Kinderwens

Wanneer en met wie moet je contact opnemen als zwanger worden niet lukt?

De helft van alle vrouwen die zwanger wil worden, lukt dat niet meteen. Maar ben je na 1 jaar nog niet zwanger, dan is het verstandig een afspraak met je huisarts te maken om te kijken waaróm het maar niet lukken wil.

 

Ben je na een jaar bij je huisarts geweest en blijkt uit het gesprek dat je alles geprobeerd hebt om zwanger te worden, zal die je doorsturen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek. Sommige huisartsen zijn bereid zelf al enig onderzoek te doen voordat de gynaecoloog wordt ingeschakeld.

 

Ben je ouder dan 35, menstrueer je helemaal niet, is je menstruatie heel onregelmatig of heb je ooit een buikoperatie of een buikinfectie gehad? Dan hoef je niet per se een jaar te wachten voordat je naar je huisarts gaat en kun je ook eerder een afspraak maken.

 

Overgewicht is een belangrijk gezondheidsprobleem dat samengaat met een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen. Als bij u een verband wordt gezien tussen overgewicht en het uitblijven van een zwangerschap, zal de gynaecoloog u hierover informeren en u uitnodigen deel te nemen aan het programma ‘Vitaal Zwanger worden’.

Preconceptioneel advies

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven.

 

Een aantal adviezen:

Vruchtbaarheidsonderzoek

Als je heel graag zwanger wilt worden maar het lukt niet na ongeveer een jaar, dan kun je in VieCuri terecht bij de polikliniek voor vruchtbaarheidsonderzoek en -behandeling.

 

Je kunt door de huisarts naar onze polikliniek worden verwezen voor onderzoek en behandeling van deze onvervulde kinderwens.
Vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar komen al na 6 maanden onvervulde kinderwens in aanmerking voor aanvullend onderzoek.

 

Alle paren komen, het liefst samen, op de polikliniek voor een eerste gesprek met één van de artsen. De gynaecologen drs. Bourdrez en dr. Notten houden zich vooral met vruchtbaarheidsproblemen bezig. Bij het paar wordt een Oriënterend Fertiliteit Onderzoek (OFO) afgesproken.

scroll terug naar boven