speelt)
Om pseudokroep vast te stellen wordt gekeken naar de klachten bij het kind. Er zijn geen onderzoeken nodig.
Behandeling
Wat kunt u doen als uw kind een pseudokroep aanval krijgt?
- Probeer rustig te blijven. Blijf bij uw kind, praat op een rustige toon en probeer uw kind af te leiden. Onrust en huilen maken de benauwdheid erger.
- U kunt uw kind iets te drinken geven om de keel te verzachten.
- Stoom, zoals op de badkamer gaan staan met de hete douche aan, is wetenschappelijk niet aangetoond. De klachten worden niet minder, maar het kan wel rust geven.
Meestal kunt u bij een aanval van pseudokroep gewoon met uw kind thuis blijven.
Een aanval kan één keer voorkomen, maar kan ook een aantal avonden achter elkaar voorkomen. Neem contact op met de huisarts of huisartsenpost als:
- Uw kind erg benauwd is
- Uw kind suf wordt
- Uw kind erg onrustig is
In het ziekenhuis kan de arts Dexamethason voorschrijven. Dit is een ontstekingsremmer die zorgt dat de zwelling in de bovenste luchtwegen afneemt.
De hoorbare, benauwde ademhaling wordt minder. Wanneer dit medicijn onvoldoende helpt, kan het nodig zijn om uw kind medicatie door middel van verneveling te geven. Uw kind ademt dan de medicatie adrenaline in. Als het nodig is krijgt uw kind extra zuurstof.
Het hangt van de situatie af of uw kind een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven.
Bij opname wordt uw kind in isolatie verpleegd. Zorgverleners komen de kamer binnen met een mond- en neusmasker. Dit wordt gedaan omdat de veroorzaker van pseudokroep een virus kan zijn. Dit verspreid zich door de lucht en contact.
Naar huis
In de meeste gevallen mag uw kind na onderzoek van de arts óf na één nacht slapen in het ziekenhuis weer naar huis.
Het kan zijn dat u Dexamethason mee naar huis krijgt om aan uw kind te geven, mocht het weer benauwd worden. De klachten kunnen in de avond en nacht namelijk weer toenemen. De hoest kan nog enkele dagen aanhouden.
Vragen
Als u informatie mist of vragen heeft, stel deze aan de verpleegkundige of arts op de afdeling.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.