MRSA positief / drager

Wat betekent dit?

Inleiding

U bent patiënt in het ziekenhuis en u bent MRSA positief getest (MRSA drager). Wat nu? Hier wordt uitgelegd wat voor consequenties dit voor u heeft. Het is daarom belangrijk dat u deze informatie goed doorleest en bij eventuele vragen contact opneemt met de afdeling Infectiepreventie.

Wat is MRSA?

De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA is een Staphylokok. Staphylokokken zijn bacteriën die voorkomen bij mensen, zonder dat je daar last van hebt. De MRSA is een bijzondere Staphylokok, want hij is ongevoelig (resistent) voor de meeste antibiotica. De MRSA bacteriën zitten vooral op de huid, in de neus en in de keel, maar kunnen ook in wonden, urine, perineum(bilnaad) en in de darmen voorkomen.

MRSA drager

Een MRSA drager is een persoon bij wie de MRSA bacterie is gevonden. Meestal heeft die persoon daar geen klachten van.

MRSA infectie

MRSA infecties komen in Nederland niet heel veel voor. Patiënten in ziekenhuizen lopen meer risico op een MRSA infectie dan gezonde mensen. Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand en contact met een MRSA bacterie kan bij hen wél tot een infectie leiden. Omdat MRSA ongevoelig is voor de meeste antibiotica (die juist veel gebruikt worden in het ziekenhuis), kan MRSA in het ziekenhuis makkelijker verspreiden.

Wijze van behandeling

Als u bericht heeft gekregen dat u MRSA drager bent, wordt in overleg met de arts-microbioloog en uw hoofdbehandelaar besloten of u daarvoor behandeld moet worden. Dit is afhankelijk van de manier waarop u besmet bent geraakt, of u een MRSA-infectie heeft en de kans op een succesvolle behandeling.

Isolatiemaatregelen

Isolatiemaatregelen zijn nodig om te voorkomen dat de MRSA bacterie die u bij u draagt, zich verspreidt. Verspreiding van de MRSA bacterie vindt vooral plaats via lichamelijk contact tussen de medewerker van VieCuri en de MRSA-positieve patiënt. De medewerker kan in dit geval ook weer andere patiënten en medewerkers besmetten. De isolatiemaatregelen zijn er dan ook op gericht om besmetting van medewerkers en patiënten van VieCuri te voorkomen.

Het feit dat u MRSA drager bent, staat een behandeling binnen het ziekenhuis nooit in de weg!

Isolatiemaatregelen klinische patiënt

  • Als u wordt opgenomen gebeurt dat in een speciaal daarvoor aangewezen éénpersoonskamer.
  • Personeel dat bij u op de kamer komt is gekleed in beschermende kleding.
  • U kunt gewoon bezoek ontvangen. Bezoek hoeft geen beschermende kleding te dragen.

Isolatiemaatregelen poliklinische patiënt

Als u niet opgenomen bent, maar u alleen een afspraak heeft op de polikliniek zijn er geen isolatiemaatregelen nodig omdat de kans op verspreiding van de MRSA bacterie bij poliklinische handelingen erg klein is.

Melding in het patiëntendossier

Om een goed overzicht te houden op MRSA, registreert het ziekenhuis patiënten die MRSA verdacht of drager zijn. Er wordt een aantekening gemaakt in het patiëntendossier, zodat medewerkers van VieCuri kunnen zien dat u MRSA drager bent. Zo kunnen op tijd isolatiemaatregelen genomen worden als u in het ziekenhuis opgenomen wordt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven