Kinderzorg

(h)erkennen kindermishandeling

Inleiding

VieCuri Medisch Centrum hecht grote waarde aan de veiligheid en het welbevinden van kinderen.

Daarom hanteren we de landelijke richtlijn “Signalering kindermishandeling” en vragen we onze medewerkers om deze richtlijnen goed te volgen.

In deze folder leggen we uit hoe VieCuri hiermee om gaat. Wij hopen u op deze wijze meer inzicht te geven in onze manier van werken en op uw begrip te mogen rekenen.

Extra aandacht

Bij kinderen die in het ziekenhuis komen letten we tijdens onderzoek en behandeling extra op tekenen van lichamelijk en/of psychische kindermishandeling. Daarnaast vullen we bij kinderen tot 18 jaar altijd het landelijke signaleringsformulier in. Dit is verplicht in Nederland. Op dit formulier wordt aangegeven of een kind letsel heeft, waar het letsel zich bevindt en waardoor het veroorzaakt is. Doorgaans is het invullen van het formulier een formaliteit.

Soms kan bij onderzoek en behandeling of bij het invullen van het signaleringsformulier een vermoeden ontstaan dat er problemen zijn in de gezinssituatie of in de school- of woonomgeving van het kind, dat er hulp nodig is of dat er sprake zou kunnen zijn van kindermishandeling.

Als daarbij de veiligheid van het kind mogelijk gevaar loopt, zal de behandelend arts de zorgen hierover op een open en eerlijke manier bespreken met de ouders of verzorgers.

Mocht uit een dergelijk gesprek blijken dat er inderdaad problemen zijn in de gezinssituatie waarbij de veiligheid van het kind niet altijd gewaarborgd is, dan zal samen met de ouders/verzorgers gezocht worden naar mogelijke oplossingen. Vervolgens kan er ook hulp geboden worden bij de oplossingen.

Alles wat tijdens een gesprek aan de orde komt, wordt vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.

De werkgroep Kinderzorg

In Viecuri is er een werkgroep Kinderzorg. De werkgroep bestaat uit de volgende leden: aandachtsfunctionaris kinderzorg (tevens spoedeisende hulp verpleegkundige), kinderarts, SEH-arts, ambulance verpleegkundige, radioloog, kinderpsycholoog, huisarts, vertrouwensarts Veilig Thuis en medisch pedagogisch zorgverlener.

Het doel van de werkgroep kinderzorg is; bekijken of verder onderzoek of het inzetten van hulp nodig is.

De aandachtsfunctionaris kinderzorg bekijkt alle signaleringsformulieren en casussen. Waar nodig worden deze besproken tijdens het maandelijks overleg van de werkgroep.

Bij twijfel en of onduidelijkheden zoekt de werkgroep contact met de behandelend arts en eventueel de huisarts. Deze kan de twijfels wegnemen of delen.

Deelt de behandelend arts de zorgen dan zal de hij/zij contact met u opnemen om een gesprek aan te gaan.

Als signalen duiden op kindermishandeling of verwaarlozing moeten deze ook worden doorgegeven aan Veilig Thuis.

Veilig Thuis geeft advies en onderzoekt (vermoedelijke) situaties van kindermishandeling en brengt zo nodig de juiste hulp op gang. Voor meer informatie: www.vooreenveiligthuis.nl

Tot slot

Het doel is streven naar een gezonde en optimale ontwikkeling van alle kinderen waar het ziekenhuis direct of indirect mee te maken heeft.

Door goed met elkaar samen te werken – hulpverleners en ouders - hopen wij vroegtijdig probleemsituaties te signaleren zodat kinderen en hun ouders, tijdig geholpen kunnen worden.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen kunt u deze altijd bespreken met de behandelend arts of uw huisarts.

U kunt uw vragen ook mailen naar: kinderzorg@viecuri.nl

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven