Pijn

Bij het vrijen

Inleiding

U bent bij de gynaecoloog geweest omdat u pijn heeft bij het vrijen. Uw arts heeft u al informatie gegeven. Hier kunt alles nog eens rustig nalezen.

Met pijn bij het vrijen wordt meestal bedoeld pijn bij de samenleving ofwel geslachtsgemeenschap. Vrijen kan uiteraard ook plaatsvinden zonder gemeenschap. Deze informatie gaat over pijn bij het vrijen.

Pijnlijk gevoel

Wij spreken van pijn bij het vrijen als dit een probleem vormt bij het vrijen en de gemeenschap. De klacht ‘pijn bij het vrijen’ verschilt van vrouw tot vrouw.

Iedere vrouw heeft wel eens een pijnlijk of schraal gevoel bij de ingang van de schede of dieper in de schede. Komt dit af en toe voor en vormt dit geen belemmering voor plezier bij seks, dan is er geen reden om u zorgen te maken.

Bij vaak terugkerende pijnklachten, die een belemmering zijn voor plezier in seks, is het zinvol naar een oplossing te zoeken.

Pijn kan een aanhoudend, zeurend of een plotseling optredend branderig gevoel zijn. De plaats van de pijn kan verschillen.

Sommige vrouwen hebben pijn aan de schaamlippen of de clitoris, andere bij de vagina-ingang of juist dieper in de vagina. Er zijn vrouwen die pijn voelen als de vinger, penis, of een vibrator naar binnen wordt gebracht, terwijl het voor anderen juist pijnlijk is als de penis, vinger of vibrator diep binnen komt. In het laatste geval lijkt het of ergens tegenaan wordt gestoten.

Er zijn ook vrouwen die juist pijn voelen tijdens of na het orgasme. Het kan zijn dat het vrijen altijd al pijnlijk is geweest, of dat de pijn sinds korte tijd bestaat. Ook kan pijn alleen optreden in een bepaalde situatie of houding bij het vrijen.

Vaststellen van de soort pijn

Vaststellen wat voor soort pijn iemand voelt bij de gemeenschap, en wanneer het precies optreedt is niet altijd makkelijk. Het kan ook soms verschillend aanvoelen. Toch is het belangrijk inzicht te krijgen in de soort pijn en de momenten wanneer deze optreedt om de eventuele oorzaak vast te stellen.

Meestal worden pijnklachten bij gemeenschap veroorzaakt door een samenspel van factoren. Deze kunnen zowel van lichamelijke als van niet-lichamelijke aard zijn, zoals bijvoorbeeld de manier van vrijen, of vervelende seksuele ervaringen in het verleden.

Lichamelijke oorzaken

De meest voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen:

Ontstekingen of infecties

Ontsteking of infecties aan de schaamlippen, in de vagina of aan de baarmoedermond kunnen het vrijen pijnlijk maken.

Huidafwijkingen

Kloofjes, of scheurtjes in huid en slijmvliezen rond de ingang van de schede kunnen pijnklachten geven. Ook bepaalde huidafwijkingen kunnen dergelijke klachten veroorzaken.

Hormonaal

Na de bevalling kan de gemeenschap pijnlijk zijn door littekenweefsel bij de vagina-ingang. Ook kan na de bevalling, wanneer langere tijd borstvoeding wordt gegeven, de vagina schraal en droog aanvoelen, omdat de eierstokken bij het geven van borstvoeding weinig tot geen vrouwelijke hormonen produceren. Dit probleem is tijdelijk en gaat over wanneer de cyclus weer terugkomt of wanneer de pil weer wordt gebruikt. Vrouwen na de overgang kunnen door een blijvend ontbreken van de vrouwelijke hormonen een droog en schraal gevoel in en rond de vagina hebben.

Operaties

Operaties in en om de schede kunnen door het ontstaan van littekenweefsel pijnklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen ook tijdelijk zijn, en zich beperken tot de genezingsfase.

Andere oorzaken

Pijn diep in de vagina of in de buik kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een verzakking, of een naar achterliggende baarmoeder. Vaak zijn hierbij ook andere klachten aanwezig, die niet met de gemeenschap samenhangen.

Oorzaken die geheel buiten het gebied van de in- en uitwendige geslachtsorganen liggen, hebben vaak een relatie met de houding bij de gemeenschap. Bijvoorbeeld afwijkingen in bekken en rug kunnen bij het vrijen pijn geven.

De lijst met oorzaken is lang. Als u met een klacht over pijn of ongemak bij het vrijen bij uw huisarts of gynaecoloog komt, zal deze door middel van vragen en een lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen wat de oorzaak van uw klachten is.

Niet lichamelijke oorzaken

Te weinig vocht

Om zonder pijn te kunnen vrijen is het nodig dat de vagina voldoende vochtig is en de spieren rond de vagina goed kunnen ontspannen. De twee meest voorkomende oorzaken van pijn bij de gemeenschap zijn te weinig vocht en het onvoldoende ontspannen van de spieren.

Vaak is er ook nog een duidelijke relatie tussen te weinig vocht en onvoldoende ontspanning. Bij te weinig vocht geeft het bewegen van de penis een pijnlijk, schurend gevoel. Te weinig vocht kan een lichamelijke achtergrond hebben, maar meestal ontstaat dit door niet-lichamelijke oorzaken, zoals geen zin hebben, te haastig klaar willen komen, ongunstige omgeving of omstandigheden, angst en schuldgevoelens.

Vaak wordt pijn bij het vrijen veroorzaakt door een combinatie van factoren. Niet-lichamelijke oorzaken spelen vaak een belangrijke rol bij pijn bij de gemeenschap. Angst- en schuldgevoelens kunnen het ontspannen genieten van seks in de weg staan.

Deze gevoelens kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vrouwen kunnen negatieve seksuele ervaringen hebben, bijvoorbeeld ongewilde en gedwongen seks. Negatieve ervaringen met een eerdere of huidige partner. Ook de opvoeding kan een negatief beeld van seks tot gevolg hebben. Onjuiste informatie over wat seks kan zijn of behoort te zijn, kunnen aanleiding geven tot angst- en schuldgevoelens. De negatieve gevoelens leiden vaak tot afkeer van seks en dit geeft weer schuldgevoelens ten opzichte van de huidige partner.

Dit alles leidt tot het zich niet kunnen overgeven aan een onbelemmerd kunnen genieten en ontspannen. De spieren rond de vagina kunnen niet voldoende ontspannen en er wordt onvoldoende vocht geproduceerd. Zo wordt iedere poging tot gemeenschap pijnlijk. Om de partner tegemoet te komen wordt krampachtig toch geprobeerd de gemeenschap te laten lukken. Het zal echter voor beide partners geen succes zijn, en de volgende keer zeker weer een aanleiding zijn voor negatieve gevoelens. Het een heeft het ander tot gevolg; een cirkel waarvan het begin en eind niet duidelijk is.

Oplossingen

Voor pijn bij het vrijen zijn net zoveel oplossingen als oorzaken. Als de klachten voor u problematisch zijn, is het zinvol dit met uw huisarts of uw gynaecoloog te bespreken.

Samen met u en eventueel uw partner kan naar de oorzaak en een oplossing worden gezocht. Naast een gesprek zal er ook een onderzoek plaatsvinden om eventuele lichamelijke oorzaken op het spoor te komen.

Onvoldoende vocht

Bij onvoldoende vocht door de overgang kan een glijmiddel helpen. Ook een crème of vaginale zetpillen met een lage dosering oestrogenen (vrouwelijk geslachtshormoon) kunnen de conditie van het vaginaslijmvlies verbeteren.

Littekenweefsel

Littekenweefsel na een bevalling of operatie rond de schede kan mogelijk gecorrigeerd worden. Het is van belang te weten dat door een operatie ook weer opnieuw littekenweefsel kan ontstaan, met mogelijk nieuwe pijnklachten als gevolg.

Ontstekingen

Ontstekingen rond of in de vagina kunnen het best worden behandeld gericht op de oorzaak.

Geïrriteerde huid

Als er sprake is van een geïrriteerde huid, kan het advies zijn de huid rond de ingang van de schede met alleen water, vooral geen zeep, te reinigen en in te smeren met een verzachtende zalf.
Bij irritatie is het zinvol steeds verdergaande beschadiging van huid en slijmvliezen te voorkomen door te vrijen zonder gemeenschap te hebben, omdat dit de enige manier is voor herstel.

Gecombineerde benadering van het probleem

De oplossing van het probleem begint vaak bij het begrijpen van de oorzaak. Het kan vaak zinvol zijn, ook als er een lichamelijke oorzaak is, om aandacht te besteden aan niet-lichamelijke aspecten van de seksualiteit.

Als een lichamelijke oorzaak van de pijn is verholpen, kan onbewust en ongewild, toch een afwerende reactie blijven bestaan bij de gemeenschap. Het bewust leren ontspannen van de bekkenbodemspieren en adviezen over hoe om te gaan met eventuele pijnklachten, zullen zeker bijdragen tot een werkelijke oplossing van het probleem.

Omdat pijn bij het vrijen dikwijls een complex en langdurig bestaand probleem is, kunnen zowel de gynaecoloog als de bekkenbodemfysiotherapeut als de psycholoog-seksuoloog bij de behandeling betrokken zijn.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites:

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven