Inleiding
Bij u/uw naaste is geconstateerd dat de nieren (tijdelijk) onvoldoende functioneren. Hierdoor is het noodzakelijk de functie van de nieren over te nemen. Dit gebeurt door nierfunctievervangende therapieën door middel van dialyse apparaten. Het onvoldoende functioneren van de nieren kan verschillende oorzaken hebben. U heeft al informatie gehad en kunt hierover verder uitgebreid ingelicht worden door de Intensive-Care arts (intensivist). In deze folder kunt u alles nog eens nalezen.
De nieren
De nieren zijn twee boonvormige organen van ieder zo’n 12 centimeter. Ze liggen in een beschermend vetkussentje ter hoogte van het middel aan de rugkant van het lichaam.
De nier heeft 3 belangrijke functies:
- Het verwijderen van afvalstoffen. In het menselijk lichaam worden allerlei stoffen geproduceerd. Nuttige stoffen worden aangemaakt en er blijven afvalstoffen over. Nieren behoren tot de organen die deze afvalstoffen uit ons lichaam verwijderen. De nieren produceren urine. Afvalstoffen worden met de urine uit het lichaam verwijderd. Ook voeren zij voor het lichaam overtollige stoffen af zoals zouten en zuren.
- Het regelen van de vochtbalans. Het menselijk lichaam bestaat voor 80 % uit water. De nieren zorgen voor een zo constant mogelijke samenstelling van dit water. Zij voeren het teveel aan vocht af. Samen met de afvalstoffen verlaat dit vocht als urine het lichaam.
- Het aanmaken van hormonen. Hormonen zijn stoffen die er voor zorgen dat bepaalde processen in het lichaam goed verlopen. De nieren maken een aantal belangrijke hormonen aan. Deze hormonen zijn nodig voor:
-
- het regelen van de bloeddruk;
- het kalkgehalte in het bloed;
- aanmaken van rode bloedlichaampjes.
-
Verminderde nierfunctie
De medische term voor verminderde nierfunctie is nierinsufficiëntie Dit kan chronisch of acuut optreden. Bij chronische nierinsufficiëntie is er sprake van een blijvend ziektebeeld. Bij patiënten op de Intensive Care is er meestal sprake van een acute nierinsufficiëntie. Dit is een plotseling en ernstig nierfunctieverlies en kan van voorbijgaande aard zijn.
Door de verminderde nierfunctie kan de patiënt minder of geen urine meer produceren en kunnen de afvalstoffen niet meer uit het lichaam verwijderd worden. Het is dan noodzaak bij de patiënt hemodialyse (bloedzuivering) toe te gaan passen om de afvalstoffen en het vocht uit het lichaam te verwijderen. Ook krijgen beschadigde niercellen door hemodialyse de kans zich te herstellen. Het is vooraf moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt voordat de nierfunctie weer hersteld is en de nieren weer volledig gaan functioneren.
Nierfunctievervangende therapie
Bloed wordt vanuit de patiënt via een slangetje naar een dialyseapparaat geleid. In het apparaat bevindt zich de kunstnier. Deze kunstnier bevat filters die het bloed zuiveren van afvalstoffen. Om goed toegang te krijgen tot de bloedbaan, wordt bij de patiënt een katheter in een ader ingebracht. Op de IC kennen we 2 vormen van dialyse: de continu dialyse, hierbij ligt de patiënt gedurende een aantal dagen continu aan het dialyseapparaat. De andere vorm, de kortdurende dialyse, hierbij ligt de patiënt gedurende een aantal uren achter elkaar aan het dialyse apparaat. De totale tijd dat de patiënt gedialyseerd wordt, ongeacht welke vorm, kan enkele dagen tot weken zijn. Tijdens de dialyse wordt het bloed continu rond gepompt, totdat alle afvalstoffen en overtollig vocht zijn verwijderd.
Elke dag wordt naar aanleiding van bloeduitslagen bekeken of de patiënt gedialyseerd moet worden. Het kan zijn dat er een dag wordt overgeslagen.
Het dialyseapparaat wordt bediend door Intensive-care- of dialyse verpleegkundigen.
Tot slot
Uw familielid of naaste zal, als de situatie verbeterd, steeds minder afhankelijk worden van het dialyseren. Dit kan opgemaakt worden uit de bloeduitslagen en de urineproductie.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.