Inleiding
Er is het syndroom van de Quervain bij u vastgesteld. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven over dit letsel. Hier kunt u het een en ander nog eens rustig nalezen.
Wat is De Quervain ?
De Quervain is een peesschede ontsteking waarbij de pezen door een te nauwe peesschede lopen. Door overbelasting ontstaat een ontsteking met verdikking van de pezen en daardoor een vernauwing van de peesschede.

Klachten
De klachten beginnen met een doffe, branderige pijn aan de duimkant van de onderarm bij de pols. Deze klachten zijn er voornamelijk tijdens belastende activiteiten bij bewegingen van de duim en pols. Als de ontsteking erger wordt, kan de pijn zich verspreiden naar de duim en verder de onderarm in. In een later stadium kunt u zelfs pijn hebben in rust. Ook kan het moeilijker worden om dingen stevig vast te houden.
Behandelingsmogelijkheden
- Rust: door middel van een op maat gemaakte spalk/gips of brace van pols en duim. Deze brace of spalk wordt 4 tot 6 weken gedragen, hierdoor krijgt de pols rust en kunnen de klachten verminderen.
- Handtherapie
- Injectie van corticosteroïden in de peesscheden
- Operatieve ingreep
Handtherapie
Naast rust, is het ook belangrijk om te leren hoe de pols en duim op de minst belastende manier gebruikt kunnen worden en om de spieren te trainen.
Zowel voor als nadat u door de handspecialist geopereerd bent, kunt u doorverwezen worden naar de handtherapeut. Deze zal u begeleiden in het verdere traject om op te bouwen in beweeglijkheid en kracht.
Voorbereiding op de ingreep
Anesthesie
De ingreep vindt meestal plaats onder lokale anesthesie (verdoving). Bij lokale anesthesie wordt alleen de pols verdoofd door middel van injecties.
Soms is het echter nodig dat de hele arm verdoofd wordt (regionale anesthesie) of dat algehele anesthesie (narcose) nodig is. De handspecialist zal dit met u bespreken. U wordt dan doorverwezen naar het Preoperatief Bureau. Bij het Preoperatief Bureau kunt u met de anesthesist bespreken welke vorm voor u het meest geschikt is. Meer informatie over deze vormen van anesthesie krijgt u via het Preoperatief Bureau.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw specialist, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de Trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De Trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Duur van de opname
De opname vindt meestal plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u, als alles naar wens verloopt, na de ingreep weer naar huis mag.
De ingreep
De afgesproken vorm van anesthesie wordt toegediend.
De handspecialist maakt een huidsnede in de handpalm, en gaat dan ruimte maken tussen de peesscheden waardoor de pezen weer vrij komen te liggen. Vervolgens wordt de huid gesloten, dit gebeurt meestal met oplosbare hechtingen.
Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd.
Na de ingreep
Na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer, waar gedurende de eerste uren intensieve bewaking en controles plaatsvinden. Soms treedt na de ingreep misselijkheid op. Na de ingreep heeft u een infuus in de arm.
Als u voldoende hersteld bent gaat u terug naar uw eigen afdeling.
Als alles naar wens verloopt mag u dezelfde dag weer naar huis.
Mogelijke complicaties
Ondanks alle zorg die besteed wordt aan de ingreep, kunnen er toch nog complicaties optreden:
- Wondinfectie
- Trombose
Weer thuis
Wondverzorging
Na 24 uur mag u zelf het drukverband verwijderen en een pleister op de wond doen. Na weer 24 uur mag u de pleister eraf halen.
Lichamelijke verzorging
U mag zich weer douchen als de wond droog en gesloten is.
Pijnbestrijding
Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500 mg) is vaak voldoende. Indien nodig zal de verpleegkundige van de afdeling verdere pijnbestrijding met u bespreken.
Poliklinische afspraak
Ongeveer één à twee weken na de ingreep komt u op controle bij de handspecialist. De afspraak hiervoor krijgt u via de Dagverpleging.
Werk en sporthervatting
Het moment waarop u weer kunt werken of sporten is afhankelijk van het soort werk of sport dat u doet. U kunt dit overleggen met uw handspecialist tijdens de controle.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.