Inleiding
Bestraling van de buik kan irritatie van het slijmvlies in de darmen veroorzaken. Dit kan leiden tot buikpijn, loze aandrang, vaker en dunnere ontlasting met soms slijm.
Voeding is niet de oorzaak van de klachten bij bestraling. U heeft voldoende voeding nodig om uw conditie te behouden en de behandeling goed te doorstaan.
Stoppende voeding bestaat niet. Vermijd echter voedingsmiddelen die uw darmen extra prikkelen of sneller laten werken. Kies voor licht verteerbare producten en eet regelmatig kleine maaltijden.
Als voedingsmaatregelen niet voldoende helpen, zijn er medicijnen beschikbaar om de darmen rustig te houden. Bespreek dit met uw arts.
Voedingsadviezen
- Gebruik geen grote maaltijden, maar liever 6 kleine maaltijden per dag. Dit is minder belastend voor de darm.
- Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Dit zijn ongeveer 12-16 kopjes.
-
Heeft u diarree? Gebruik dan voldoende zout. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Andere producten met veel zout zijn kaas, olijven en zoute koekjes.
- Eet rustig en kauw goed.
- Vermijd voedingsmiddelen die de darmen prikkelen, zoals:
- Zwarte koffie.
- Scherpe kruiden en specerijen zoals sambal, peper, kerrie en paprika.
- Alcohol.
- Vermijd voedingsmiddelen die gasvorming geven, zoals:
- Ui, knoflook, prei, spruitjes, kool, paprika, nieuwe aardappelen en asperges.
- Peulvruchten zoals bruine bonen, witte bonen, kapucijners, linzen en kikkererwten.
- Koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken, mineraalwater met koolzuur en bier. Ook suikervrije en light dranken.
- Producten met de zoetstoffen sorbitol en xylitol. Deze zoetstoffen worden vaak toegevoegd aan suikervrije of light producten, zoals suikervrije kauwgom.
- Vermijd voedingsmiddelen met grove vezels, zoals:
- Fruit met pit en schil, onrijp fruit.
- Partjes sinaasappel, mandarijn en grapefruit, ananas en mineola.
- Pruimen, krenten, rozijnen, tuttifrutti, vijgen en dadels.
- Rauwe groente en vezelige groente, zoals asperges, bleekselderij, rabarber, champignons, taugé en maïs.
- Grof volkorenbrood met hele graankorrels, zaden en pitten, roggebrood, muesli en cruesli.
- Noten, zaden en pitten.
- Verdeel de hoeveelheid fruit en vruchtensappen over de dag.
- Vermijd erg vette gerechten, zoals:
- Grote porties vet vlees zoals worst of spek, gepaneerd vlees en gebakken en gepaneerde vis.
- Vette jus.
- Gebakken aardappelen, frites en gefrituurde gerechten.
Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen per dag
In de volgende tabel ziet u hoeveel u per dag gezond kunt eten volgens de Schijf van Vijf. Probeer deze hoeveelheden dagelijks binnen te krijgen. Houd uw gewicht goed in de gaten. Als uw gewicht daalt, eet dan wat meer.
Product |
Aanbevolen hoeveelheid per dag |
---|---|
Groente |
250 gram (5 groentelepels) |
Fruit |
2 stuks (200 gram) |
Brood |
Man: 6-8 sneetjes Vrouw: 4-5 sneetjes |
Aardappelen, rijst en pasta |
3-5 aardappelen 3-5 opscheplepels rijst/pasta |
Vis |
1 keer per week 1 portie (100 gram), vooral vette vis |
Vlees(waren) |
Maximaal 500 gram per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees (rund, schaap, geit en varken) |
Ei |
2-3 eieren per week. Eet u geen vlees, dan 3-4 eieren per week |
Peulvruchten |
Minimaal 1 keer per week |
Noten (ongezouten) |
25 gram (klein handje) |
Zuivel |
2-4 porties van 150 ml |
Kaas |
40 gram (1 grote plak) |
Olie en vetten |
Man: 65 gram Vrouw: 40 gram |
Vocht (water, koffie en thee) |
1,5-2 liter |
Klachten of gewichtsverlies?
Heeft u klachten of verliest u gewicht? Vraag dan uw behandelend arts om een doorverwijzing naar de diëtist. De diëtist kan samen met u uw voeding uitbreiden zonder uw darmen te overbelasten.
Dieetproducten
Als het u niet lukt om meer of vaker te eten, kunt u uw voeding verrijken met dieetproducten. Dit helpt u om toch voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. Dieetproducten zijn er in verschillende vormen, zoals drinkvoeding, toetjes of poeders. Drinkvoeding bevat veel energie en eiwitten. Daarnaast zijn er vitamines en mineralen aan toegevoegd. Drinkvoeding is beschikbaar in verschillende smaken en samenstellingen. Poeders zijn ook beschikbaar in verschillende smaken en samenstellingen. U kunt deze poeders toevoegen aan dranken of gerechten om uw voeding rijker te maken. Als u dieetproducten wilt gebruiken, overleg dan altijd met uw diëtist. De diëtist kan beoordelen of u het product nodig heeft en adviseren over de hoeveelheid en het type product dat het beste bij u past.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.