Inleiding
Ziekenhuizen krijgen steeds vaker te maken met resistente bacteriën. Resistente bacteriën zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor één of meerdere antibiotica. Eén van deze resistente bacteriën is de Vancomycine Resistente Enterokok (VRE).
De VRE-bacterie
Enterokokken zijn bacteriën die in de darmen van gezonde mensen voorkomen. Ze zijn weinig ziekmakend en dus niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Mensen die de VRE-bacterie bij zich dragen, merken daar niets van. Zij dragen de bacterie bij zich, zonder daar zelf klachten van te hebben. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie soms tot infecties leiden. Voor een ziekenhuis is de VRE-bacterie lastig om twee redenen:
- er zijn maar een paar medicijnen (antibiotica) waarmee een eventuele infectie veroorzaakt door een VRE-bacterie behandeld kan worden;
- de VRE-bacterie verspreidt zich gemakkelijk in een ziekenhuis.
VRE-controle
Wanneer bij een patiënt in het ziekenhuis onverwacht een VRE wordt gevonden is het belangrijk om te controleren of de VRE bacterie zich heeft verspreid naar andere patiënten. Daarom worden patiënten die mogelijk risico hebben gelopen gecontroleerd. Om vast te stellen of u de VRE-bacterie bij u draagt, wordt een kweek bij u afgenomen. Dat wil zeggen dat met een wattenstokje een uitstrijkje wordt gemaakt van het rectum (anus). Er zijn drie rectumkweken van drie verschillende dagen nodig. In het laboratorium wordt vervolgens onderzocht of de VRE-bacterie aanwezig is.
Uitslag
Bij een negatieve uitslag is er geen VRE gevonden. Pas als alle drie de kweken negatief zijn, kunnen we vaststellen dat u geen drager bent van de VRE-bacterie.
Als de uitslag van een kweek positief is, betekent dit dat er VRE gevonden is. U bent dan VRE drager.
VRE-Dragerschap
Als u de VRE-bacterie bij u draagt maar er is geen sprake van een infectie, is een behandeling met antibiotica niet nodig. Als u drager bent van de VRE bacterie heeft dit alleen gevolgen bij opname in een ziekenhuis of zorginstelling of bij intensief contact met ernstig zieke mensen. In de thuissituatie is de VRE-bacterie geen probleem. Het is belangrijk dat u zelf goed uw handen wast na ieder toiletbezoek.
Maatregelen in het ziekenhuis
Als u VRE-drager bent of u bent verdacht omdat de uitslag van de test nog niet bekend is en u wordt opgenomen of behandeld in het ziekenhuis, dan moeten we maatregelen nemen om eventuele verspreiding naar medepatiënten te voorkomen. Deze maatregelen noemen we isolatiemaatregelen. In uw dossier staat geregistreerd wanneer u drager of verdacht bent.
Wat houden de isolatiemaatregelen in?
Door middel van een isolatiekaart naast uw kamerdeur is voor alle ziekenhuismedewerkers duidelijk welke maatregelen zij bij u moeten nemen. Voor u als patiënt gelden bij een ziekenhuisopname de volgende maatregelen:
Maatregelen op uw kamer
U ligt op een eenpersoonskamer. Als er meer patiënt(en) op uw afdeling zijn die mogelijk de VRE-bacterie bij zich dragen, kan het zijn dat u samen met hen op een meerpersoonskamer ligt.
- Wanneer u uw kamer wil verlaten, overleg dit altijd met de verpleging.
- Alle medewerkers die in uw kamer komen, dragen een beschermende jas en handschoenen. Als zij vertrekken, trekken zij deze weer uit en wrijven zij hun handen in met handalcohol. Op die manier kunnen de bacteriën die bij contact eventueel worden overgedragen, de kamer niet verlaten en zich in het ziekenhuis verspreiden.
- Uw kamer wordt dagelijks gereinigd.
Maatregelen bij onderzoek en behandeling
Uw behandeling en eventuele medische onderzoeken gaan gewoon door. Wel gelden ook hierbij extra hygiënemaatregelen. Om organisatorische redenen wordt uw behandeling of onderzoek zo mogelijk aan het einde van de dag of van het behandelingsprogramma uitgevoerd.
Bezoek
Uw bezoekers zijn welkom. Voor het bezoek bestaat nauwelijks risico, want voor gezonde mensen is een VRE niet gevaarlijk. Ook niet voor kinderen, ouderen of zwangeren.
Om te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt naar andere patiënten vragen wij wél aan uw bezoek om bij binnenkomst en vertrek de handen goed te desinfecteren. Als uw bezoekers nog iemand anders in het ziekenhuis willen bezoeken, is het belangrijk dat zij éérst daarheen gaan en u als laatste bezoeken.
Thuissituatie
Thuis is VRE geen probleem. U hoeft zelf geen maatregelen te nemen. Voor dragerschap in een thuissituatie is geen behandeling nodig. In de meeste gevallen raakt u de bacterie vanzelf kwijt.
Bent u (mogelijk) drager van VRE en krijgt u thuiszorg of fysiotherapie, dan raden wij u aan deze zorgverleners te informeren. Bij een eventuele opname of bij een polikliniekbezoek in een ander ziekenhuis is het belangrijk te melden dat u (mogelijk) VRE-drager bent. Zij kunnen dan maatregelen nemen om besmetting van andere patiënten te voorkomen.
Bent u drager en heeft u een ernstig ziek kind of partner thuis, dan is overdracht mogelijk een risico voor de ernstig zieke patiënt. Door goede handhygiëne, goede schoonmaak, in het bijzonder van de toilet, beperkt u het risico op overdracht.
Opheffen van de voorzorgsmaatregelen
Het is niet te voorspellen hoelang het duurt voordat de VRE-bacterie niet meer bij u aangetroffen wordt en de maatregelen in het ziekenhuis niet meer nodig zijn. De periode dat u de bacterie bij u draagt, kan variëren van enkele weken tot meer dan een jaar.
Na ontslag uit het ziekenhuis controleren wij u nog 3 keer op de VRE-bacterie. Dit gebeurt na 6, 12 en 18 maanden.
U krijgt daarvoor een kweeksetje met instructie thuisgestuurd.
Als alle controles negatief zijn draagt u de VRE-bacterie niet meer bij u. Het VRE-label in uw patiëntendossier wordt weggehaald. Extra voorzorgsmaatregelen zijn dan niet meer nodig.
Als blijkt dat de VRE-bacterie nog wel aanwezig is, dan blijven de voorzorgsmaatregelen van kracht.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze uitleg nog vragen?
Neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.
Voor niet medische vragen kunt u de afdeling infectiepreventie bellen:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.