Buikslaper

Inleiding

Uw kind is opgenomen op afdeling Kindergeneeskunde in het ziekenhuis. U ontvangt deze informatie omdat uw kind een buikslaper is.

Wat is een buikslaper?

Een buikslaper is een zuigeling die op zijn buik ligt om in slaap te vallen. Buikslapen wordt afgeraden in verband met het grotere risico op wiegendood.

Risico’s wiegendood

We spreken van wiegendood of het ‘Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)’ als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren. 

 Het slapen op de buik is een van de belangrijkste risicofactoren voor wiegendood. Leg de baby daarom niet, ook niet bij uitzondering, bijvoorbeeld als hij hevig huilt of ontroostbaar is, op de buik te slapen. Het risico van wiegendood van voldragen baby’s die slapen in zijligging is ruim 2 keer hoger dan in de veilige rugligging, en in buikligging ruim 8 keer hoger dan in rugligging.

Wanneer een baby wakker is en in de box of op een deken ligt, is het goed voor zijn ontwikkeling hem regelmatig op zijn buik te leggen en zo te laten spelen. Zorg er dan wel voor dat een volwassene toezicht op hem heeft. Dit leert de baby het hoofd op adequate manier opzij te draaien mocht hij toch op de buik terecht komen.

Veilig slapen

  • De beste slaapplaats de eerste zes maanden is ’s nachts in een eigen wieg of bed op de slaapkamer van de ouders. Wanneer u ’s nachts de baby voedt in uw eigen bed, leg dan de baby terug in het eigen bedje voordat u zelf weer gaat slapen. Samen met één of beide ouders in één bed slapen is zeker in de eerste 3 à 4 maanden gevaarlijk, vooral als u een roker bent of ’s avonds alcohol hebt gedronken of zeer vermoeid bent of als u onder een dekbed slaapt. Dit geldt ook als u borstvoeding geeft. Daarom wordt samen slapen aan alle ouders afgeraden in de eerste 4 maanden en aan ouders die roken gedurende de eerste 6 maanden.
  • Het wordt aangeraden om de zuigeling na de geboorte al meteen in rugligging te leggen.
  • Leg ook overdag een baby niet in een bed voor volwassenen te slapen; dit is daarvoor niet veilig ingericht.
  • Draai het hoofd van de baby bij het te slapen afwisselend naar links en rechts om een scheef afgeplat achterhoofd (plagiocefalie) te voorkomen.
  • Een dekbed en een hoofdkussen en een zogenaamde hoofdbeschermer horen in de eerste twee jaar niet in een wieg of bed.
  • Een schapenvacht in wieg, bedje of kinderwagen kan onnodige risico’s geven wanneer de baby op zijn buik draait; dit wordt dus afgeraden.
  • Leg de baby met de voeten bij het voeteneinde van de wieg of het bedje en maak dat kort op zodat de baby niet onder deken of laken kan schuiven. Met kort opmaken wordt bedoeld dat de baby onderaan in het bed ligt, waarbij de dekens wel tot aan de schouders reiken.
  • In een niet-gevoerde trappelzak kan een baby in de zomer zonder extra beddengoed slapen. Kies een trappelzak die goed past rond hals en schouders, zodat de baby niet naar beneden kan schuiven
  • Een ingebakerde baby moet zich niet kunnen omdraaien naar de buik omdat dit het risico van wiegendood sterk vergroot. Als de baby dit probeert moet het inbakeren onmiddellijk worden gestaakt.

Verloop opname

Tijdens de opname krijgt u informatie over de risico’s van het kind op zijn buik te laten slapen. Als u na deze informatie het kind toch nog op de buik wilt laten liggen, zorgen wij ervoor dat het kind in slaap aan de monitor komt te liggen. Met deze monitor kunnen wij uw kind observeren en ingrijpen wanneer dit nodig is. Hierdoor wordt wiegendood voorkomen.

U moet ook een formulier ondertekenen waarin staat dat u zelf als ouder/ verzorger voor de buikligging hebt gekozen. Dit wordt ook zo in onze systemen geregistreerd.

Naar huis

Als u gekozen heeft om het kind niet op de buik te laten slapen kan het zijn dat hij/zij daar even aan moet wennen. Probeer het kind bij onrust in bedje te troosten. Na een aantal dagen zal het kind gewend zijn aan zijn nieuwe slaaphouding.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven