Diagnostische laparoscopie

Kijkoperatie in de buik

Inleiding

Uw arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een kijkoperatie in de buik ondergaat (diagnostische laparoscopie). De arts heeft u al informatie gegeven over de ingreep. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Wat is een kijkoperatie?

Een kijkoperatie is een ingreep waarbij de gynaecoloog met een laparoscoop (= kijkbuis), in de buikholte kan kijken.

Een kijkoperatie kan nodig zijn om de oorzaak van onbegrepen buikklachten of mogelijke vruchtbaarheidsstoornissen op te sporen. In sommige gevallen kunnen kleine afwijkingen tijdens de kijkoperatie meteen worden behandeld of wordt een klein stukje weefsel weggenomen voor verder onderzoek (biopsie).

Meestal wordt de ingreep poliklinisch verricht. U wordt dan voor enkele uren op de afdeling dagverpleging opgenomen.

Soms is een poliklinische behandeling niet mogelijk en wordt u langer opgenomen. De reden hiervoor bespreekt de behandelend arts met u. De gang van zaken rond de ingreep is hetzelfde als bij de poliklinische behandeling.

Voorbereiding

De ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose).Voor deze ingreep moet u nuchter zijn. Wat nuchter zijn betekent, kunt u lezen in onze folder Anesthesie en preoperatief onderzoek.

De ingreep

Na het toedienen van de anesthesie wordt via een dunne naald koolzuurgas in de buikholte gebracht, zodat de gynaecoloog de organen in de buik goed kan zien. Via een klein sneetje vlak onder de navel (1 cm) wordt de laparoscoop in de buikholte gebracht.

Vaak wordt er ook een sneetje vlak boven de schaambeharing of links en rechts onder in de buik gemaakt. Hierdoor kunnen hulpinstrumenten worden ingebracht.

Soms wordt via de baarmoederhals een blauwe kleurstof in de eileiders gespoten. Dit is om na te gaan of de eileiders nog open zijn.

Vlak voordat u wakker wordt uit de algehele anesthesie wordt het koolzuurgas uit de buik gelaten. De instrumenten worden verwijderd en de sneetjes gehecht.

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik en pijn in of op de schouders. Dit verdwijnt geleidelijk.

Heeft u hier veel last van dan kunt u thuis het beste gaan liggen met uw voeten iets omhoog. Zo nodig mag u 3 maal daags 2 tabletten paracetamol van 500 mg nemen. De darmen zijn vaak wat gevoelig na dit onderzoek, wij adviseren u licht verteerbaar voedsel te eten.

Wanneer via de baarmoeder een blauwe kleurstof is ingespoten krijgt u soms een wat vreemd kleurige vaginale afscheiding. Ook de urine kan wat groen kleuren. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken.

Meestal bent u binnen een paar dagen weer opgeknapt. Wat u mag of kunt doen is eigenlijk alleen afhankelijk van hoe u zich voelt. Douchen of baden is toegestaan. Wij adviseren u na het douchen of baden de pleisters te vervangen of te verwijderen.

U kunt met seksueel contact het best wachten tot de buik niet meer gevoelig is en u geen vaginale afscheiding of bloedverlies meer heeft.

Bij vaginaal bloedverlies mag u maandverband of tampons gebruiken.

Verzorging

De wondjes bij de navel en onderbuik kunnen een aantal dagen vochtig zijn of een weinig bloeden. U kunt de wondjes het beste 1 of 2 maal per dag met de warme douche afspoelen en daarna met een schone handdoek droog deppen.

Een gaasje of pleister voorkomt dat u bloed of wondvocht aan uw kleding krijgt. Als de wondjes droog zijn is er geen speciale verzorging meer nodig.

Er worden altijd oplosbare hechtingen gebruikt. Mochten de hechtingen na 7-10 dagen nog niet verdwenen zijn, dan is het advies deze te (laten) verwijderen, eventueel bij de huisarts. Dit om irritatie bij de wondjes te voorkomen.

Complicaties

In zeldzame gevallen worden urinewegen, darmen of een bloedvat beschadigd.

De gevolgen zijn vaak pas merkbaar als u weer thuis bent. Waarschuw uw huisarts als u de volgende klachten heeft:

  • aanhoudende of toenemende buikpijn
  • pijn in de nierstreek, aan de zijkant van de rug
  • aanhoudende misselijkheid en braken
  • roodheid en zwelling van de wond(jes)
  • vochtverlies uit de wond(jes)
  • koorts

Controle

Voordat u het ziekenhuis verlaat heeft u een gesprek met de behandelend arts. Er wordt dan ook een afspraak gemaakt voor een controle.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven