FODMaP-beperkt dieet: herintroductie

Inleiding

U heeft 4 weken het FODMaP-beperkt dieet gevolgd en uw klachten door het prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn verminderd. Nu kunt u testen hoe gevoelig u bent voor verschillende FODMaPs. Iedereen reageert anders op FODMaPs. Met de methode die we hier uitleggen, kunt u zelf testen wanneer u klachten krijgt.

Hieronder vindt u een schema voor herintroductie van FODMaPs gedurende 5 weken. U vindt ook overzichten waarin u klachten kunt noteren en lijsten met voedingsmiddelen die FODMaPs bevatten. Dit is een aanvulling op het advies van uw diëtist.

Waarom FODMaPs herintroduceren?

Door de vijf verschillende FODMaPs één voor één te herintroduceren, leert u uw lichaam beter kennen. Misschien verdraagt u de fructanen in tarwe niet, maar wel de lactose in melk. Zo voorkomt u onnodige beperkingen en kunt u uw voedingspatroon gevarieerder maken.

Wat houdt de methode in?

U begint met het herintroductieprogramma nadat u minstens 3 dagen klachtenvrij bent geweest. Het programma duurt 5 weken. Elke week test u één FODMaP. U begint op maandag en volgt het weekschema.

 

Een product moet meerdere keren getest worden omdat factoren zoals leefstijl en stress de resultaten kunnen beïnvloeden. Tijdens de hele testperiode blijft u het FODMaP-beperkt dieet volgen, ook als u niet gevoelig blijkt voor een bepaalde FODMaP. Dit voorkomt beïnvloeding door andere FODMaPs. Om andere factoren die klachten kunnen geven uit te sluiten:

  • Vermijd uit eten gaan op de testdagen.
  • Gebruik niet meer of minder koffie en alcohol dan normaal.

Wat betekenen de testresultaten?

Als u klachten krijgt na een test, betekent dit dat u gevoelig bent voor het geteste FODMaP. U moet deze FODMaP voorlopig strikt vermijden. Later kunt u opnieuw testen met een veel kleinere hoeveelheid. Zo kunt u ontdekken wat uw drempel is.

 

Als u geen klachten krijgt na een test, kunt u de geteste FODMaP (zoals lactose of fructose) goed verdragen. U kunt dan ook andere producten die deze FODMaP bevatten, eten. Let wel op dat dit niet geldt voor producten met andere FODMaPs zoals fructanen, galactanen en polyolen. Deze moet u één voor één herintroduceren.

FODMaPS

FODMaPs

F

Fermenteerbaar

Fermenteerbare stoffen worden door darmbacteriën afgebroken, waarbij gassen zoals waterstof, methaan en kooldioxide ontstaan. Deze gassen kunnen zorgen voor klachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel.

O

Oligosachariden 

Oligosachariden zijn een soort " style="box-sizing: border-box; position: relative; cursor: pointer; display: inline-flex; width: max-content; z-index: 0;">koolhydraten, waaronder fructanen (ook fructose-oligosachariden of FOS genoemd) en galactanen (ook galacto-oligosachariden of GOS genoemd). Ze komen voor in peulvruchten en tarwe.

D

Disachariden

Disachariden zijn koolhydraten, waaronder lactose. Lactose zit in melkproducten zoals melk, kaas en yoghurt.

M

Monosachariden

Monosachariden zijn enkelvoudige suikers, zoals fructose. Fructose (vruchtensuiker) komt voor in bepaalde soorten fruit en groenten.

a

and

P

Polyolen

Polyolen zijn suiker alcoholen die voorkomen in zoetstoffen (sorbitol, xylitol), fruit en groenten

Week 1 Herintroductie lactose

Begin na minimaal 3 klachtenvrije dagen op maandag. Neem 80 ml melk, 80 ml halfvolle yoghurt of 100 gram ricotta in één keer.

Als u op maandag en dinsdag geen klachten heeft, herhaalt u de test op woensdag. Neem dan 150 ml melk, 150 ml halfvolle yoghurt of 150 gram ricotta. Zie het schema hieronder.

 

Als u (PDS) klachten krijgt, neem dan pauze tot de klachten verdwenen zijn. Herhaal de test op donderdag met een kleinere hoeveelheid: 40 ml melk, 40 ml halfvolle yoghurt of 50 gram ricotta. Neem ook deze hoeveelheid in één keer.

Start maandag

80 ml melk of

80 ml halfvolle yoghurt of

100 gram ricotta

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

40 ml melk of

40 ml halfvolle yoghurt of

50 gram ricotta

Geen klachten

Dinsdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

40 ml melk of

40 ml halfvolle yoghurt of

50 gram ricotta

Geen klachten

Woensdag

150 ml melk of

150 ml halfvolle yoghurt of

150 gram ricotta

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Donderdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Vrijdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zaterdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zondag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Klachten na gebruik van lactoseproducten

Als u klachten heeft na het gebruik van melk, halfvolle yoghurt of ricotta, bent u gevoelig voor lactose. Vermijd voorlopig producten die veel lactose bevatten.

 

Vul het onderstaande overzicht in met een cijfer van 1 tot 10 in het hokje bij de desbetreffende klacht en dag. Een 1 staat voor bijna geen last, en een 10 voor ondraaglijke klachten. Vul het overzicht ook in als u tijdens een pauze dag klachten heeft.

Maan

dag

Dins

dag

Woens

dag

Donder

dag

Vrij

dag

Zater

dag

Zon

dag

Opgeblazen gevoel

Winderigheid

Misselijkheid

Brijige waterdunne ontlasting

Verstopping

Buikpijn/ krampen

Andere klachten

Geen klachten na gebruik van lactose producten

Als u geen klachten heeft na het gebruik van melk, yoghurt of ricotta, bent u ongevoelig voor lactose. U kunt na de testperiode van 5 weken weer producten met lactose gebruiken.

Een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan lactose vindt u verderop. 

Week 2 Herintroductie fructose

Begin op maandag met één eetlepel (15 ml) honing of ¼ (50 gram) mango. Neem deze hoeveelheid in één keer. Als u op maandag en dinsdag geen klachten heeft, herhaalt u de test op woensdag. Neem dan 1,5 eetlepel honing of ½ mango. Zie het schema hieronder.

 

Als u (PDS) klachten krijgt, neem dan pauze tot de klachten verdwenen zijn. Herhaal de test op donderdag met een kleinere hoeveelheid. Neem dan een halve eetlepel honing.

Start maandag

1 eetlepel honing of ¼ mango

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

met een ½ eetlepel honing

Geen klachten

Dinsdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

met een ½ eetlepel honing

Geen klachten

Woensdag

1,5 eetlepel honing of ½ mango

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Donderdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Vrijdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zaterdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zondag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Klachten na gebruik van fructose producten

Als u klachten heeft na het gebruik van honing of mango, bent u gevoelig voor fructose. Vermijd voorlopig producten die veel fructose bevatten. 

 

Vul het onderstaande overzicht in met een cijfer van 1 tot 10 in het hokje bij de desbetreffende klacht en dag. Een 1 staat voor bijna geen last, en een 10 voor ondraaglijke klachten. Vul het overzicht ook in als u tijdens een pauze dag klachten heeft.

Maan

dag

Dins

dag

Woens

dag

Donder

dag

Vrij

dag

Zater

dag

Zon

dag

Opgeblazen gevoel

Winderigheid

Misselijkheid

Brijige waterdunne ontlasting

Verstopping

Buikpijn/ krampen

Andere klachten

Geen klachten na gebruik van fructose producten

Als u geen klachten heeft na het gebruik van honing of mango, bent u ongevoelig voor fructose. U kunt na de testperiode van 5 weken weer producten met fructose gebruiken.  

 

Een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan fructose vindt u verderop.

Week 3 Herintroductie polyolen

Begin op maandag met 75 gram bloemkool of 25 gram verse abrikoos. Neem deze hoeveelheid in één keer. Als u op maandag en dinsdag geen klachten heeft, herhaalt u de test op woensdag. Neem dan 100 gram bloemkool of 70 gram abrikoos. Zie het schema hieronder.

 

Als u (PDS) klachten krijgt, neem dan pauze tot de klachten verdwenen zijn. Herhaal de test op donderdag met een kleinere hoeveelheid. Neem dan 50 gram bloemkool of 10 gram abrikoos.

Start maandag

75 gram bloemkool of

25 gram verse abrikoos

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

50 gram bloemkool of

10 gram abrikoos

Geen klachten

Dinsdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

50 gram bloemkool of

10 gram abrikoos

Geen klachten

Woensdag

100 gram bloemkool of

70 gram abrikoos

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Donderdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Vrijdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zaterdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zondag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Klachten na gebruik van producten rijk aan polyolen

Als u klachten heeft na het gebruik van bloemkool of verse abrikoos, bent u gevoelig voor polyolen. Vermijd voorlopig producten die veel polyolen bevatten.

 

Vul het onderstaande overzicht in met een cijfer van 1 tot 10 in het hokje bij de desbetreffende klacht en dag. Een 1 staat voor bijna geen last, en een 10 voor ondraaglijke klachten. Vul het overzicht ook in als u tijdens een pauze dag klachten heeft.

Maan

dag

Dins

dag

Woens

dag

Donder

dag

Vrij

dag

Zater

dag

Zon

dag

Opgeblazen gevoel

Winderigheid

Misselijkheid

Brijige waterdunne ontlasting

Verstopping

Buikpijn/ krampen

Andere klachten

Geen klachten na gebruik van producten rijk aan polyolen

Als u geen klachten heeft na het gebruik van de bloemkool of abrikoos, bent u ongevoelig voor mannitol (bloemkool) of sorbitol (abrikoos). U kunt na de testperiode van 5 weken weer producten met mannitol of sorbitol gebruiken.

 

Belangrijk: mannitol en sorbitol moeten apart getest worden. Uw diëtist zal na de testperiode van 5 weken met u bespreken wat u nog moet testen.

 

Een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyolen (tevens mannitol en sorbitol) vindt u verderop.

Week 4 Herintroductie fructanen

Begin op maandag met 1,5 sneetje tarwebrood. Neem deze hoeveelheid in één keer. Als u op maandag en dinsdag geen klachten ervaart, herhaalt u de test op woensdag. Neem dan 2 sneetjes tarwebrood. Zie het schema hieronder.

 

Als u (PDS) klachten krijgt, neem dan pauze tot de klachten verdwenen zijn. Herhaal de test op donderdag met een kleinere hoeveelheid: 1 sneetje tarwebrood.

Start maandag

1,5 sneetje tarwebrood

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

een 1 sneetje tarwebrood

Geen klachten

Dinsdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met

een 1 sneetje tarwebrood

Geen klachten

Woensdag

2 sneetjes tarwebrood

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Donderdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Vrijdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zaterdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zondag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Klachten na gebruik van producten rijk aan fructanen

Als u twee keer klachten heeft na het gebruik van tarwebrood, bent u gevoelig voor fructanen. Vermijd voorlopig producten met tarwe.

 

Vul het onderstaande overzicht in met een cijfer van 1 tot 10 in het hokje bij de desbetreffende klacht en dag. Een 1 staat voor bijna geen last, en een 10 voor ondraaglijke klachten. Vul het overzicht ook in als u tijdens een pauze dag klachten heeft.

Maan

dag

Dins

dag

Woens

dag

Donder

dag

Vrij

dag

Zater

dag

Zon

dag

Opgeblazen gevoel

Winderigheid

Misselijkheid

Brijige waterdunne ontlasting

Verstopping

Buikpijn/ krampen

Andere klachten

Geen klachten na gebruik van producten rijk aan fructanen

Als u geen klachten heeft na het gebruik van tarwebrood, bent u ongevoelig voor de fructanen. U kunt na de testperiode van 5 weken weer producten met tarwe gebruiken.

 

Belangrijk: producten met fructanen één voor één herintroduceren.

 

Een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan fructanen vindt u verderop.

Week 5 Herintroductie galactanen

Begin op maandag met 75 gram gedroogde groene linzen, gedroogde kikkererwten of Borlotti bonen uit blik. Neem deze hoeveelheid in één keer. Als u op maandag en dinsdag geen klachten heeft, herhaalt u de test op woensdag. Neem dan met 100 gram. Zie het schema hieronder.

 

Als u (PDS) klachten krijgt, neem dan pauze tot de klachten verdwenen zijn. Herhaal de test op donderdag met een kleinere hoeveelheid: 50 gram.

Start maandag

75 gram gedroogde linzen

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met 50 gram gedroogde linzen

Geen klachten

Dinsdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Test donderdag opnieuw met 50 gram gedroogde linzen

Geen klachten

Woensdag

100 gram gedroogde linzen

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Donderdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Niet verder testen

Geen klachten

Vrijdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zaterdag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Zondag pauze

→ Klachten? →

Noteer klachten

Voorlopig niet herintroduceren.

Klachten na gebruik van producten rijk aan galactanen

Als u twee keer klachten heeft na het gebruik van gedroogde groene linzen, gedroogde kikkererwten of Borlotti bonen uit blik, bent u gevoelig voor galactanen. Vermijd voorlopig producten die galactanen bevatten.

 

Vul het onderstaande overzicht in met een cijfer van 1 tot 10 in het hokje bij de desbetreffende klacht en dag. Een 1 staat voor bijna geen last, en een 10 voor ondraaglijke klachten. Vul het overzicht ook in als u tijdens een pauze dag klachten heeft.

Maan

dag

Dins

dag

Woens

dag

Donder

dag

Vrij

dag

Zater

dag

Zon

dag

Opgeblazen gevoel

Winderigheid

Misselijkheid

Brijige waterdunne ontlasting

Verstopping

Buikpijn/ krampen

Andere klachten

Geen klachten na gebruik van producten rijk aan galactanen

Als u geen klachten heeft na het gebruik van gedroogde groene linzen, gedroogde kikkererwten of Borlotti bonen uit blik bent u ongevoelig voor galactanen. U kunt na de testperiode van 5 weken weer doperwten gebruiken.

 

Belangrijk: producten met galactanen één voor één herintroduceren!

 

Een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan galactanen vindt u verderop.

De geteste FODMaPs één voor één

Nu u weet voor welke FODMaPs u gevoelig bent, kunt u nagaan welke voedingsmiddelen u kunt gebruiken en welke u moet vermijden. Gebruik de volgende lijsten om dit te bepalen. U kunt ook testen hoe gevoelig u bent. Misschien veroorzaakt een kleine hoeveelheid geen klachten.

 

Voorbeeld: Stel dat u gevoelig bent voor fructose. Herhaal dan de test voor fructose maar dan met een kleinere hoeveelheid: 1 theelepeltje honing.

 

Op deze manier ontdekt u hoeveel van een bepaald voedingsmiddel u kunt eten zonder klachten te krijgen. Let op dat voedingsmiddelen meer dan één FODMaP kunnen bevatten.

 

Als bepaalde voedingsmiddelen niet in de lijsten staan, kan het zijn dat de samenstelling ervan niet bekend is. Vraag uw diëtist om informatie. De Engelstalige app 'Low FODMAP diet' van de Monash University kan u helpen. Deze app kunt u kopen.

Lactose

Fructose

Polyolen

sorbitol

Polyolen

mannitol

Fructanen

Galactanen

Groenten

Artisjok

X

Asperge

X

X

Bleek

selderij

X

Bloemkool

X

Champignon

vers

X

X

Doperwten

X

X

Knoflook

X

Overige 

kool

soorten

X

X

X

Lente-ui

X

X

Maïs (muv babymaïs uit blik)

X

X

Paprika

oranje, rood

X

Pompoen

X

X

Portobello

X

Prei

X

Rode bieten

vers

X

X

Shittake

X

Sjalot

X

Spruiten

X

Sugar snaps

X

Ui

X

X

Zon-

gedroogde

tomaten

X

Zuurkool

X

Fruit

Abrikoos

X

Appel

X

X

Avocado

X

Braam

X

Cranberry

X

Dadel

X

X

Druif

X

Framboos

X

Grapefruit

X

Honing

of suiker-

meloen

X

Kers

X

X

Kokosnoot

X

Mango

X

Nectarine

X

X

X

Passie

vrucht

X

Peer

X

X

X

Perzik

X

X

Pruim

X

X

Vijg

X

Water

meloen

X

X

X

Gedroogd

fruit, fruit uit blik

X

X

X

Brood- en

graanproducten

Cornflakes

X

Croissant

X

Cruesli

X

Kokos

meel

X

X

X

Muesli

X

X

Naanbrood, roti

X

X

Rogge

brood

X

X

X

Rozijnen

brood

X

X

Tarwe

brood

X

X

Tarwemeel

/ bloem

X

X

Broodbeleg

Appel

stroop

X

Honing

X

Humus

X

X

Jam (abrikoos,

bosvruchten,

framboos, kers)

X

X

Kruiden

kaas

X

Zuivel

Custard

X

Kokos

drink

X

Roomijs

X

Sojamelk

X

Noten, zaden

en pitten

Cashew

X

X

Pijnboompitten

X

Pistache

X

X

Aardappelen,

pasta en rijst

Amandel

meel

X

Bulgur

X

X

Couscous

X

Kokos

meel

X

X

X

Naanbrood,

roti

X

X

Pasta

X

Speltmeel

X

X

Tarwe

noodles

X

X

Tortilla/

wraps

X

Vlees, vis en

vleesvervangers

Boter

bonen

X

Falafel

X

X

Kidney

bonen

X

X

Kikker

erwten

X

Linzen

X

Soja

bonen

X

X

Split

erwten

X

X

Tuin

bonen

X

Witte bonen

X

X

Zwarte bonen

X

X

Zijdentofu

/silkentofu

X

X

Smaakmakers

Agave

siroop

X

X

Balsamicoazijn

X

Knoflook

poeder

X

Kokos

melk

X

X

Pesto

X

Tzatziki

X

X

Uipoeder

X

Lactose

Lactose zit van nature in melk van zoogdieren zoals koeien, schapen en geiten. Het enzym lactase in de dunne darm splitst lactose zodat het kan worden opgenomen. Bij een tekort aan lactase spreken we van lactose-malabsorptie. De hoeveelheid lactase verschilt per persoon en hangt af van factoren zoals etniciteit (bijvoorbeeld mensen van Aziatische afkomst maken vaak weinig lactase aan) en bepaalde darmaandoeningen. Er zijn lactase-tabletten verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Deze tabletten helpen kleine hoeveelheden lactose af te breken als ze bij een maaltijd worden ingenomen.

 

Let op het etiket. Deze termen geven aan dat een product lactose bevat:          

  • Droge melkbestanddelen
  • Lactose
  • Melkpoeder
  • Wei-eiwitconcentraat
  • Weipoeder
  • Wei proteïn concentraat (WPC)

Fructose

Fructose, ook wel vruchtensuiker, zit in veel fruitsoorten en honing. Het wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen als zoetstof. Sommige mensen kunnen fructose niet goed opnemen, dit heet fructose-malabsorptie. Dit is geen ziekte, maar een eigenschap van het lichaam.

 

Fructose en glucose komen vaak samen voor in voedingsmiddelen. Glucose helpt bij de opname van fructose. Mensen met fructose-malabsorptie hoeven fructose niet volledig te vermijden. Zolang fructose in balans is met glucose of als een voedingsmiddel meer glucose dan fructose bevat, kunnen kleine hoeveelheden vaak zonder klachten worden gegeten.

 

Drop is echt een Nederlands product en daarom nog niet getest door het (Australische) lab. Op dit moment is het niet bekend of drop is toegestaan. Meer dan een handje drop of snoep is niet toegestaan omdat je dan teveel suikers binnen krijgt. Dit kan zorgen voor klachten.

 

Let op het etiket. Deze termen geven aan dat een product fructose bevat:

  • Appelextract
  • Fructo-oligosaccharide (FOS)
  • Fructose
  • Fructosestroop
  • Fructose-glucose stroop
  • High fructose corn syrup (HFCS)
  • Honing
  • Fruitsap concentraat          
  • Geconcentreerd vruchtensap 
  • Gedroogde vruchten
  • Lactulose

Polyolen

Polyolen, ook wel suikeralcoholen, zijn koolhydraten die slecht worden opgenomen door veel mensen. Polyolen eindigen vaak op -ol, zoals sorbitol, mannitol, maltitol en xylitol. Ze zitten in sommige fruitsoorten (vooral steenvruchten) en groenten. Polyolen worden vaak gebruikt als vochtvasthoudende stoffen (humectanten) en kunstmatige zoetstoffen in producten zoals suikervrije kauwgom, pepermunt en snoep. Deze stoffen kunnen een laxerend effect hebben. Als polyolen worden gebruikt als zoetstof staan deze als E-nummers op het etiket.

 

Let op het etiket. Deze termen geven aan dat een product polyolen bevat:

  • Erythritol (E968)
  • Isomalt (E953)
  • Lactitol (E966)
  • Maltitol (E965)
  • Mannitol (E421)
  • Polydextrose (E1200)
  • Polyglycitol (E964)
  • Sorbitol (E420)
  • Xylitol (E967)

Fructanen 

Fructanen zitten vooral in tarweproducten (zoals brood, ontbijtgranen en pasta), groenten (zoals uien en prei) en fruit (zoals nectarines en watermeloen). Ook worden ze als prebiotica (inuline en FOS) toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen zoals yoghurt en melk. Niemand kan fructanen verteren. Fructanen zijn vaak de grootste veroorzakers van PDS-symptomen omdat veel mensen er veel van eten.

                                                                                                         

Let op het etiket. Deze termen geven aan dat een product fructanen bevat:

  • Bloem, volkorenmeel, witmeel                                           
  • Chichorei                                      
  • Eenkoorn                                      
  • Fructo-olichosaccharide (FOS)                                                     
  • Gerst, gerstemoutmeel                  
  • Inuline                                          
  • Kamut                                           
  • Knoflook, knoflookpoeder, knoflookpuree, gedroogde knoflook
  • Lupine
  • Oligofructose
  • Specerijen (niet gespecificeerd)
  • Tarwe, tarwemeel, tarwevezels/tarwezemelen
  • Ui, uienextract, uienpoeder, gedroogde ui

Galactanen 

Galactanen zitten in peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten. Galactanen komen het meest voor in de vorm van raffinose en stachyose. Net als fructanen kunnen galactanen niet worden verteerd of opgenomen en kunnen ze veel klachten veroorzaken bij mensen met PDS.

 

Let op het etiket. Deze termen geven aan dat een product galactanen bevat:

  • Bonenmeel
  • Erwtenvezel
  • Galacto-olichosachariden (GOS)
  • Miso
  • Sojabonen
  • Soja eiwit isolaat
  • Textured vegetable proteïn (TVP) / Sojabrokken

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven