Non-invensieve beademing (NIV)

Ademhalingsondersteuning

Inleiding

Uw behandelend arts heeft in overleg met u/uw naasten besloten om te starten met non-invasieve ventilatie (NIV).

De arts en verpleegkundige hebben u uitleg gegeven over deze behandeling en waarom deze nodig is. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Waarom NIV?

U/uw naaste bent/is zo ziek dat het ademhalen moeizaam gaat. Hiervoor kunnen meerdere oorzaken zijn, denk bijvoorbeeld een longontsteking, COPD of hartfalen. Als de benauwdheid niet, of niet meer, verlicht kan worden met medicatie kan gekozen worden voor een behandeling met NIV.

Hoe werkt NIV?

Tijdens beademing door NIV helpt een apparaat u met ademen. U krijgt een masker over uw gezicht die uw neus en mond bedekken. Het apparaat blaast lucht naar het masker wat het ademhalen makkelijker maakt. Doordat u geholpen wordt bij het ademhalen zal het zuurstofgehalte stijgen en het koolzuurdioxidegehalte dalen. Dit zorgt ervoor dat u zich minder benauwd voelt.

Met deze behandeling kan invasieve beademing (met een buisje in uw keel) voorkomen worden.

De behandeling

De verpleegkundige zal het masker aanmeten. In het begin zult u druk voelen bij het inademen en uitademen. Sommige patiënten moeten wennen aan de druk, voor anderen geeft het een opluchting. In het begin kan het beangstigend zijn en ongemak geven. Geef dit aan bij de verpleegkundige of arts.

Zij kijken dan samen met u hoe de behandeling aangenamer gemaakt kan worden. In principe krijgt u een klein masker dat alleen uw neus en mond bedekt, als deze niet goed past of niet prettig zit, kan gekozen worden voor een masker dat het hele gezicht bedekt. U kunt hier gewoon doorheen kijken.

In het begin van de behandeling is het belangrijk dat het masker zo lang mogelijk op blijft. De verpleegkundige zal u begeleiden en regelmatig controles uitvoeren. Dit kan ook middels bloedonderzoek. Als de behandeling aanslaat en u zich minder benauwd voelt kan de verpleegkundige het masker los maken om medicijnen in te nemen of te eten en drinken. Wanneer u erg angstig of onrustig bent kan de verpleegkundige in overleg met de arts u rustgevende medicijnen geven.

Voorbeeld maskers

Voorbeeld masker NIV

Ontwennen

Wanneer het beter met u gaat zal de verpleegkundige in overleg met de arts een plan maken om het masker vaker af te zetten, dit heet ‘weaning’ of wel ‘ontwennen’. Het masker zal in stappen vaker en langer afgezet worden. Dit gebeurt in overleg met u. In plaats van het masker krijgt u dan eventueel zuurstof via een slangetje in de neus.

Voordelen NIV

  • U hoeft niet geïntubeerd te worden (buisje in uw keel), ook wel invasieve beademing genoemd.
  • U hoeft niet in coma gebracht te worden.
  • Het risico op luchtweginfecties is kleiner.
  • Ademen kost u minder moeite.
  • U kunt, wanneer het masker af is, gewoon eten en drinken.

Nadelen NIV

  • Werkt niet bij alle aandoeningen
  • Het dragen van het masker kan angstig of belastend zijn
  • Lekkage van lucht langs het masker kan een irriterend en/of een droog gevoel geven aan de ogen
  • U kunt een droge mond krijgen
  • Het apparaat maakt hard geluid
  • Als te veel lucht in de maag komt kunt u een opgeblazen gevoel in de buik krijgen, dit kan verlicht worden door een slangetje dat via neus ingebracht wordt en in de maag ligt

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, stel deze gerust aan de verpleegkundige of behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven