Inleiding
Eiwit is een belangrijke stof in onze voeding. Het helpt bij de opbouw en het behoud van spieren en bloed. Eiwit is ook essentieel voor wondherstel. Bij ziekte of na een operatie is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor herstel, u heeft dan meer eiwit nodig.
Eiwit zit in veel verschillende voedingsmiddelen. Voorbeelden zijn vlees, vis, kip, vleesvervangers, ei, noten, kaas en melkproducten zoals melk, sojadrink, yoghurtdrank, karnemelk, vla, yoghurt en kwark. Ook peulvruchten zoals bruine bonen, erwten en linzen bevatten veel eiwit. Brood bevat ook eiwit, maar in kleinere hoeveelheden.
Daarnaast zijn er ook veel eiwitrijke producten te krijgen in de supermarkt. Hierover leest u later meer.
Praktische adviezen voor een volwaardige en eiwitrijke voeding
Algemeen
- Eet vaak kleine maaltijden verspreid over de dag. Gebruik naast de 3 hoofdmaaltijden ook 3 tussendoortjes. Probeer minimaal 6 keer per dag iets te eten en sla geen maaltijden over.
- Streef naar een eiwitinname van 20 tot 30 gram eiwit bij ontbijt, lunch en warme maaltijd.
- Gebruik na het sporten 20 tot 30 gram eiwit.
- Varieer uw maaltijden. Wissel regelmatig tussen zoete, zure en hartige gerechten. Kies ook afwisselend voor warme en koude gerechten.
- Neem de tijd om te eten. Kauw goed en eet rustig.
- Voorkom dat u te moe bent om te eten. Rust uit voor de maaltijd als dat nodig is.
- Kies kant-en-klare gerechten als koken te vermoeiend is of tegenstaat.
- Neem een broodmaaltijd als u geen warme maaltijd wilt.
Dranken
Probeer voldoende te drinken, minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Kies zo veel mogelijk voor dranken die eiwit bevatten.
- Kies bij voorkeur voor melkproducten. Neem dagelijks 3 tot 4 melkproducten. Deze bevatten veel eiwitten.
- Dranken zoals bouillon, thee en koffie zonder suiker en melk, water en light frisdranken geven een vol gevoel maar leveren weinig tot geen voedingsstoffen.
- Alcohol past niet in een gezond voedingspatroon.
Broodmaaltijden
- In plaats van 1 snee brood kunt u ook 2 beschuiten of 2 crackers nemen.
- Als brood niet lukt, kunt u kiezen voor 1 schaaltje Brinta- of havermoutpap met melk, 1 schaaltje cornflakes, muesli of cruesli met melk of yoghurt, of 1 beker drinkontbijt.
- Besmeer uw brood ruim met (dieet)margarine.
- Gebruik ruim beleg op brood. Hartig beleg en pindakaas bevatten veel eiwit. Probeer 2 plakken kaas of vleeswaren, 1 plak kaas met jam of appelstroop, of pindakaas met plakjes banaan. Denk ook aan ei, hummus en zuivelspread, eventueel met avocado. Beleg uw brood ook eens met vis.
Melk, melkproducten en kaas
- Het is belangrijk om elke dag 3 tot 4 melkproducten te gebruiken. Denk aan melk, (drink)yoghurt en kwark.
- Eet dagelijks 40 gram kaas. Dit zijn 2 plakken voorgesneden kaas. Kaas past goed binnen een gezond voedingspatroon.
- In de supermarkt vindt u veel producten met extra eiwitten. U herkent deze producten onder andere aan de woorden: ‘Protein’, ‘Rijk aan proteinen’, ‘Eiwitrijk’, op het etiket.
Vlees en vleesvervangers
- Eet niet meer dan 500 gram vlees per week. Hiervan mag 300 gram rood vlees zijn, zoals rund, varken of lam. Vleeswaren tellen ook mee.
- Kies ook eens voor kip, vis, ei of kaas. Daarnaast kunt u tahoe, tempé, sojabonen, peulvruchten, noten of kant-en-klare vegetarische vervangers gebruiken.
- Als gebakken of gebraden vlees u tegenstaat, kunt u het fijnsnijden. Verwerk het vlees in ragout of saus. Tartaar of fijngemaakt gehakt zijn ook makkelijk te eten en te verwerken, bijvoorbeeld door de stamppot.
- U kunt koud vlees of vleeswaren verwerken in een salade. Roer fijngesneden vleeswaren, zoals ham of cornedbeef door de puree.
Groente en fruit
- Het is belangrijk om elke dag voldoende groenten en fruit te eten. Dit helpt om voldoende vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen. U kunt dit bereiken door bij de warme maaltijd extra rauwe groenten te eten. U kunt ook plakjes tomaat, komkommer of radijs op de boterham doen. Denk ook aan een salade bij de lunch of naast de warme maaltijd. Soep kan ook een goede manier zijn om veel groenten te eten. Denk ook aan een portie fruit tussendoor.
Aardappelen, rijst en pasta
- Eet dagelijks 3-5 opscheplepels volkoren graanproducten (zoals zilvervliesrijst en volkoren pasta) of 3-5 aardappelen. Deze producten geven u de energie en voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft.
Tussendoor
- Kies voor kleine hapjes die makkelijk te eten zijn. Wissel af tussen zoete en hartige opties.
- Kies voor gezonde tussendoortjes zoals een stukje fruit, een handje ongezouten noten, een schaaltje yoghurt of kwark of een belegde boterham. U kunt ook een product met extra eiwit kiezen.
Overzicht eiwitrijke producten
Tegenwoordig zijn er ook producten in de supermarkt verkrijgbaar waar extra eiwitten aan zijn toegevoegd of van nature rijk zijn aan eiwit. U kunt deze herkennen aan het woord 'Protein' of 'Eiwitrijk'. Hieronder een paar voorbeelden. Een uitgebreide lijst met deze producten kunt u vragen aan uw diëtist.
Productnaam |
Opmerking |
---|---|
Protein drink of shake |
Verkrijgbaar in huismerk van Albert Heijn en Jumbo. Ook merken als Hipro en Melkunie. |
Protein toetje, mousse, vla, (knijp)yoghurt, skyr of kwark |
Verkrijgbaar in huismerk van Albert Heijn en Jumbo. Ook merken als Hipro, Breaker en Melkunie. |
Kaas (blokjes/plakjes) 30+ en 48+ |
Verkrijgbaar in verschillende supermarkten en merken. |
Noten (ongezouten) |
Verkrijgbaar in verschillende supermarkten en merken. |
Eiwitreep |
Verkrijgbaar in verschillende supermarkten en merken. Let op: het eiwitgehalte verschilt per reep. |
Eiwitrijke warme maaltijd voor thuis
Carezzo biedt eiwitrijke warme maaltijden aan voor thuis. Deze maaltijden bevatten 30 gram eiwit per portie en worden 1 keer per week koelvers aan huis geleverd. De kosten liggen tussen de € 9,26 – € 9,95 per maaltijd. U kunt deze maaltijden bestellen op de website www.carezzo.nl. Carezzo is een voorbeeld van een eiwitrijke maaltijdservice, maar er zijn ook andere merken die eiwitrijke maaltijden aanbieden.
Dieetproducten
Als het niet lukt om meer of vaker te eten, kunt u uw voeding verrijken met dieetproducten. Dieetproducten zijn er in verschillende vormen, zoals drinkvoeding, toetjes of poeder.
Drinkvoeding bevat veel energie en eiwit, en is verrijkt met vitamines en mineralen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en samenstellingen. Poeders zijn ook verkrijgbaar in verschillende smaken en kunnen worden toegevoegd aan dranken of gerechten.
Als u dieetproducten wilt gebruiken, overleg dan altijd met uw diëtist. Uw diëtist kan beoordelen of u het dieetproduct nodig heeft en u adviseren over de hoeveelheid en het soort dieetproduct dat het beste bij u past.
Meer informatie
- Voor informatie over de hoeveelheid eiwit in voedingsmiddelen kunt u terecht op www.voedingswaardetabel.nl of De eettabel bestellen via www.voedingscentrum.nl of bellen naar (070) 306 88 88.
- Voor informatie over Maaltijdservice Limburg kunt u de website www.demaaltijdservice.nl bezoeken of bellen naar (0478) 74 50 74.
- Voor informatie over Apetito maaltijdservice kunt u de website www.apetito.nl bezoeken of bellen naar 0800 023 29 75.
- Informatie over gezonde voeding en voeding bij ziekte vindt u op www.voedingscentrum.nl.
- Wilt u meer weten over eiwitrijke producten? Kijk dan in de "database eiwitrijke producten" via www.stuurgroepondervoeding.nl/energie-en-eiwitrijke-producten.
Als u een uitgebreide lijst met maaltijdservices of eiwitrijke producten wilt, vraag dan uw diëtist om advies. Uw diëtist kan u helpen met een lijst van producten die u in de supermarkt kunt vinden.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.