Inleiding
Binnenkort komt uw kind naar de verpleegafdeling Kindergeneeskunde voor een LHRH-test.
Hier leest u over het doel van deze test, de werkwijze en de opname.
Wat is LHRH?
LHRH staat voor Luteïniserend Hormoon Releasing Hormoon. Met de LHRH-test wordt gekeken of de hypofyse de geslachtshormonen LH en FSH kan aanmaken. De hypofyse is een orgaan in de hersenen.
Doel van de LHRH-test
De test wordt gedaan bij kinderen waarbij de puberteit niet op gang komt. Met de LHRH-test wordt de hoeveelheid LH en FSH die uw kind aanmaakt onderzocht.
De hormonen LH en FSH worden afgegeven door de hypofyse. Ze zorgen ervoor dat uw kind geslachtshormonen aanmaakt en in de puberteit komt. LHRH is het stofje dat de hypofyse stimuleert om LH en FSH af te geven.
Tijdens de LHRH-test krijgt uw kind LHRH toegediend. De hypofyse geeft dan tijdelijk meer LH en FSH af, waardoor de dokter de hoeveelheid aangemaakte hormonen goed kan meten in het bloed. Op deze manier kunnen afwijkingen in de geslachtshormoonafscheiding worden ontdekt.
Voorbereiding
Vijf dagen voor de test neemt uw kind medicijnen in via de mond. Uw kind mag daarbij gewoon eten en drinken.
Medicijnen
Als uw kind medicijnen gebruikt, overleg dan met de dokter of deze medicijnen de ochtend van de opname ingenomen mogen worden.
Ziekte
Neem telefonisch contact met de poli Kindergeneeskunde als uw kind de dagen voor de test ziek is óf contact heeft gehad met een kind dat een besmettelijke (kinder)ziekte heeft zoals waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest.
Meenemen
- iets ter afleiding zoals knuffel en speeltje
- een geldig identiteitsbewijs van uw kind
- eventuele medicijnen die uw kind gebruikt
Opnameduur
De totale opnameduur is ongeveer 3 uur.
Dag van de test
Is met uw kind is afgesproken om verdovende zalf te gebruiken voor het plaatsen van het infuus? Smeer dan 1 uur voor de afspraak, deze verdovende zalf (Emla ® ) in allebei de elleboogplooien.
Op de dag van de test melden u en uw kind zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling Kindergeneeskunde.
De test
Voor de test is een infuus nodig waar bloed uit afgenomen kan worden en medicatie gegeven kan worden. Het plaatsen van het infuus vindt plaats in een aparte behandelkamer. Daar brengt de verpleegkundige samen met de arts, een infuus bij uw kind in.
Uit dit infuus wordt een bloed afgenomen en daarna wordt via dit infuus medicatie gegeven.
Daarna neemt de verpleegkundige na 30, 60 en 120 minuten bloed uit het infuus af. Als de laatste bloedafname heeft plaatsgevonden, wordt het infuus direct verwijderd.
Tussen de bloedafnamen door krijgt uw kind een zoutoplossing (NaCl 0.9%) via het infuus. Deze oplossing zorgt er voor dat het bloed in het infuus niet stolt. Het infuus kan daardoor steeds opnieuw worden gebruikt.
Bijwerkingen
Er zijn verschillende bijwerkingen bekend over de medicatie die uw kind krijgt toegediend.
- Soms kan het kind last hebben van misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn.
- Heel soms komt het voor dat er sprake is van een benauwd gevoel, hartkloppingen, huiduitslag of blozen.
Meld het bij de verpleegkundige als u deze klachten bij uw kind merkt.
Uitslag van de test
De uitslag van de test krijgen u en uw kind van uw dokter.
De afspraak hiervoor krijgt u via de verpleegkundige van de afdeling.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.