Het consultatieteam Geriatrie bestaat uit een geriatrisch verpleegkundige en een klinisch geriater of physician assistant. Bent u opgenomen op een verpleegafdeling? Dan kan het Consultatieteam in medebehandeling worden gevraagd door een andere arts. Het consultatie team begeleidt met aanvullende adviezen en behandelt met medicijnen de acute verwardheid die door een lichamelijke oorzaak is ontstaan.
Lees meer in de patiënteninformatie over acute verwardheid/delier.
Wanneer wordt het consultatieteam ingeschakeld?
De consultatieverpleegkundigen geriatrie zijn elke dag aanwezig op alle verpleegafdelingen voor algemene adviezen hoe kwetsbare ouderen zo goed mogelijk kunnen functioneren tijdens een ziekenhuisopname. Bij opname in het ziekenhuis wordt bij alle patiënten ouder dan 70 jaar een test op kwetsbaarheid gedaan. Bij verhoogde kwetsbaarheid geeft de verpleegkundige van het consultatieteam adviezen over passende acties tijdens de ziekenhuisopname.
Bent u opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken heup en bent u ouder dan 70 jaar? Dan is het consultatieteam altijd in medebehandeling.
De geriater denkt ook actief mee in het nazorgtraject van verschillende patiënten, door deel te nemen aan overleggen met andere zorgverleners. Dit noemen we multidisciplinaire overleggen (MDO’s).
Na een delier
Uw huisarts wordt na bezoek aan de Spoedeisende Hulp of na ontslag uit het ziekenhuis altijd op de hoogte gebracht van een doorgemaakt delier. De verwardheid wordt vaak minder als u naar huis mag. Als u een delier heeft gehad kan het tot 3 maanden duren voordat u hiervan hersteld bent.
Als u tijdens uw opname een delier heeft gehad en de geriater in consult is geweest, vindt er een week na ontslag een telefonisch gesprek met de verpleegkundig consulent geriatrie plaats. Dit gesprek wordt met de patiënt en/of mantelzorger gevoerd. Na kortdurende revalidatie (GRZ) vindt deze telefonische afspraak plaats na 4-5 weken.
Vrijwilligers voor ouderen in het ziekenhuis
Vrijwilligers voor ouderen in het ziekenhuis worden door de geriatrisch verpleegkundige getraind en steeds vaker ingezet tijdens een opname. Het doel hiervan is om het verblijf zo fijn mogelijk te maken. Zij helpen u om zo goed mogelijk te blijven functioneren.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.