Zoutarm dieet

Inleiding

U heeft het advies gekregen om minder zout te gebruiken. Op deze pagina vindt u algemene informatie en tips om een zoutarm dieet te volgen.

Wat is zout en waarom is het belangrijk?

Zout speelt een grote rol in de vochtbalans van uw lichaam. Hoe meer zout u binnenkrijgt, hoe meer vocht uw lichaam vasthoudt. Zout bestaat uit natrium en chloride (NaCl). Eén gram zout bevat 400 milligram natrium.

Hoeveel zout hebben we nodig?

Uw lichaam heeft maar een klein beetje zout nodig. Het advies is om per dag maximaal 5-6 gram zout (2000-2400 milligram natrium) te gebruiken.

Waarom een zoutarm dieet?

Er zijn verschillende redenen waarom u minder zout zou moeten eten. Bijvoorbeeld bij problemen met de nieren, hoge bloeddruk, vocht vasthouden, hartproblemen of tijdens de zwangerschap. Minder zout eten betekent eigenlijk dat u minder natrium binnenkrijgt.

Waar zit zout in?

Veel voedingsmiddelen bevatten toegevoegd zout, zoals brood, kaas, vlees(waren), groente in blik, soepen, sauzen en hartige snacks. Daarnaast komt zout ook van nature in kleine hoeveelheden voor in bijvoorbeeld vlees, vis, groente en zuivelproducten.

Basisregels voor een zoutarm dieet

  • Voeg geen zout toe tijdens het koken.
  • U kunt uw eten op smaak brengen met verse of gedroogde tuinkruiden en specerijen.
  • Gebruik geen producten zoals maggi, ketjap, sojasaus of bouillonblokjes. Deze bevatten veel zout.

  • Onbewerkte producten zijn vaak minder zout. U kunt ze op smaak brengen met ongezouten kruiden en specerijen.

  • Zoutarme producten hebben vaak benamingen zoals: natriumarm, bestemd voor natriumbeperkt dieet, ongezouten, zonder toegevoegd zout of zoutarm. Let op deze termen bij het kiezen van uw voeding. 

  • Gebruik geen zoutrijke tussendoortjes zoals cake, drop, gevulde koek en chips.

  • Zoutarme dieetproducten, zoals dieetzout, ve-tsin en aroma, kunnen soms kalium bevatten in plaats van natrium. Te veel kalium kan schadelijk zijn voor mensen met nierproblemen. Overleg altijd met uw diëtist of deze producten binnen uw dieet passen.

Zoutarm dieet: praktische richtlijnen

Hieronder vindt u een overzicht van verschillende voedingsmiddelen en hoe u ze kunt gebruiken binnen een zoutarm dieet.

Voedingsmiddel

Zoutarm dieet

Brood

Gewoon brood

Boter, margarine en halvarine

Ongezouten

Vleeswaren

Licht gezouten

Kaas

Met minder zout

Ei

Zonder zout

Zoet beleg

Alle soorten

Melk en melkproducten

Tot een halve liter per dag

Fruit

Alle soorten

Soep

Zoutarm

Groente

Zonder zout

Aardappelen, rijst en pasta

Zonder zout

Peulvruchten

Zonder zout

Vlees, vis, gevogelte, wild en vleesvervangers

Zonder zout

Kruiden, specerijen en smaakmakers

Zonder zout

Jus en saus

Zonder zout

Kant- en klaarmaaltijden

Niet toegestaan

Wees voorzichtig met zoutrijke producten

Bij een zoutarm dieet is het belangrijk om producten met weinig zout te kiezen. In het onderstaande overzicht ziet u welke voedingsmiddelen u kunt gebruiken (toegestaan) en welke u beter kunt vermijden (niet toegestaan). Het advies is om zoveel mogelijk te kiezen uit de toegestane producten.

Uw diëtist kan u verder adviseren en berekenen wat voor u geschikt is.

Toegestaan

Niet toegestaan

Brood

Beschuit, bruin broodje (hard/zacht), bruinbrood, crackers, cruesli, drinkontbijt, fruitontbijt, knäckebröd, koffiebroodje, krentenbrood met/zonder spijs, maïswafel, muesli, mueslibol, notenbrood, ontbijtkoek, puddingbroodje, rijstwafels, roggebrood (licht/donker), speltbrood, toastje, volkorenbrood, witbrood

Brioche, chocolade croissant, (ham-kaas)croissant, ciabatta, cornflakes, desembrood, focaccia, kaas-uienbrood, krentenbol, pitabroodje, pizzabrood, saucijzenbroodje, stokbrood, suikerbrood, wit broodje (hard/zacht), worstenbroodje, wraps

Vleeswaren

Achterham, beenham, bloedworst, boterhamworst, casselerrib, cornedbeef, (vegetarische) filet americain, fricandeau, leverkaas, katenspek, kipfilet, leverpastei, leverworst, palingworst, room paté, rosbief, schouderham, worstsoorten als gekookte worst en smeerleverworst, zure zult

Bacon, boerenmetworst, cervelaat, chorizo, gebraden gehakt, grillworst, kalkoenfilet, kant-en-klare vlees- vis -kip- en eiersalades, knakworst, ontbijtspek, ossenworst, pekelvlees, rauwe ham, rookspek, rookworst, (licht gezouten) runderrookvlees, salami, snijworst, theeworst, Turkse worst

Kaas

Bio Emmentaler Hartkäse (Aldi Duitsland), Boursin, brie, Emmentaler, geitenkaas (vers), gruyère, Heksenkaas, hüttenkäse, Kees kaas, Maaslander, mascarpone, 30+ Milner met minder zout, MonChou, mozzarella, Ricotta, roomkaas (zoals Boursin), zuivelspread met/zonder kruiden (zoals Philadelphia)

Blauwaderkaas, camembert, cheddar, 40+ Edammer, feta, Friese nagelkaas, geitenkaas (hard), 48+ Goudse kaas, Gorgonzola, komijnekaas, Limburgse kaas, Maasdammer, oude kaas, Parmezaanse kaas, rookkaas, Roquefort, schapenkaas, smeerkaas, Stilton, Turkse kaas, witte kaas, Zwitserse strooikaas

Ei

Ei en eiergerechten zonder zout

Ei en eiergerechten met zout

Zoet beleg

Alle soorten

Hartig beleg

Groente- en sandwichspread, hummus, pindakaas, sesampasta (tahin)

Melk en melkproducten

Breaker, crème fraîche, geitenyoghurt, hangop, kefir, koffiemelk, koffiemelkpoeder, koffieroom, kookroom, (vruchten)kwark, (karne)melk (met fruitsmaak), milkshake, pap, pudding, roomijs, (vruchten)roomyoghurt, Skyr, slagroom, vla, Yakult, (vanille) yoghurt, yoghurtdrank, yoghurt ijs, zure room

Meer dan ½ liter melk of melkproducten per dag, chocolademousse, gecondenseerde melk, kookpudding, tiramisu, Turkse yoghurt (zoals Ayran)

Fruit

Alle soorten vers of gedroogd fruit, fruit uit blik of diepvries, krenten en rozijnen

Gedroogde gojibessen, jackfruit, kokosnootvlees, kokosrasp

Soep

Bouillonblokjes zonder zout, natriumarme bouillonblokjes (zoals Damhert), kruidenbuiltje (Honig)

Cup-a-soup, bouillonblokjes, bouillonpoeder, natriumarme bouillonpoeder van Hela, Opkikker, soep uit blik of pak, soeparoma (zoals Maggi)

Vlees

Alle soorten vers en diepvriesvlees zonder zout bereid en ongepaneerd/ ongemarineerd

Braadworst, döner, gekruid gehakt, gemarineerd of gepaneerd vlees, glas of diepvriesvlees (zoals hachee en goulash), hamburgers, kant-en-klare snacks (zoals kroket en frikandel), kant-en-klaar satéstokje, met zout bereid vlees (zoals blinde vink of slavink), rollade, rolpens, rookworst, saucijsjes, schnitzel, shoarma- en gyrosvlees, rund en varkensnier, vlees uit blik

Vis: 1-2 keer per week

Niet gepaneerde diepvriesvis, ongezouten vis in blik of glas met vermelding van ‘natriumarm’, verse rivier- en zeevis, zonder zout bereid, ‘zoutarm’ of ‘ongezouten’

Alle gemarineerde vis, alle gestoomde of gerookte vis (zoals bokking, makreel, paling, zalm), alle schaal- en schelpdieren (onder andere garnalen, gamba, krab, kreeft, mosselen, oesters en slakken), gezouten, gepaneerde diepvriesvis (zoals vissticks), kant-en-klaar gebakken vis, kant en klare vissalades, met zout bereide rivier- en zeevis, visconserven (zoals zure haring en rolmops)

Gevogelte/wild

Alle soorten wild zonder zout bereid en ongepaneerde/ongemarineerde kip, haan en kalkoen zonder zout bereid, ongezouten kip- en kalkoenrollade

Gezouten kip- en kalkoenrollade, haan, kalkoen en wild met zout bereid, met zout bereide of gemarineerde kip, schnitzel, stukjes kip in glas, wildgerechten in blik

Vleesvervangers

Tahoe, tempeh, tofu (ongekruid)

Falafel, Quorn, Seitan, Valess, vegetarische balletjes, (groente)burger, gehakt, kaasschnitzel, kipstukjes, spekjes, vissticks, worst, vegetarische vleeswaren

Boter, margarine en halvarine

Alle soorten olie, ongezouten bak- en braadvet, -frituurvet, ongezouten (dieet)halvarine, ongezouten (dieet)margarine, ongezouten roomboter

Gezouten bak- en braadvet, gezouten (dieet)halvarine, gezouten (dieet)margarine, gezouten roomboter

Jus en saus

Natriumarme juspoeder, zonder zout bereide jus en saus

Alle kant-en-klare sauzen, jusblokjes, -poeder, met zout bereide jus en saus, smeltjus

Kruiden, specerijen en smaakmakers

Azijn, cacao, citroensap, dressing op basis van olijfolie en azijn, gemengde kruiden(mix) zonder zout, guacamole, kruidenbuiltje, natriumarme mosterd, natriumarme ketjap, natriumarme tomatenketchup, gember, maan- en sesamzaad, smaak- en kleuressence, suiker, vanillesuiker, verse en gedroogde kruiden en specerijen, zoetstof

Aioli, aroma, bakpoeder, barbecuesaus, chilisaus, chutney, cocktailsaus, curry, dressing op basis van yoghurt, geconcentreerd kruidenmengsel (boemboe) voor bijvoorbeeld bami/nasi, gemengde kruiden met zout, mosterd, frites- en slasaus, gistextract, himalayazout, honing-mosterddressing, Joppiesaus, kant-en-klare kruiden- en sausmixen (bijvoorbeeld voor spaghetti of witte saus), ketjap, knoflooksaus, knoflookzout, mayonaise, pesto, piccalilly, sambal, satésaus, selderijzout, sojasaus, tabascosaus, tapenade, tomatenketchup, tomatenpuree, tomatensalsa, tzatziki uienzout, ve-tsin, woksaus, worcestersaus, (zee)zout, zuiveringszout

Groente

Alle soorten verse groente of onbewerkte diepvriesgroente, natriumarme groente in blik of glas met de vermelding ‘natriumarm’, ‘zoutarm’, ‘ongezouten’ of ‘zonder toevoeging van (keuken)zout’, bijvoorbeeld 0% varianten van HAK: rode kool met appel, rode biet

Kant-en-klare groentesalades, kappertjes, groente in blik of glas, atjar, augurken, diepvriesgroente à la crème, gedroogde tomaat, kappertjes, olijven in blik/glas, tajerblad, zeekraal, zeewier, zuurkool, zure of zoetzure uitjes, zongedroogde tomaten

Aardappelen, rijst en pasta

Aardappelen (met schil), aardappelschijfjes uit de diepvries, aardpeer, bulgur, cassave, (parel)couscous, gierst, mie, mihoen, pasta, quinoa, rijst, tapioca, taro, vermicelli, zilvervliesrijst

Aardappelen uit blik, aardappelkroketten, aardappelpuree (uit pakje), gnocchi, instant noedels, kant-en-klare aardappelgerechten, kant-en-klare frites, voorgekruide aardappelen, - partjes of schijfjes/krieltjes, pasteitje, rösti, roti, tortellini, zoete aardappel

Peulvruchten

Alle soorten gedroogde erwten, bonen, kapucijners, linzen en sojabonen zonder zout bereid, natriumarme peulvruchten in blik of glas zoals 0% varianten van HAK: bruine bonen, witte bonen in tomatensaus

Peulvruchten in blik of glas

Maaltijden

Natriumarme maaltijden van de maaltijdservice

Afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria, snackbar, fastfood zoals Mac Donalds/KFC, maaltijden uit de diepvries, hartige taart (quiche), kant-en-klaarmaaltijden, vers maaltijden van de slager, groenteboer of uit de supermarkt, wereldgerechten

Dranken

Dubbel Frisss (light), frisdrank (light/zero), koffie, limonadesiroop, bruiswater, thee, vruchtendrank en vruchtensap, (mineraal)water, zonder zout bereide groentesap, indien toegestaan alcohol

Energydrink (zoals Red Bull), ijskoffie, groentesap, kokoswater, tomatensap, sportdranken (zoals Aquarius en AA)

Alcoholische dranken

(alcoholvrij) Bier, cognac, jenever, likeur zonder room, port, rum , sherry, whiskey, wodka, alle soorten wijn

Advocaat, likeur op basis van room

Diversen

Appelmoes 0% en appelcompote 0% van HAK, amandelspijs, biscuits (volkoren), boterkoek, chips natriumarm (Tyrrells no salt), chocolade, eierkoek, kastanje, kauwgom (suikervrij), kwarktaart, Mars, M&M’s, ongezouten noten en pinda’s, ongezouten pitten en zaden, pepermunt, slagroomtaart, snoepje, speculaas, spekjes, spekkoek, studentenhaver, Sultana (geen hartig), Twix, waterijs, zoete popcorn, zuurtje (suikervrij)

Appelflap, appeltaart, baklava, banketstaaf, borrelnootjes, borrelsnacks, brownie, cake, carrotcake, cheesecake, chips, croutons, drop (alle soorten), gevulde koek, gezouten noten en pinda’s, Japanse mix, keelpastilles Potter’s en Wybert, kroepoek, loempia, MonChou taart, mueslirepen, Snack-a-Jacks, Snickers, soepstengel, stroopwafel, Sultana hartig, Tuc, zoethout(thee), zoute stengels, zoute popcorn

Uitzonderingen

Wanneer u uit eten gaat, bevat de maaltijd vaak meer zout dan wanneer u zelf zoutarm kookt. Het is verstandig om uw diëtist te vragen wat u in uitzonderlijke situaties, zoals een barbecue of vakantie, het beste kunt doen.

Tips voor een smaakvol zoutarm dieet

Een zoutarm dieet hoeft niet smakeloos te zijn. Met onderstaande tips kunt u uw gerechten meer smaak geven zonder extra zout te gebruiken.

  • Gebruik bij het koken van aardappelen en groente zo weinig mogelijk water en kook ze kort. Zo blijven de natuurlijke smaken beter behouden.
  • Veel vlees-, kip- en visgerechten kunt u klaarmaken onder de grill of in de oven. Het krokante, bruine korstje dat ontstaat, geeft de gerechten meer smaak.

  • Gratineer een aardappel- of groentegerecht eens met zoutarme kaas. Dit voegt een hartige smaak toe.

  • Groenten zoals prei, ui, paprika en knoflook geven gerechten extra smaak.

  • Kruiden en specerijen, zoals basilicum, tijm en koriander, kunnen een gerecht heerlijk op smaak brengen. Let wel op met kant-en-klare kruidenmengsels zoals vleeskruiden, kipkruiden en gehaktkruiden, omdat deze vaak zout bevatten.

  • Producten zoals mosterd, tomatenpuree, tomatenketchup, soepblokjes, bouillonpoeder en ketjap bevatten vaak veel zout. Kies liever voor verse ingrediënten of maak zelf een kruidenmengsel.

  • Probeer verschillende kruiden en specerijen uit of gebruik een kruidenkookboek. Dit helpt u om variatie en smaak toe te voegen aan uw maaltijden zonder dat er zout nodig is.

Zoutarme smaakmakers

Wilt u uw zoutarme maaltijd toch smaakvol maken? Er zijn verschillende zoutarme smaakmakers beschikbaar die u kunt gebruiken, zonder dat u extra zout toevoegt. Niet alle zoutarme kruiden zijn overal te koop. Hieronder een overzicht waar u ze kunt vinden:

  • Verstegen kruiden: zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jan Linders en Jumbo.
  • Silvo kruiden: zijn verkrijgbaar bij de Plus supermarkten.
  • Jonnie Boer kruiden: zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo en Plus.
  • Euroma Daily Dinner kruidenmixen: zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn en Jumbo.

Als u nierpatiënt bent, gebruik dan geen producten zoals LoSalt, JoZo Bewust, dieetzout van Verstegen, natriumarme aromat of natriumarme ketjap. Deze producten bevatten kaliumzout.

Voorbeelden van Verstegen kruiden die zijn toegestaan:

Verstegen kruidenmixen natriumarm

De kruiden van Verstegen Original Spice Blends zijn allemaal toegestaan, bijvoorbeeld:

Verstegen kruidenmixen Original Spice Blends

Voorbeelden van Silvo kruiden die zijn toegestaan:

Silvo kruidenmixen zonder toegevoegd zout

Voorbeelden van Jonnie Boer kruiden die zijn toegestaan:

Let op: Caribbean Spice en Za’atar bevatten wel zout!

Euroma Original Spices van Jonnie Boer

Voorbeelden van kruidenmixen uit het Euroma Daily Dinner assortiment die zijn toegestaan:

Jumbo's kruidenblend

Let op: de overige Jumbo's kruidenblend bevatten wél zout!

Meer informatie

Wilt u meer weten over zoutarm eten? Er zijn verschillende boeken en websites die u kunnen helpen.

Boeken

In de volgende kookboeken vindt u tips en recepten om te koken met kruiden en specerijen in plaats van zout. 

  • Spice Wise
  • Spice Wise Too
  • Spice Wise Green

Brochures 

Bij het Voedingscentrum kunt u brochures bestellen die u helpen bij een zoutarm dieet. Handige brochures zijn:

  • Eettabel
  • Zoutbeperking
  • Minder zout eten

Websites

Voor meer informatie over gezonde en zoutarme voeding kunt u terecht op de volgende websites:

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven