FPIES - Food Protein Induced Entercolitis Syndrome

Voedselallergie

Inleiding

FPIES is een zeldzame, maar mogelijk ernstige, type voedselallergie. Het werkingsmechanisme verloopt heel anders dan bij de meest voorkomende voedselallergieën waarbij het immuunsysteem betrokken is. Door bepaalde voedingsmiddelen ontstaat er een reactie in het maagdarmkanaal bij kinderen. Vooral braken, enkele uren na inname, is een voorkomende klacht.

Omdat de klachten vaak pas een tot vier uur na inname van het uitlokkende voedingsmiddel ontstaan, wordt vaak niet direct aan een voedselallergie gedacht. De meeste kinderen hebben hun reactie voor het eerste levensjaar.

Het meest voorkomende voedingsmiddel dat de reactie kan veroorzaken is koemelk. Daarnaast zijn pinda, ei, tarwe, rijst, banaan en vis in Nederland de meest voorkomende voedingsmiddelen die FPIES reacties kunnen geven. Maar ook kan de reactie uitgelokt worden door andere voedingsmiddelen. Gelukkig is er meestal slechts sprake van FPIES op één product.

Symptomen

De klachten bij acute FPIES zijn:

  • De belangrijkste klacht is braken. Dit treedt altijd op, beginnend 1-4 uur na inname van het verdachte voedingsmiddel.
  • Er zijn geen huid- of luchtwegklachten wat wel het geval is bij een voedselallergie waarbij het immuunsysteem betrokken is
  • Daarnaast kunnen minimaal drie van de volgende klachten optreden:
    • Meer met tussenpozen braken na hetzelfde voedingsmiddel
    • Herhaald hevig braken na een ander voedingsmiddel
    • Sufheid, slapheid
    • Bleekheid, grauwe verkleuring
    • Uitdroging door braken en/of diarree
    • (Bloederige) diarree binnen 24 uur, 5-10 uur na start van het braken
    • Lage lichaamstemperatuur
    • Lage bloeddruk

Vaststellen van FPIES

De diagnose kan worden gesteld door een arts aan de hand van de symptomen.

Er bestaat vooraf geen huidtest of bloedtest waar de diagnose FPIES mee gesteld kan worden. Wanneer er twijfel is over de diagnose kan er in het ziekenhuis een open Voedselprovocatietest gedaan worden. Tot die tijd moet het verdachte voedingsmiddel worden vermeden.

Open voedselprovocatietest

  • Uw kind zal een of meerdere dag(en) worden opgenomen in het ziekenhuis.
  • Individueel zal worden vastgesteld hoe lang en hoeveel dagen uw kind wordt opgenomen én in hoeveel stappen het te testen voedingsmiddel moet worden toegediend. Ook de observatieduur na elke stap wordt individueel bepaald.
  • Voor de test krijgt uw kind in overleg met de kinderarts wel/geen infuus.
  • Er wordt voorafgaand aan de provocatie wel altijd bloed afgenomen.
  • Daarna krijgt uw kind, verdeeld over een aantal stappen, het verdachte voedingsmiddel.
  • Als er na de afgesproken observatie duur na de laatste inname geen reactie optreedt, mag uw kind naar huis.
  • Als er wel een reactie optreedt, wordt hiernaar gehandeld (zie bij behandeling) en zal 4 tot 6 uur na de reactie nogmaals bloed worden afgenomen. Een toename van een bepaald type witte bloedcel is namelijk ook een kenmerk van FPIES die nodig kan zijn om de diagnose te stellen.

Behandeling

In de acute fase, bij braken, zal de arts medicatie tegen de misselijkheid voorschrijven en het advies geven om voldoende te drinken. Bij aanhoudende klachten van veelvuldig braken of wanneer drinken niet lukt, zal overwogen worden om via het infuus vocht en eventueel medicatie toe te dienen om uitdroging te voorkomen. Toediening van adrenaline (bijvoorbeeld via de Epipen) heeft bij FPIES geen effect.

De behandeling van voedselallergie is het vermijden van het voedingsmiddel waar de klachten door komen. De diëtist geeft instructies hoe en hoe strikt het voedingsmiddel gemeden kan worden en begeleid in het volgen van het dieet. De diëtist denkt mee in het bereiken van een volwaardig dieet en geeft tips over welke voeding wel of niet vermeden dient te worden.

Prognose

De prognose voor FPIES is goed; de meeste kinderen groeien eroverheen en de reactie verdwijnt spontaan. Meestal voor de leeftijd van 5 jaar. Er is wel bekend dat kinderen met FPIES een hogere kans hebben op de ontwikkeling van een IgE gemedieerde voedselallergie op hetzelfde voedingsmiddel. Daarom wordt vaak na enige tijd een klinische voedselprovocatietest uitgevoerd.

Volg je ons op Instagram? @Kinderallergiecentrum

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven