Inleiding
Bewegen is gezond. Ieder mens, jong en oud, zou iedere dag minimaal een half uur moeten bewegen. Dat is de standaard voor gezond bewegen.
Wist u dat mensen tijdens hun ziekenhuisopname:
- maar 4 tot 7 minuten per dag lopen?
- 90% van de tijd in bed liggen?
Dit kan anders. Bewegen is goed. Meer bewegen is beter!
Als u te weinig beweegt wordt uw spierkracht minder. Ook gaat uw conditie achteruit. U herstelt mogelijk minder snel. Hierdoor kan het zijn dat u later naar huis mag.
Hier kunt u zelf iets aan doen.
Meenemen naar het ziekenhuis
Bereid u voor zodat u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt bewegen. Neem de volgende spullen mee naar het ziekenhuis:
- Comfortabele schoenen
- Kleding die u overdag kunt dragen in plaats van uw pyjama
- Gebruikt u een hulpmiddel zoals een rollator, stok, bril of steunkousen? Neem deze mee.
Oefeningen om actief te blijven in het ziekenhuis
U kunt zelf actief blijven als u in het ziekenhuis bent. Hier staat een aantal oefeningen die u in het ziekenhuis kunt doen. Weet u niet of deze oefeningen geschikt zijn voor u? Vraag het aan de verpleegkundige, arts of fysiotherapeut.
In bed
Moet u in bed blijven liggen? Dan kunt u de volgende oefeningen doen. Doe de volgende oefeningen 3 keer per dag:
- Trek uw voeten op en duw ze weg. Doe dit 5 keer.
- Duw uw knieën in het matras. Doe dit 5 keer.
- Trek uw linkerknie op. Trek daarna uw rechterknie op. Doe dit 5 keer.
- Knijp uw billen samen. Doe dit 5 keer.
Uit bed
Kunt u uit bed komen? Met deze tips beweegt u meer overdag:
- Ga in een stoel zitten.
- Eet aan tafel. Als u wilt kan iemand u hier bij helpen.
- Ga alleen in bed liggen om uit te rusten.
- Als dit mag en kan, ga dan met uw bezoek van de kamer af.
Wandelen
Als het kan en mag kunt u in het ziekenhuis ook wandelen. Dit zijn enkele tips om in het ziekenhuis te wandelen:
- Heeft u een infuus, katheter of een drain? Dan kan zelfstandig bewegen lastig voor u zijn. Dit betekent niet dat dit niet kan. Vraag een verpleegkundige wat kan.
- U kunt ook samen met uw bezoek wandelen. Of een vrijwilliger kan met u mee wandelen. Kijk op de mobiliseercirkel hoe ver u mag lopen. De mobiliseercirkels worden hierna uitgelegd.
- Loop met uw bezoek mee naar de deur van uw verpleeggang als uw bezoek weggaat.
Mobiliseercirkels
Op het magneetbord bij uw bed hangt een mobiliseercirkel. Op de afbeelding ziet u hoe een mobiliseercirkel eruitziet. In de mobiliseercirkel kunt u zien hoe ver u mag lopen. Moet u in de kamer blijven of mag u over de afdeling lopen? Of mag u zelfs door het hele ziekenhuis lopen? In de mobiliseercirkel geeft de magneet aan hoe ver u mag lopen.
|
Figuur 1 . Mobiliseercirkel. |
Verder ziet u de volgende informatie in de mobiliseercirkel:
- U ziet of u alleen mag lopen. Of dat er iemand met u mee loopt. Dit kan een vrijwilliger of mantelzorger zijn. Het kan ook zijn dat u alleen samen met een verpleegkundige of fysiotherapeut mag lopen.
- U ziet of u een hulpmiddel moet gebruiken.
Kaart met beweegtips en adviezen
In het kastje bij uw bed ligt een kaart met tips en adviezen voor een actieve ziekenhuisopname. Op deze kaart staan ook wandelroutes die u in het ziekenhuis kunt lopen.
Op deze kaart staat een plattegrond van de verpleegafdeling. Op de plattegrond staan wandelroutes met verschillende lengtes. Kies een route die u aankunt. U kunt de routes volgen met bordjes op de gang. Kijk welke kleur uw wandelroute heeft zodat u de juiste route volgt.
|
Figuur 2 . Wandelroutes. |
Beweegruimte
Op elke verpleegafdeling is een hometrainer. Vraag uw arts of fysiotherapeut of u hier gebruik van mag maken.
Blijf thuis actief
Als u weer thuis bent is het belangrijk om in beweging te blijven. Als u te weinig beweegt kunt u diverse praktische problemen krijgen. U krijgt bijvoorbeeld moeite met:
- in en uit bed stappen;
- opstaan uit een stoel;
- wassen en aankleden;
- traplopen;
- de hond uitlaten.
Het is heel normaal dat u vermoeid bent nadat u van het ziekenhuis weer naar huis bent. Probeer toch elke dag te bewegen. En probeer elke dag iets meer te bewegen. Maar luister goed naar uw lichaam!
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.
VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.
Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.