Longrevalidatie

Voedingsadviezen

Inleiding

U heeft afgesproken met uw arts om een longrevalidatietraject te volgen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. U heeft al informatie ontvangen van uw arts en diëtist. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Voeding en longrevalidatie

Voeding en beweging zijn onlosmakelijk verbonden tijdens het revalidatietraject. Training helpt uw spiermassa op te bouwen, maar zonder goede voeding is het resultaat niet optimaal. Door training en voldoende calorieën en eiwitten op te nemen, bouwt u meer spiermassa en spierkracht op.

Energie

Eten geeft ons energie. We hebben energie nodig voor alles wat we doen, zoals lopen, fietsen, ademhalen, praten, nadenken en zelfs voor het kloppen van ons hart. De hoeveelheid energie in voedsel wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of kiloJoules (kJ).

Hoeveel energie iemand nodig heeft, hangt af van factoren zoals lengte, leeftijd, geslacht, activiteit en gezondheid. Bij een longziekte heeft het lichaam meer energie nodig om goed te kunnen functioneren.

Een goede manier om te zien of u voldoende energie uit uw voeding haalt, is door uw gewicht te controleren. Weeg uzelf bij voorkeur op hetzelfde tijdstip en op dezelfde weegschaal, één keer per week. Doe dit zonder schoenen, jas of zware kleding.

Blijft uw gewicht gelijk of stijgt het? Dan krijgt u voldoende voedingsstoffen en energie binnen. Daalt uw gewicht? Dan krijgt u niet genoeg voedingsstoffen en energie binnen. Houd er rekening mee dat vocht vasthouden ook een gewichtsstijging kan veroorzaken. In dat geval is uw gewicht geen goede maat voor uw voedingstoestand.

Eiwit

Eiwit is een belangrijke stof in onze voeding. Het helpt bij de opbouw en het behoud van spieren en bloed. Eiwit is ook essentieel voor wondherstel. Bij ziekte of na een operatie heeft u meer eiwit nodig.

Eiwit zit in veel verschillende voedingsmiddelen. Voorbeelden zijn vlees, vis, kip, vleesvervangers, ei, noten, kaas en melkproducten zoals melk, chocolademelk, sojadrink, yoghurtdrank, karnemelk, vla, yoghurt en kwark. Ook peulvruchten zoals bruine bonen, erwten en linzen bevatten veel eiwit. Brood bevat ook eiwit, maar in kleinere hoeveelheden.

Er zijn aanwijzingen dat spieropbouw bevorderd wordt wanneer u een product eet of drinkt dat veel eiwit bevat, binnen 30 minuten na de training. Dit product dient 20 tot 30 gram eiwit te bevatten. Daarom adviseren wij u om naar de revalidatie een eiwitrijk product mee te nemen, dat u meteen na de therapie kunt gebruiken.

 

Tegenwoordig zijn er veel eiwitverrijkte producten in de supermarkt verkrijgbaar. U kunt deze herkennen aan het woord 'Protein' of 'Eiwitrijk'. Hieronder een paar voorbeelden. Vraag uw diëtist om een uitgebreide lijst indien gewenst. Als deze producten niet voldoende zijn, overleg dan met uw diëtist over dieetproducten.

Productnaam

Opmerking

Protein drink of -shake

Verkrijgbaar in huismerk van Albert Heijn en Jumbo. Ook merken als Hipro en Melkunie. 

Protein toetje, mousse, vla, (knijp)yoghurt, skyr of kwark

Verkrijgbaar in huismerk van Albert Heijn en Jumbo. Ook merken als Hipro, Breaker en Melkunie. 

Kaas (blokjes/plakken) 30+ en 48+

Verkrijgbaar in verschillende supermarkten en merken. 

Noten (ongezouten)

Verkrijgbaar in verschillende supermarkten en merken. 

Eiwitreep

Verkrijgbaar in verschillende supermarkten en merken. Let op: het eiwitgehalte verschilt per reep. 

Dieetproducten

Als het niet lukt om meer of vaker te eten, kunt u uw voeding energie- en eiwitrijker maken met dieetproducten. Dieetproducten zijn er in verschillende vormen, zoals drinkvoeding, toetjes of poeder.

Drinkvoeding bevat veel energie en eiwit, en is verrijkt met vitamines en mineralen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en samenstellingen. Poeders zijn ook verkrijgbaar in verschillende smaken en kunnen worden toegevoegd aan dranken of gerechten.

Als u dieetproducten wilt gebruiken, overleg dan altijd met uw diëtist. Uw diëtist kan beoordelen of u het dieetproduct nodig heeft en u adviseren over de hoeveelheid en het soort dieetproduct dat het beste bij u past.

Calcium en vitamine D

Calcium

Calcium is belangrijk voor mensen met een longziekte. Het helpt spieren goed te functioneren en vermindert het risico op botontkalking. Dit risico is hoger door bepaalde medicijnen en minder bewegen. Calcium zit in zuivelproducten zoals melk en kaas. Vraag uw diëtist om de Calciummeter van het Friesland Campina Instituut voor een overzicht van calciumrijke producten. 

Dagelijkse aanbeveling calcium: 

Leeftijd

Hoeveelheid mg/dag

25-49 jaar

950 milligram

50-69 jaar

Man: 950 milligram

Vrouw: 1100 miligram

> 70 jaar

1200 milligram

Vitamine D

Vitamine D helpt calcium op te nemen en voorkomt verlies van spiermassa en verminderde activiteit. Extra vitamine D is aan te raden voor sommige groepen, vooral als u corticosteroïden (zoals prednison) gebruikt langer dan 6 maanden en meer dan 7,5 mg per dag.

Doelgroep

Hoeveelheid mcg/dag

Vrouwen van 50-69 jaar

10 microgram

Vrouwen en mannen van > 70 jaar

20 microgram

Mensen met een donkere huidskleur

10 microgram

Dagelijkse aanbeveling vitamine D

Meer informatie

Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum biedt uitgebreide informatie over gezonde voeding.

Friesland Campina Institute - Calciummeter

De Calciummeter van het Friesland Campina Institute helpt u om te zien in welke producten calcium zit. 

https://www.frieslandcampinainstitute.com/uploads/sites/2/2022/12/FrieslandCampina-Institute-Calciummeter-juli-2022.pdf

 

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven