Inleiding
In overleg met uw arts heeft u besloten een sternum (borstbeen) of crista (heupbeen) punctie te laten verrichten. Uw arts heeft u al verteld hoe dit onderzoek in zijn werk gaat. Hier kunt u het nog eens rustig nalezen.
Waarom een sternum of crista punctie?
Via de punctie wordt beenmerg verkregen dat nodig is voor onderzoek. Tijdens de punctie kan een biopsie (stukje weefsel dat weggenomen wordt) verkregen worden van het beenmerg en/of vloeibaar beenmerg opgezogen worden.
Beenmerg zit in de botten.
Voorbereiding
Bloedverdunnende medicijnen
Voor een beenmergbiopsie moet u het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, uitsluitend in overleg met uw arts, enkele dagen voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Niet vergeten
Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs niet vergeten? Er zijn verder geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek.
Dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip en afdeling, in Venlo.
Het onderzoek
Cristapunctie
U ontbloot uw onderlichaam. Vervolgens neemt u op uw zij plaats op de onderzoektafel.
Sternumpunctie
U ontbloot uw bovenlichaam. Vervolgens neemt u op uw rug plaats op de onderzoektafel.
De arts bepaalt vervolgens de plaats waar geprikt gaat worden. De huid wordt gedesinfecteerd. Dit kan wat koud aanvoelen. De arts verdooft de plek waar geprikt wordt.
Als de verdoving voldoende werkt brengt de arts de punctienaald in, waarmee hij beenmerg kan opzuigen. Soms wordt een stukje bot weggenomen. Dit kan pijnlijk zijn. Dit duurt echter maar kort. Het bot kan niet verdoofd worden. Als voldoende beenmerg of bot is opgezogen wordt de punctienaald verwijderd.
In sommige gevallen wordt na het onderzoek nog bloed afgenomen uit een bloedvat, in de arm.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Alhoewel de meeste patiënten zelf naar huis kunnen rijden is het wellicht toch verstandig een begeleider mee te nemen die kan rijden.
Op de prikplaats worden zwaluwstaart-pleisters (dunne lange streepjes) aangebracht. Deze mogen blijven zitten tot u merkt dat ze er bijna af vallen. Hierover wordt een pleister geplakt. Na 24 uur kan de pleister meestal weggehaald worden.
Extra aandachtspunten:
- U mag op de dag en de dag na het onderzoek niet sporten en tillen
- U kunt nog een aantal dagen een beurs gevoel houden
- Als de wond toch gaat bloeden, kunt u op een opgerolde handdoek of een zak suiker liggen, zodat er druk op de wond komt. Als de bloeding na 1 uur niet gestopt is, neem dan contact op met polikliniek Interne geneeskunde
- Bij pijn mag u eventueel paracetamol in nemen.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.