Inleiding
U heeft een recept voor EMLA crème gekregen. Dit is een crème die de huid verdooft zodat uw kind de prik of het plaatsen van een infuus minder zal voelen. In deze informatie leest u instructies voor het gebruik van de verdovende crème.
Waar brengt u de crème aan?
De arts wijst de plekken aan waar u de crème moet aanbrengen. Deze plekken zijn bij onderstaande foto’s aangekruist. Als er niets is aangekruist, brengt u de crème aan in beide elleboogplooien.

Hoe brengt u de crème aan?
- Breng een flinke klodder EMLA crème aan op de aangewezen plekken op de huid.
-
Verwijder het middenstuk van de pleister zodat het ‘venster’ ontstaat. Breng de pleister vervolgens met de kleefzijde aan op de huid, over de crème. Verspreid de crème hierbij zo min mogelijk.
-
Verwijder de resterende papieren rand van het pleister en druk de randen goed aan. Het kan zijn dat de pleister te klein is om de randen volledig te bedekken. Plak dan een tweede pleister, op dezelfde wijze, als dakpan over de eerste pleister.
Een alternatieve optie voor het gebruik van deze pleisters is het afdekken met doorzichtige huishoudfolie. Wikkel de folie dan rondom de elleboog, hand of voet.
-
Laat de crème tot aan de afspraak zitten.


Tips
- De crème moet bij voorkeur minimaal 90 minuten uur op de huid blijven zitten en zeker niet minder dan 60 minuten. Let op: bij kinderen jonger dan 12 maanden mag de crème maximaal 60 minuten blijven zitten.
- Bij een donkere huid moet de crème minimaal 2 uur blijven zitten.
- De crème mag nooit langer dan 4-6 uur op de huid blijven zitten.
- Breng geen crème aan op wondjes of op een ontstoken huid.
- Voorkom dat de crème in de ogen, oren of mond terecht komt.
- Als uw kind warme handen heeft, zijn de aderen beter te zien. U kunt uw kind handschoentjes of wanten aan doen.
Bijwerkingen
De huid kan door de crème gaan tintelen of jeuken en rood worden. Deze klachten verdwijnen na het verwijderen van de crème.
Zorg bij spannende handelingen
Het PROSA team levert op de Kinderafdeling geplande zorg voor spannende handelingen. De afkorting staat voor 'procedurele sedatie en analgesie'. Heeft u zorgen of vragen rondom een ingreep bij uw kind? Dan kunt u ook bij hen terecht. De contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.