Zwangerschapsdiabetes

Inleiding

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes. Deze soort diabetes wordt ook wel diabetes gravidarum genoemd. Zwangerschapsdiabetes gaat meestal na de bevalling weg. Hier vindt u uitleg wat zwangerschapsdiabetes precies is. En u leest wat u het beste kunt doen als u zwangerschapsdiabetes heeft.

Bekijk de animatievideo over zwangerschapsdiabetes

In deze video ziet u wat zwangerschapsdiabetes precies is. Ook ziet u wat u nu het beste kunt doen.

Klik op de knop 'chapters' rechts in de zwarte balk om meteen naar een bepaald hoofdstuk van de video te gaan.

Bloedsuikerwaarde

Insuline is een hormoon dat de bloedsuiker regelt. Als u zwanger bent, reageert uw lichaam tijdelijk minder goed op insuline. Bij zwangerschapsdiabetes is uw lichaam minder gevoelig voor insuline. Er zit te veel suiker in het bloed. Uw bloedsuiker waarde stijgt.

Risico's voor u en uw baby

Een hoge bloedsuiker waarde kan gevaarlijk zijn voor u en uw baby:

  • Door te veel suiker groeit uw baby sneller. Hierdoor is uw baby groter bij de geboorte. De bevalling kan moeilijker zijn.
  • Als uw baby te hard groeit, moet de bevalling mogelijk worden ingeleid.
  • Door de zwangerschapsdiabetes kan uw baby na de bevalling een te lage bloedsuiker krijgen. Ter controle moet uw baby even in het ziekenhuis blijven.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om uw bloedsuiker waarde goed in de gaten te houden:

  • Met een diëtist wordt uw eetpatroon besproken. Samen wordt gekeken of er aanpassingen in uw eetpatroon nodig zijn.
  • U gaat zelf uw bloedsuiker waarde meten. U krijgt hiervoor alle materialen van het ziekenhuis. In deze video kunt u zien hoe u zelf uw bloedsuiker waarde meet.
  • Samen met de diabetesverpleegkundige beslist u hoe vaak u uw bloedsuiker waarde moet meten.

Monitoringscentrum

Als zwangere met zwangerschapsdiabetes wordt u begeleid door ons Monitoringscentrum. U kunt thuis uw bloedsuiker meten en deze metingen aan ons doorgeven via de Thuismeten app. Kijk voor meer informatie op de pagina over het Monitoringscentrum.

Insuline spuiten

Blijft uw bloedsuiker waarde te hoog? Dan moet u tijdelijk insuline spuiten. De diabetesverpleegkundige bespreekt met u welke insuline u gaat spuiten en wanneer u hiermee start. De diabetesverpleegkundige legt alles uit en geeft u alle materialen om zelf insuline te spuiten. In deze video kunt u zien hoe u zelf insuline spuit. 

U heeft regelmatig contact met de diabetesverpleegkundige om te bespreken hoe het met u gaat. Ook heeft u tijdens uw zwangerschap een afspraak met de internist. De diabetesverpleegkundige en de internist werken nauw samen in uw behandeling.

Na de bevalling

2 maanden na de bevalling heeft u een afspraak met de internist. Vóór de afspraak laat u bloed prikken om uw bloedsuiker waarde te meten. Als uw bloedsuiker waarde niet meer te hoog is, heeft u geen zwangerschapsdiabetes meer.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven