Inleiding
U heeft een afspraak voor een gastroscopie (endoscopisch maagonderzoek) met sedatie. Uw arts heeft u al verteld hoe dit onderzoek in zijn werk gaat. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Gastroscopie
Wat is een gastroscopie?
Een gastroscopie is een onderzoek van de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Het onderzoek wordt verricht met een gastroscoop.
Dit is een stuurbare, buigzame slang. De gastroscoop wordt via de mond, over de tong voorzichtig in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm gebracht. Het slijmvlies wordt hierbij goed bekeken.
Intake
Voordat de gastroscopie plaatsvindt krijgt u eerst een gesprek met de intakeverpleegkundige óf een digitale vragenlijst via de mail toegestuurd.
Waarom een intake?
Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de
gastroscopie. Door de intake wordt de kans op problemen voor, tijdens en na het maagonderzoek zo klein mogelijk. Na het intakegesprek of na het terugsturen van de ingevulde digitale vragenlijst wordt de gastroscopie ingepland.
Meenemen naar de intake
- Een geldig identiteitsbewijs
- Een Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Deze kunt u vragen aan uw apotheek.
Bloedverdunnende medicijnen
U hoeft niet te stoppen met uw bloedverdunners, behalve als u hierover wordt gebeld.
Twijfelt u? Bel het endoscopiecentrum.
Na het onderzoek krijgt u te horen wanneer u weer mag beginnen.
Diabetes
Als u suikerziekte (diabetes) hebt:
- Als u tabletten gebruikt, mag u deze op de dag van het onderzoek niet innemen totdat u weer mag eten.
- Als u insuline gebruikt neem dan zelf contact op met uw diabetesverpleegkundige of uw behandelend arts over eventuele aanpassingen van de dosis van uw medicijnen.
Pacemaker of ICD
Heeft u een pacemaker of ICD (een Implanteerbare Cardioverter Defibrilator)? Dan zorgen de verpleegkundigen van de endoscopieafdeling ervoor dat uw pacemaker/ICD indien nodig door de pacemakertechnicus wordt aangepast/ingesteld zodat het onderzoek veilig kan plaatsvinden.
Voorbereiding
Enkele praktische zaken
Het is handig enkele praktische zaken van tevoren te regelen zoals:
- Regel van tevoren persoonlijke begeleiding en vervoer naar huis, want op de dag van het onderzoek mag u niet zelfstandig met ontslag vanwege de nawerking van de medicijnen. U mag niet zelfstandig autorijden, fietsen of alleen met het openbaar vervoer of taxi reizen. U moet bij het Endoscopiecentrum opgehaald worden door uw persoonlijk begeleider.
- Om uw privacy te waarborgen zijn op het Endoscopiecentrum alleen patiënten en verpleegkundigen aanwezig. Uw begeleiding kan daarom voor, tijdens en na het onderzoek niet bij u zijn. De verpleegkundige informeert uw begeleiding wanneer u naar huis mag.
- Wij adviseren u grote geldbedragen, sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het gevaar van zoekraken en diefstal is helaas aanwezig. Het ziekenhuis is hier in de meeste gevallen niet voor aansprakelijk.Omdat bewaking van zuurstofgehalte en hartslag plaatsvindt via een knijper op uw vinger, dient u nagellak en kunst- of gelnagels van minimaal één vinger van uw linkerhand voor het onderzoek te verwijderen.
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion.
Nuchter
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur ’s nachts niet meer mag eten, drinken of roken.
Uw ochtendmedicatie mag u tot 2 uur voor het onderzoek innemen tenzij dit anders met u besproken is.
Als het onderzoek ’s middags plaatsvindt mag u vóór 08.00 uur ’s morgens nog een licht ontbijt gebruiken zoals een kop thee met een beschuit, tenzij anders met u is afgesproken. Ná 8.00 uur moet u nuchter blijven. Dat betekent niet meer eten, drinken of roken.
Het onderzoek
Dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling waar het onderzoek plaatsvindt. Let goed op of u in Venlo of Venray moet zijn.
Voor het onderzoek
Op de afdeling mag u plaatsnemen in een bed. U krijgt een infuusnaaldje in de onderarm of hand. U wordt aangesloten op een datascoop. Hiermee worden de bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte gecontroleerd. Daarbij krijgt u een manchet om uw arm en een knijper op uw vinger.U wordt met bed naar de onderzoekskamer gebracht.
Voorbereiding op de endoscopiekamer
Wanneer u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze voor het onderzoek uit uw mond te nemen. Als u een tongpiercing heeft dient u deze voor het onderzoek te verwijderen.Het kan zijn dat u een drankje krijgt om de schuimvorming in de maag tegen te gaan.Voor het onderzoek wordt mogelijk uw keel plaatselijk verdoofd met een spray.
De arts zal nog enkele controlevragen stellen. U gaat daarna op uw linkerzij liggen. U
krijgt een bijtring in de mond om uw tanden en de gastroscoop te beschermen. De arts dient de afgesproken sedatie toe.
Tijdens het onderzoek
De arts brengt via uw mond de gastroscoop naar de maag. Op het moment dat de
gastroscoop naar binnengaat, kan een kokhalsneiging ontstaan. Het inbrengen vande gastroscoop duurt heel kort. Gedurende het onderzoek kunt u normaal ademhalen.
CO2-gas
Tijdens het onderzoek wordt er via de endoscoop wat CO2-gas ingeblazen om slokdarm, maag en een klein gedeelte van de dunne darm beter zichtbaar te maken. Het kan zijn dat u daardoor een vol gevoel krijgt en moet boeren.
Microscopisch onderzoek
Wanneer de arts het nodig vindt kan hij kleine stukjes slijmvlies van de maag, slokdarm of dunne darm wegnemen voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk.
Duur van het onderzoek
Het gehele onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de afdeling. Hier kunt u rustig bijkomen van de sedatie. U verblijft hier ongeveer 1 tot 1½ uur. Elke 10 minuten wordt de bloeddruk gemeten. De hartslag en het zuurstofgehalte controleren we nu ook continu.
Naar huis
Als zich geen bijzonderheden voordoen en u bent weer helemaal wakker, dan mag u iets drinken en eten. De infuusnaald wordt verwijderd en de datascoop wordt afgekoppeld. De verpleegkundige brengt u naar uw persoonlijk begeleider en dan mag u naar huis. Na het onderzoek kunt u de u voorgeschreven medicijnen weer starten, tenzij anders met u is afgesproken.
De uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw aanvragend (huis)arts.
Complicaties
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Ondanks alle zorgvuldigheid kunnen in zeldzame gevallen complicaties optreden.
Bloeding
In de meeste gevallen gaat het om een nabloeding. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners of pijnstillers gebruiken.
Perforatie
Een ernstige complicatie is een gaatje in de wand van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm.
Ademhaling
De gebruikte medicijnen hebben een remmende werking op de ademhaling en kunnen complicaties geven bij mensen met hart- en/of longziekten en bij bepaalde neurologische aandoeningen.
Aspiratie
Een andere zeldzame complicatie is een luchtweginfectie of longontsteking. Dit kan ontstaan als u zich verslikt en er maaginhoud in uw luchtwegen terecht komt.
Wat te doen bij problemen thuis?
Neem tijdens kantooruren contact op met het Endoscopiecentrum als er sprake is van:
- Bloedverlies
- Pikzwarte ontlasting
- Blijvende of steeds erger wordende buikpijn
- Koorts
- Benauwdheidsklachten
Neem buiten kantooruren buiten kantooruren contact op met de Spoedeisende Hulp.
Bekijk ook de voorlichtingsvideo Gastroscopie met sedatie
In deze video leggen we uit wat u kunt verwachten bij een gastroscopie met sedatie.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, stel deze dan gerust aan de endoscopieverpleegkundige voordat het onderzoek begint. Voor eventueel dringende vragen kunt u ook contact opnemen met het Endoscopiecntrum.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.