Vetbeperkt dieet

Inleiding

Een vetbeperkte dieet kan helpen bij aandoeningen aan de alvleesklier, het maag-darmkanaal of bij galblaasklachten. Het volgen van een vetbeperkt dieet kan uw klachten verminderen of verlichten. De reactie op voedingsmiddelen verschilt per persoon.

Vetten in de voeding

Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die veel energie leveren. Ze bevatten essentiële vetzuren en vitamines zoals vitamine A, D, E en K. Vetten komen niet alleen voor in olie, margarine en roomboter, maar ook in producten zoals 48+ kaas, avocado, volle melk en noten.

Een voeding zonder vet is niet haalbaar, omdat vet van nature in veel voedingsmiddelen zit. Vet heeft ook belangrijke functies in het lichaam. Het is een onderdeel van lichaamscellen en het afweersysteem, beschermt tegen kou en dient als isolatie voor organen en zenuwcellen. Een goede, gevarieerde voeding is daarom belangrijk.

Algemene richtlijnen

  • Kies voor vetarme voedingsmiddelen zoals vermeld in de onderstaande lijst. Dit helpt bij het verminderen van klachten.

  • Bereid uw eten door te koken, stoven, wokken of bakken met weinig boter, margarine of olie. Gebruik bij het bakken van vlees of vis een pan met een anti-aanbaklaag. Hier is weinig tot geen vet voor nodig.

  • U kunt vlees of vis ook bereiden in aluminiumfolie, een braadzak, Römertopf, airfryer of op de grill. Hier is minder vet bij nodig.

  • Bij het bakken neemt uw gerecht meer vet op bij een lage temperatuur. Wacht bij margarine tot het schuim verdwenen is en bij olie tot het begint te dampen.

  • Eet geen gebakken of gefrituurde gerechten. Deze bevatten veel vet en kunnen uw klachten verergeren.

Praktische adviezen voor een vetbeperkte voeding

Broodmaaltijden

  • Vermijd vette broodsoorten zoals croissants, koffiebroodjes, pizzabroodjes, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en dergelijke. Alle andere broodsoorten zijn toegestaan.

Vetten

  • Kies voor (dieet)halvarine op uw brood.

  • Gebruik bij het bakken en braden een klein scheutje olijfolie, vloeibaar bak- en braadvet of weinig boter.

  • Vermijd roomboter, frituurvet, rundvet, kokosolie of andere vaste vetten.

Melk, melkproducten en kaas

  • Gebruik magere kaassoorten zoals 20+ of 30+ kaas, jonge of belegen kazen, 20+ of 30+ smeerkaas of Hüttenkäse (cottage cheese).

  • Vermijd 40+ en volvette kazen, volvette (48+) smeerkaas en buitenlandse volvette kazen.

  • Kies voor magere melk en melkproducten zoals magere yoghurt, magere (vruchten)kwark of karnemelk.

  • Vermijd volle melk en melkproducten zoals volle chocolademelk, volle yoghurt, roomkwark en slagroom.

  • Gebruik een scheutje magere koffiemelk of room in plaats van de halfvolle of volle variant.

Vlees en vleeswaren

  • Gebruik magere vleeswaren op brood. Denk aan rookvlees, rosbief, runderrollade, achterham, kipfilet, kalkoenfilet, beenham, varkensfricandeau, casselerrib, magere corned beef, grillham, ardennerham, kiprollade, kalkoenfricandeau of filet americain.

  • Vermijd vette vleeswaren zoals vet varkensvlees, worstsoorten zoals cervelaatworst, paté, pastei, balkenbrij, bloedworst, spek, boterhamworst en gebraden gehakt.

  • Gebruik magere en ongepaneerde vleessoorten zoals tartaar, runderpoulet, biefstuk, rosbief, magere runderlappen, stooflap, rundergehakt, runderrollade, varkenshaas, hamlap, blinde vink, hachee of goulash.

  • Let op met vette en gepaneerde vleessoorten zoals vet rund-, varkens- en schapenvlees, alle worstsoorten, hamburgers, kroketten, frikandellen en spek.

  • Wild en gevogelte zonder vel, zoals kip, kalkoen, fazant, patrijs, wild konijn, haas en ree kunt u gerust gebruiken. Vermijd tam konijn, gans en eend.

Overig beleg

  • Bijna al het overige beleg is toegestaan, met uitzondering van noten- en chocoladepasta, chocoladeboter en pindakaas. 

Vis, schaal- en schelpdieren

  • Magere, ongepaneerde en niet gebakken vis, schaal- en schelpdieren zijn toegestaan. Denk aan kabeljauw, tonijn, schelvis, koolvis, wijting, tong, mosselen, krab en schol.

  • Vermijd vette, gepaneerde en gebakken vis zoals zalm, makreel, haring, paling, rolmops, bokking, sardientjes, forel en tonijn in olie.

Eieren

  • Beperk het gebruik van eieren tot 2-3 eieren per week.

  • Kies bij voorkeur voor een gekookt ei in plaats van een gebakken ei.

Jus, saus en dressing

  • Gebruik saus gemaakt van magere bouillon, gebonden met bloem of maïzena. Kies voor magere jus of dressing van azijn met magere yoghurt of magere kwark met kruiden en specerijen.

  • Vermijd slasaus, halvanaise, yogonaise, fritessaus, mayonaise, olie, kant-en-klare dressing met olie, vette jus, ragout en sauzen die gebonden zijn met een roux.

Groente en fruit

  • Alle groenten zonder boter, margarine of sausjes gemaakt van boter of margarine zijn toegestaan.

  • Vermijd diepvriesgroenten á la crème.

  • Alle soorten fruit zijn toegestaan, behalve avocado.

Aardappelen, rijst en pasta

  • Gebruik gekookte aardappelen, puree en stamppotten zonder boter of margarine. Rijst, macaroni, spaghetti, mie, mihoen en peulvruchten zoals witte of bruine bonen, kikkererwten en linzen zijn goede keuzes.

  • Vermijd gebakken aardappelen, frites, aardappelkroketten, chips, puree en stamppot bereid met boter of margarine.

Tussendoortjes

  • Kies voor zoute stengels (pepsels), zoute biscuits, Japanse mix, popcorn of soepstengels.

  • Vermijd gefrituurde snacks, saté, sjasliek, zoutjes, kaaskoekjes, noten, chips, kroepoek, worstjes en saucijzen- en worstenbroodjes.

  • Kies voor droge koekjes en biscuitjes zoals café noir, lange vingers, kaneelbiscuit, sultana, evergreen, rijstwafels, vruchtenkoekjes en vlaai op basis van gistdeegbodem of brooddeeg zonder slagroom of pudding. Ook pepermunt, kauwgom, schuimpjes, zuurtjes, drop, waterijs en toffee zijn geschikte opties.

  • Vermijd alle overige soorten koekjes, gebak van bladerdeeg, crèmegebak, gebak met slagroom, chocoladebonbons, marsepein, nougat en roomijs.

Soepen

  • Gebruik magere bouillon of soep van magere bouillon. Heldere soep uit pakje of blik is ook toegestaan.

  • Vermijd vette bouillon of vette soepen zoals erwtensoep met worst en bonensoep uit blik.

Nagerechten

  • Kies voor magere pap, magere (vruchten)yoghurt, magere vla, magere (vruchten)kwark en pudding, vla of pap van magere melk of karnemelk.

  • Vermijd kant-en-klare pudding, vla of pap van halfvolle en volle melk, toetjes met room, volle yoghurt en roomkwark.

Dranken

  • Alle dranken zijn toegestaan. Gebruik alcohol alleen in overleg met uw arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven