Fractuur Preventie

Het voorkomen van een botbreuk

Inleiding

U bent opgenomen (geweest) in VieCuri, in verband met een botbreuk. Deze botbreuk kan naast een val ook veroorzaakt zijn door osteoporose (botontkalking). De fysiotherapeut heeft dit tijdens uw opname al met u besproken.

Algemeen

Het is belangrijk om te kijken of er sprake is van osteoporose en een verhoogd risico op botbreuken. Een ‘hoog risico’ betekent dat na een botbreuk het risico op een nieuwe botbreuk in de komende 2 jaar 5-20x verhoogd is. Manieren waarop een verhoogd risico kan worden vastgesteld is onder andere door een botdichtheidsmeting (DXA-meting), het bepalen van het valrisico en met bloedonderzoek.

Osteoporose

Wat is osteoporose

Osteoporose is de medische naam voor botontkalking. Osteoporose is een aandoening van het skelet, waarbij de botdichtheid en botsterkte afneemt. Bij osteoporose is er naast een verlaagde botmassa ook een verslechtering van de botstructuur, waardoor bot minder sterk is. Door de lagere botdichtheid én verslechterde botstructuur ontstaan gemakkelijker botbreuken. Osteoporose wordt ook wel de stille epidemie genoemd. Je merkt er weinig van totdat een bot breekt. Naast de klachten van de breuk is het hebben van een botbreuk een belangrijk signaal omdat het risico op een volgende breuk groot is. Maar als er op tijd maatregelen worden getroffen, is er nog veel te verbeteren of kan verdere verslechtering worden voorkomen.

Mogelijke gevolgen van osteoporose

  • Verhoogd risico op botbreuken: vooral breuken van heup, pols en ruggenwervel.
  • Ziekenhuisopname
  • Kleiner worden en een kromme rug krijgen en pijnklachten in de rug
  • Verslechtering van de algemene conditie
  • Minder zelfstandig, afhankelijk van hulp worden

Voorkomen van botbreuken

Het doel van een behandeling is het voorkomen van een (volgende) botbreuk. Een behandeling bestaat vaak uit medicijnen in combinatie met persoonlijke adviezen over een bot-gezonde leefstijl.

Het kan zijn dat u op dit moment nog opgenomen ligt in het ziekenhuis na een botbreuk ten gevolge van een val, we zullen u na de opname uitnodigen om uw risico op een volgende botbreuk in kaart te brengen. Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw situatie, de botbreuk en de beperkingen die deze breuk kan geven bij een eventueel onderzoek of ziekenhuisbezoek.

Kosten

Het consult, de bloedprik, DEXA meting en de eventuele behandeling worden vergoed door alle ziektekosten-verzekeraars (met uitzondering van het eigen risico).

Tot slot

Vragen kunt u tijdens de opname met uw fysiotherapeut bespreken. Lees meer over (het voorkómen) van botbreuken en osteoporose op de website www.osteoporosevereniging.nl

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven