Inleiding
U of uw naaste bent/is zojuist opgenomen op de afdeling Intensive Care ook wel afgekort als IC. Letterlijk betekent ‘Intensive Care’ intensieve zorg. Op de IC wordt zorg gegeven aan patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Dit zijn intensive care patiënten, medium care patiënten en patiënten die een operatie hebben gehad. U vindt hier informatie wat u en uw naaste kunt en mag verwachten op de IC.
Wie werken er op de Intensive Care?
Afdeling Intensive Care
De afdeling IC heeft 2 units met elk 8 bedden. Op deze afdeling worden patiënten 24 uur per dag bewaakt en behandeld door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Zij zullen alles doen om ernstig zieke patiënten zo goed mogelijk door een kritieke, soms levensbedreigende fase heen te helpen. Een IC-opname is een ingrijpende gebeurtenis en komt voor de patiënt en zijn/haar naasten soms heel onverwacht.
De behandelend arts
De intensivist is hoofdbehandelaar van u of uw naaste en is als medisch specialist 24 uur per dag beschikbaar op de IC.
De intensivist is eindverantwoordelijk voor de medische zorg voor u/uw naaste tijdens het verblijf op de afdeling IC. Naast de intensivisten zijn ook zaalartsen werkzaam op de afdeling IC.
De zaalarts onderzoekt u/uw naaste en is 24 uur per dag aanwezig. Als het nodig is, wordt advies en behandeling bij andere medisch specialisten gevraagd.
Andere disciplines op de afdeling
Op de IC werken ook andere zorgverleners. Zo zijn er dagelijks fysiotherapeuten en wordt altijd de diëtist betrokken. Als het nodig is kunnen ook andere ondersteunende zorgverleners betrokken worden, zoals een logopedist.
Spirituele zorgverlener
Een IC opname doet veel met u en uw naasten. Dit kan vragen oproepen over het leven, wat we waardevol vinden en nog veel meer. Als u en/of uw naasten vragen of behoefte aan een luisterend oor hebben, kan de afdeling Spirituele zorgverlening u ondersteunen. Meld het bij de verpleegkundige als een spiritueel zorgverlener wilt spreken.
Zorg voor de patiënt
Patiëntentoewijzing en verzorging
U/uw naaste wordt per dagdeel door een vaste verpleegkundige verzorgd. Deze verantwoordelijke verpleegkundige is op dat moment voor u/uw naaste het eerste aanspreekpunt voor vragen. U kunt bij deze verpleegkundige bespreken wat uw wensen zijn.
Bewakingsapparatuur
Elke patiëntenkamer op de afdeling IC is uitgerust met medische bewakingsapparatuur. Tijdens het verblijf op de afdeling IC bent/is u/uw naaste aangesloten aan deze apparatuur. Hiermee wordt hartritme, bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte via een monitor in beeld gebracht en bewaakt. Als het nodig is worden lichaamsfuncties ondersteund of overgenomen.
Regelmatig komt het voor dat de apparatuur een signaal geeft zoals lichtjes en piepjes. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets mis is. De verpleegkundigen weten precies wat er dan gedaan moet worden.
Informatie die betrekking heeft op de monitoring van u/uw naaste is voortdurend bekend bij de verpleegkundigen, ook als ze niet op de kamer aanwezig zijn.
Camerabewaking
Op de kamers van de afdeling IC kan gebruik gemaakt worden van camerabewaking. De camerabeelden zijn alleen te zien door verpleegkundigen op de verpleegpost binnen de afdeling IC. De beelden worden niet opgenomen of opgeslagen.
Medicijnen/therapieën
De behandeling op de afdeling IC kan bestaan uit ondersteuning door verschillende medicamenten en andere vormen van therapie/behandeling. Bijvoorbeeld fysiotherapie, logopedie of ondersteuning bij de ademhaling.
Het toedienen van medicijnen aan u/uw naaste wordt elke dag zorgvuldig gecontroleerd en zo nodig aangepast. Hierbij zijn de intensivist, de zaalarts, de verpleegkundige en de ziekenhuisapotheek betrokken. Afhankelijk van het soort medicijn wordt het toegediend via het infuus, via een injectie of in tabletvorm.
IC therapieën zoals beademing en/of sedatie, die nodig zijn bij u/uw naaste worden ook dagelijks beoordeeld. Ze worden afgebouwd zodra het kan.
Aanvullend onderzoek
De opname en verzorging van u/uw naaste op de afdeling IC heeft speciale aandacht nodig. Het starten van een behandeling en het uitvoeren van aanvullend onderzoek, zoals bloed- en röntgenonderzoek kost tijd. Daarom kan het voorkomen dat wij u tijdens een bezoekmoment vragen in de wachtruimte plaats te nemen. Zodra u weer bij uw naaste kunt komen geven wij dit aan. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Vrijheidsbeperkende interventies
Soms is het nodig vrijheidsbeperkende maatregelen toe te passen tijdens het verblijf op de afdeling IC. Hiermee wordt de bewegingsvrijheid van u/uw naaste beperkt. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat u/uw naaste zichzelf verwond. Met deze maatregel wordt heel zorgvuldig omgegaan. Voor informatie kunt u terecht bij de verpleegkundige of de behandelend arts.
Multidisciplinair overleg
Dagelijks vindt multidisciplinair overleg plaats. Dit is een overleg waarin de toestand en het behandelplan van u/uw naaste wordt besproken. Behalve de intensivist, zaalarts en verantwoordelijke verpleegkundige zijn ook andere artsen aanwezig tijdens dit overleg. Dit kunnen bijvoorbeeld chirurgen, internisten, longartsen, apothekers en microbiologen zijn.
Informed consent
De medische en verpleegkundige zorg op de afdeling IC kan wisselen van redelijk eenvoudig tot zeer ingewikkeld. Een aantal onderdelen van de behandeling horen bij standaard goede IC-zorg. Het is niet altijd mogelijk om elke keer, als het nodig is, alle onderdelen van de behandeling apart aan u te vertellen. De uitleg van de standaard behandeling kunt u in de folder ‘Informed Consent op de IC’ vinden.
Als een patiënt op de IC behandeld wil worden, gaan wij ervan uit dat hij ook toestemming geeft voor de standaard IC-behandelingen. U en uw naaste bent/is vrij om bepaalde behandelingen te weigeren zoals bijvoorbeeld een bloedtransfusie. Ga hier over in gesprek met de verpleegkundige of behandelende intensivist.
Informatieverstrekking
Wettelijk vertegenwoordiger en contactpersoon
De intensivist informeert u/uw naaste over de medische toestand. Deze informatie gaat over de diagnose, eventuele onderzoeken, de behandeling en de verwachtingen op korte en langere termijn. Volgens de wet heeft de arts alleen een behandelrelatie met de patiënt. Maar op de afdeling IC is de patiënt niet altijd in staat om actief aan gesprekken deel te nemen of om belangrijke beslissingen over zijn/haar behandeling te nemen. Daarom spreken wij bij opname van u/uw naaste af wie de contactpersoon is.
De 1e contactpersoon kan altijd bellen met de afdeling om te informeren naar de toestand van u/uw naaste. De IC is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Wij vragen u, als het mogelijk is, niet te bellen tussen 07.00 uur en 10.30 uur. In dit tijdsblok zijn we bezig met de verzorgingsronde. Na 10.30 uur hebben de artsen hun ronde gemaakt waardoor meer informatie over het medisch beleid gegeven kan worden.
Het telefoonnummer van de afdeling IC vindt u op het einde bij ‘bereikbaarheid.
Voor algemene zaken, de wens voor een extra gesprek en andere vragen kan de 1e contactpersoon tijdens een bezoek terecht bij de verantwoordelijke verpleegkundige van dat moment.
Wij willen de 1e contactpersoon vragen om verkregen informatie telkens door te geven aan de overige familieleden en/of bekenden. Aan deze groep mogen wij namelijk geen medische informatie geven.
Wel hebben wij graag ook nog het telefoonnummer van een 2e contactpersoon. Het telefoonnummer van deze 2e contactpersoon wordt alleen gebruikt als de 1e contactpersoon niet bereikbaar is.
Persoonlijke gegevens
Dataopslag
De medische gegevens van patiënten worden geregistreerd in het elektronisch patiëntendossier. Medische gegevens worden om meerdere redenen bewaard, om de zorg goed door te laten gaan. Als patiënt heeft u/uw naaste vaak met meerdere zorgaanbieders te maken. Uitwisseling van patiëntgegevens tussen die zorgverleners is dan gewenst en vaak noodzakelijk.
Wij gaan ervan uit dat u ermee instemt dat belangrijke gegevens aan betrokken zorgverleners wordt gegeven.
Een ontslagbrief wordt naar uw huisarts/ medebehandelaars gestuurd, zodra u/uw naaste niet meer op de IC hoeft te verblijven.
Ook worden allerlei medische gegevens, anoniem, meegenomen in evaluaties rondom de kwaliteit van zorg, gebruikt in het jaarverslag en in wetenschappelijk dossier onderzoek.
Patiëntenportaal ‘mijnVieCuri’
Via het patiëntenportaal heeft u de mogelijkheid om in een beveiligde, digitale omgeving zelf uw eigen medische gegevens te bekijken. Zo kunt u huisartsenbrieven en uitslagen van onderzoeken bekijken om u voor te kunnen bereiden op een poliklinisch bezoek aan uw specialist.
De informatie en gegevens in MijnViecuri zijn alleen in het Nederlandse te lezen.
Wilsverklaring
Als u een wilsverklaring heeft adviseren wij dit kenbaar en beschikbaar te maken bij uw naasten en huisarts.
In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandeling u wel of niet wilt en wat uw wensen zijn rondom uw levenseinde.
In niet-acute, nieuwe zorgsituaties is het fijn dat u als patiënt de inhoud van uw wilsverklaring bespreekt met uw zorgverleners. Op deze manier zijn deze op de hoogte van wat u wel en niet wilt.
In acute situaties is het niet mogelijk dat een zorgverlener, naar een wilsverklaring gaat zoeken of hierom gaat vragen. De kans bestaat dan, dat er anders gehandeld wordt dan u als patiënt zou wensen.
U hebt als patiënt het recht om een behandeling of onderzoek te weigeren of een gegeven toestemming weer in te trekken. De specialist zal u dan inlichten over de gevolgen hiervan. Meer informatie vindt u in de folder ‘Goed om te weten’.
Tolk voor anderstaligen
Als u geen Nederlands spreekt, kan er gebruik gemaakt worden van de tolkentelefoon. Via een telefoon met luidspreker is het mogelijk meerdere mensen tegelijk te laten meeluisteren dan wel meepraten. Door het inschakelen van een tolk kunnen u en uw zorgverleners elkaar beter begrijpen.
Huisregels
Bezoek
Voor het bezoeken van uw naaste op de afdeling IC moet u zich eerst melden bij de secretaresse of belt u aan via de intercom. Na aanbellen wordt u zo snel mogelijk binnen gelaten. We vragen u, om niet met andere bezoekers of medewerkers onaangekondigd naar binnen te lopen.
De bezoektijden op de afdeling IC zijn dagelijks van 14.00 uur tot 15.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Alleen in overleg met de IC-verpleegkundige zijn andere bezoektijden mogelijk. Door omstandigheden kan van bovenstaande bezoektijden afgeweken worden.
Maximaal 2 bezoekers per patiënt
Voor de rust van de patiënten, vragen wij u met maximaal 2 personen tegelijk op bezoek te komen. Als er meer bezoekers zijn, kunnen deze elkaar afwisselen en wachten in de IC- wachtruimte.
Familiekamers
De afdeling IC beschikt over 2 familiekamers.
Het kan zijn dat de toestand van uw familielid of naaste kritiek is. De verpleegkundige en/of intensivist kan u in die situatie adviseren om de hele tijd aanwezig te zijn en te waken.
De IC regelt de toewijzing en de duur van gebruik van de familiekamers. De toegangsbadge van een kamer moet altijd op de IC blijven. In het algemeen adviseren wij dat familie thuis slaapt en eet.
Kinderen op bezoek
Wilt u kinderen meebrengen? Overleg dan even met de verpleegkundige. Het bezoeken van een IC-patiënt kan veel indruk maken op een kind.
Het kan wel, maar met extra aandacht en goede begeleiding.
Uitrijkaart
Vanaf de 3e dag op de afdeling IC kan de 1e contactpersoon
1 parkeerkaart ontvangen waarmee u gratis kunt parkeren.
U mag dit vragen bij de verantwoordelijke verpleegkundige.
De parkeerkaart is geldig voor de duur van de IC-opname.
Persoonlijke eigendommen
Laat geen geld of kostbaarheden achter. Sieraden van u/ uw naaste worden aan de contactpersoon meegegeven. Wel vragen we u om toiletartikelen, bril, gebitsprothese, hoorapparaat, pantoffels of schoenen en eventueel muziek of iets om te lezen mee te brengen.
Geen bloemen en planten
Foto’s en tekeningen kunnen altijd worden meegebracht en opgehangen. Bloemen en planten zijn niet toegestaan op de IC.
Gebruik mobiele telefoon
Voor bezoekers geldt dat het gebruik van een mobiele telefoon op de IC niet is toegestaan. Bezoekers mogen bellen in de wachtruimte van de IC. Voor u als patiënt is het gebruik van een mobiele telefoon deels toegestaan, bespreek dit met de verantwoordelijke verpleegkundige.
Klachten
Zijn er klachten tijdens het verblijf op de afdeling, laat het ons weten. Bent u niet tevreden over onze klachtenafhandeling dan kunt u ook terecht bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis via de balie in de centrale hal of via de website.
Nazorg IC
IC dagboek
Tijdens de IC periode gebeurt er veel met u/uw naaste. Het ziektebeeld met de noodzakelijke behandeling kan aanleiding geven tot onverwachte en langdurige klachten bij u/uw naaste. Ook kunnen er vragen ontstaan of zouden andere naasten graag hun verhaal willen doen. We proberen u/uw naaste en overige betrokkenen hierin met gesprekken te begeleiden. Het bijhouden van een IC-dagboek kan helpen overzicht te houden. Het IC-dagboek heeft u gekregen in het opnamepakket.
IC nazorgpoli
De afdeling IC heeft een nazorgpoli waar na ontslag een begeleidend gesprek aangeboden wordt. Dit helpt bij de verwerking van de ziekteperiode tijdens het verblijf op de IC.
Ook wordt er jaarlijks in het 3e kwartaal een IC-terugkomdag georganiseerd voor patiënten die op de IC hebben gelegen en hun naasten. Het in contact komen met lotgenoten kan u en uw naasten helpen in het proces van verwerking en acceptatie.
Meer informatie
Algemene informatie over de IC-zorg vindt u op de site van de landelijke patiëntenorganisatie voor (voormalig) IC-patiënten en naasten.
Folders
De volgende folder(s) kan/kunnen van toepassing zijn voor u of uw naaste. De verpleegkundige of arts kan aangeven welke voor u belangrijk zijn:
- Informed consent
- Nazorgpoli IC
- Goed om te weten
- Kunstmatige beademing
- Non-invasieve beademing (NIV)
- Tracheostoma
- Pneumothorax
- Niervervangende therapieën
- Delier
Tot slot
Wij doen ons best om u en uw naasten tijdens het verblijf op de afdeling IC zo goed mogelijk te begeleiden.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?
Dan kunt u deze altijd stellen aan de verpleegkundige van de afdeling IC of de intensivist.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.